Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Resa med depression i bagaget

Hur är det att resa med depression och kan det vara en lösning på nedstämdheten?

resa med depression 2.JPG

Raja's seat

Att gå från att vara ett barn till att kliva in i ungdomens värld förändrade mycket för mig. Från att ha levt ett skyddat liv med böcker och tv-spel öppnades det helt plötsligt upp en värld av tjejer, alkohol och självtvivel. Att vara en av få invandrare på min skola var aldrig något som berörde mig under min uppväxt men min chilenska sida blev snabbt uppenbar när klassens alla killar (och tjejer) växte ifrån mig.

Mina ungdomsår var långt ifrån becksvarta men trots alla vänner och goda stunder kändes det alltid som ett oväder lurade i horisonten. Kärleksbekymmer fick ofta mitt liv att röra sig i en nedåtgående spiral och det kändes som negativa känslor alltid fanns nära tillhands. Detta var dock inte något unikt för mig, sanningen är att de flesta av mina vänner kände som jag och det var något som höll ihop oss.

Spola fram några år och jag är inte längre tonåring. Mitt första riktiga förhållande har tagit slut och vuxenlivet känns om än mer förvirrande än ungdomsåren. Jag är arbetslös, singel, deprimerad och röker weed som om jag försökte slå något rekord. Mitt i allt erbjuder min mamma mig något som skulle kunna vara lösningen på alla mina problem: åk utomlands, stanna borta och fokusera på att må bra. Spola fram ytterligare tre månader och jag har en ny flickvän, jag är gladare än någonsin och magrutorna har äntligen börjat synas genom min t-shirt.

resa depression.jpg

Alla resor är inte glamorösa: Tåg i Indien

Det finns en del inom mig som önskar att det ovanstående var sant. Att det finns en rät linje mellan punkt A och B och att svaret på bekymmer går att finna mellan raderna på en blogg eller emellan två citationstecken. För vissa kanske det fungerar så men för merparten är lösningarna på våra bekymmer, speciellt en depression, en lång väg att vandra och full av felsteg.

Jag har svårt att minnas alla detaljer från resan som skulle bli min räddning, men en sak är säker: alla ambitiösa tankar om sol, bad och bländade leenden överskuggades snabbt av ett djupt vemod som höll mig fängslad i mitt egna huvud. En utlandsresa kan vara ett bra sätt att bryta gamla rutiner och mejsla fram nya sidor i din personlighet, men det är inte lösningen på alla dina problem i livet – jag talar från egna erfarenheter. Min resa gjorde att jag sjönk djupare in i min depression. Jag kände mig alltmer isolerad från min omgivning och jag hatade mig själv för att jag inte kunde vara glad trots att jag gjorde något som andra avundades.

Med åren har det blivit lättare att hantera livets djupa dalar och jag har lärt mig att acceptera att det är en del av min personlighet, något som jag måste lära mig att leva med. Det har i förlängningen gjort det enklare för mig att planera min resor. En slags mental checklista på samma sätt som jag påminner mig själv om att alltid ha några intressanta podcasts på telefonen inför en långresa.

Har du själv funderingar över hur det är att resa trots depression? Det finns vissa saker du kan göra för att underlätta för dig själv och undvika att hamna i tråkiga situationer, speciellt om du vet med dig att du har en benägenhet för nedstämdhet.

Undvik alkohol

Att resa kan vara krävande nog utan att du behöver göra det med en rejäl baksmälla i bagaget. Det kan vara svårt att stå emot frestelserna när alla ständigt festar så om du vill dricka, se till att göra det vid speciella tillfällen istället för att göra det till en livsstil.

Var social

Om du är en ensamvarg kan det var lätt att isolera dig själv när du reser. Försök att balansera upp din vardag och var inte rädd för att börja prata med personen i sätet bredvid dig, speciellt om ni är på väg till samma destination. Några av de personer som jag träffat under mina resor är folk som jag betraktar som riktigt goda vänner, trots att vi kanske endast spenderat en vecka eller en helg ihop.

resa med depression.jpg

Motorcykel i Sri Lanka kan få alla att dra på smilbanden

Hitta rätt reskamrater

Du kommer möta hundratals av människor när du reser, oavsett om du åker motorcykel genom Vietnam eller campar i Nordnorge. Håll dig till dem som tillför något positivt till dina resor, oavsett om det är bra tips eller en positiv attityd. Var inte rädd för att säga adjö till folk som du inte känner är rätt för dig. Vi är alla olika och försöker göra det bästa av vår situation.

Följ rutiner

Om du reser under en längre period är det lätt att tappa bort sina rutiner. Det finns ingen som kommer väcka dig och dina ansvarspunkter sträcker sig sällan bortom att borsta tänderna innan du lägger dig och ringa hem en gång i veckan. Gör det mesta av din dag och gå upp vid samma tidpunkt varje morgon. Det hjälper om du har ett specifikt ställe att gå till som du vet har gott kaffe. Lär känna staden du vaknar upp i varje morgon och undvik att ligga kvar i sängen.

Gör din grej

Du behöver inte äta med händerna varje dag bara för att du är i Indien och du behöver inte klappa en elefant bara för att alla andra gör det. Du kommer träffa massor av människor som har en åsikt om din resplan eller vilka platser du bör besöka. Lyssna, dela erfarenheter och inspireras men gör i slutändan din egen grej.

Tackar du nej till saker för att det är farligt eller för att de är utanför din komfortzon? Testa på nya saker och väx som person. Du kommer stöta på massor av situationer som du omöjligt kan veta om du gillar eller inte förrän du testat på dem.

Fotocred:
www.MatiasAndres.com