Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

När regnet gör sig påmint

Ljudet smyger sig fram och det är först när jag slutar knappa på tangenterna som de underliga lätena smyger sig in i mitt medvetande. Jag ställer mig upp och betraktar fläkten, men förstår snabbt att det är utanför fönstret som ljudet kommer ifrån.

Det är underligt hur något så självklart som regn kan överraska en. Man tar det för givet att regn inte faller under torrsäsongen i Thailand, precis som man förutsätter att farliga ting sker andra människor, inte en själv. Det kan vara något så smått som regndroppar som faller över den grönskande gräsmattan, det kan vara något så explosivt som en trafikolycka.

I måndags morgon körde en person ifrån mina hemtrakter omkull och skadades mycket svårt. Hans namn är Marcus Millberg och efter att ha transporterats till sjukhuset fick han en mycket låg chans att överleva: 10 % – En sanslös siffra vilket både speglar olyckans allvar och de limbo som oförsäkrade människor hamnar i under dessa situationer. Hans reseförsäkring hade gått ut en vecka tidigare och det dröjde lång tid innan han kunde få den vård han behövde.

För oss som spenderat mycket tid i Sydostasien vet enligt egen utsago hur vanligt detta är. Både det faktum att folk dagligen kör omkull, saknar försäkring, inte får nödvändig sjukvård eller möjligheten att ta kontakt med vänner eller familj, men även det faktum att folk skippar hjälm eller tar onödiga risker i trafiken.

Jag vill poängtera att jag inte vet vad som hände under olyckskvällen. Om jag förstått det hela rätt hittade de honom utan hjälm och medvetslös. Han kanske väjde undan och förhindrade en värre olycka, kanske var det ännu fler som skadades. Informationen skiljer sig beroende på källan men ett faktum kvarstår: läget är allvarligt, väldigt allvarligt.

12764347_10153917078897154_5604084357095354500_o.jpg

Privat bild

Tillbaka i huset, omringad av tunga regndroppar, börjar fler och fler bli medvetna om olyckan. Facebook-gruppen: "Låt sången höras igen, hjälp vår vän" skapas av två vänner till Marcus och sprider sig som en löpeld. Det är svårt att processa men samtidigt glasklart: ett moln av sorg sprider sig bland Marcus vänner. En levnadsglad man kämpar för sitt liv och har blivit given en liten chans.

I horisonten tornar sig dock en ljusare framtid upp. Med hjälp av vänner, familj, bekanta och hjälpsamma människor har nu en stor summa samlats in på mycket kort tid. Mycket mer behövs för att förbättra situationen men läget ser redan bättre ut. Marcus har blivit given en större chans och får full vård för de skador han ådragit sig.

Livet kan te sig på många olika sätt. Ena dagen spenderar vi tillsammans med våra kära, andra dagen kämpar vi för att få chansen att göra det igen. Det är dock inte ofta som vi får ett väldigt konkret sätt att hjälpa en människa i nöd. Om du har möjligheten, besök sidan där Marcus egna vänner berättar om vad som hänt, skänk ett bidrag, och ge Marcus en 100 % chans att kämpa sig ur en tragisk situation.

Han har redan visat tecken på förbättring genom att öppna ögonen och krama om sin mammas hand. Om du finner det i ditt hjärta, bidra till att låta Marcus veta att det regnar i Thailand men att soliga dagar närmar sig.

Facebook:
https://www.facebook.com/events/1709494702667457/

Swish:
0735449534

Bankkonto:
Swedbank 8380-8,4 143 459-8