Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slåss för rätt sak

www.matiasandres.com.jpg

Lukten av liniment överraskar kroppen och sänder associationer av sport genom hela hjärnbalken. Överallt försöker folk hitta en ledig plaststol att sätta sig på och i bakgrunden vrålar en aggressiv popslinga från ett anonymt Thai-band. Vi är ännu en gång på plats i Kalare Night Bazaar Boxing Stadium i Chiang Mai, denna gång för att heja på slagskämpar från vårt egna gym. Atmosfären är fylld av förväntan och de få kastvindarna som letar sig in i arenan får gamla affischer att svaja. Vart man än tittar finns posters som marknadsför gamla events och slagsmål som redan utkämpats.

Mannen bredvid mig har fått tag i en lista över kvällens evenemang och jag lutar mig girigt över för att försöka få en glimt av vår vän Gigo. Han slåss i den näst-sista matchen, precis före kvällens dammatch, och står skriven på en tyngd på strax över 60 kilo. Det finns inte en chans att han väger lika mycket som jag och en kompis avslöjar att han är långt över den påstådda vikten. Det hade varit orättvist om det inte hade varit för det faktum att hans motståndare med största sannolikhet ligger på liknande tyngd.

I ett område bakom alla sittplatser börjar nu tränare och kvällens slagskämpar att samlas. Bee från gymmet Charn Chai, Gigos tränare, drar av långa tejpbitar som han noggrant rullar ihop och fäster på Gigos knogar. Hans kropp blänker av värmande balsam och blicken är fokuserad någonstans långt bortom den sorlande arenan. Han vet mycket väl att det inte längre finns någon återvändo. Alla vägar bär till ringen.

DSCN0244.JPG

I en annan del av Sydostasien ligger en redan utslagen man. Han har precis somnat in och stinker av ljummen öl och gamla cigaretter. Runtomkring honom flyger och landar ett tiotal flugor på det solvarma kakelgolvet. Min vän sopar golvet runtomkring sin far och borstar ut kaksmulor som småsyskonen lämnat efter sig.

Han tittar på mig med en menande blick och pekar på sin fulla pappa som spenderat hälften av dagens matranson på alkohol och cigaretter. Jag har under de senaste månader förstått mer och mer av den komplicerade situationen som hans familj går igenom. I Kambodja finns det en växande klyfta där de rika lever ett liv i överflöd medan de fattiga måste kämpa dagligen för att överleva. Ett snedsteg och du är ute ur matchen.

När alkohol är lika billigt som vatten kan man förstå att valet är svårt. Vatten ger dig den näring du behöver för att hålla dig i liv, men ett antal ölburkar får dig att glömma allting. Ibland hamnar man i situationer som man inte har valt själv men som man ändå måste försöka kämpa sig igenom, dag efter dag, kanske hela livet. Min väns pappa vrider och vänder på sig i det varma rummet. Idag kanske han lyckas glömma bort sitt ansvar och roll i livet, men imorgon kommer han på nytt att behöva ge sig ut och arbeta för brödfödan. Alla hans vägar bär trots allt till ringen.

www.matiasandres.com 2.jpg

Tillbaka i Kalare Night Bazaar Boxing Stadium har Gigo stigit in i ringen till tonerna av Sarama, den traditionella musiken som ackompanjerar alla muay thai matcher. Hans motståndare utför en Wai khru ram muay, en ritual som hedrar hans tränare, familj och förfäder. En röst ur högtalarna informerar om den påstådda viktklassen, vilket gym de slåss för och slagskämparnas nationalitet. Gigo är schweizare medan hans motståndare är från Thailand. I båda hörnen står uppspelta vänner och tränare och försöker ge uppmuntrande ord och instruktioner som kommer leda till vinst.

När gonggongen slår till börjar Gigo direkt att pressa sin motståndare, en något ovanlig företeelse då muay thai-fighters ofta använder den första ronden för att värma upp och hitta rätt avstånd till sin motståndare. Påtryckningarna visar sig vara effektiva och Gigo lyckas dominera merparten av den första ronden. Efter en kort paus beger sig båda på nytt mot ringens mitt för att inleda rond nummer två. Gigo fortsätter pressa sin motståndare och får in en spark i magpartiet på sin motståndare som faller ned mot den smutsvita duken.

www.matiasandres.com 3.jpg

Medan domaren räknar ned ifrån tio tystnar stadion i en kort sekund och Gigo beger sig mot andra sidan av ringen. Hans motståndare ligger och kvider medan han håller båda händer mot sin mage. Runtomkring honom börjar nu åskådarna skrika till honom att resa sig upp och fortsätta slåss, men han blir liggandes kvar tills domaren räknat ut honom. Gigo höjer sina händer och i hans hörna firar hans vänner genom att skratta och krama om varandra. Ett lång träningsläger har äntligen fått utdelning.

Gigo sjunker ned vid sin motståndare och de utbyter några respektfulla och uppmuntrande ord. Båda har vandrat en lång väg för att kunna fastslå en vinnare mellan dem. Denna gång vann Gigo men i hörnet talar redan hans tränare om nästa fight. Ikväll firar han men redan imorgon kommer han att behöva resa sig upp för att på nytt bege sig mot ringen.

Är du intresserad av att träna muay thai i Thailand? Läs mitt inlägg om att träna i norra Thailand och vilken budget jag följer. Se även till att GILLA och DELA inlägget från min Facebook-sida.

All cred till Philipp Kiefer för bilderna från matchen.