Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Varför du bör testa på att resa med en familjemedlem

Någon ryker tag i mig och ger mig en stor kram. Det känns som att någon vadderat insidan av mitt huvud men jag lyckas ändå mumla fram något som förhoppningsvis är en sammanhängande mening.

Sekunder, minuter eller en timme senare slås dörren hårt igen och jag vaknar upp på nytt. Jag ser mig omkring i det kala rummet och märker att det för första gången på över en månad inte inrymmer två uppsättningar av kläder, badrumsartiklar och skor.

Det är officiellt: Nyåret har passerat och lillasyster har åkt hem från Asien – jag är ensam på nytt.Jag har besökt många länder tillsammans med mina två yngre syskon och trots att vi inte alltid dragit jämnt har det utan tvekan varit några av mina mest minnesvärda resor.

Det finns många för- och nackdelar med att resa med en familjemedlem och här tänkte jag lista några av de som jag stött på under mina egna resor.


Du har en reskamrat som du kan lita på


Att hitta en bra reskamrat kan vara svårt men om ni redan spenderat större delen av ert liv tillsammans kommer ni med största sannolikhet att känna varandra utan och innantill.

Vem kan man lita på om man inte kan lita på sin familj?

När jag och min bror skulle bege oss till Barcelona fick vi en riktigt dålig start på vår resa. Vi började med att missa flyget och fick istället boka om och hamnade till slut i Alicante. Väl där fick jag enorma ryggbesvär som gjorde att jag var i konstant smärta. Efter några dagar bestämde vi oss för att ta en nattbuss till Barcelona och jag sov som en full bebis hela vägen. När jag vaknade upp berättade min lillebror att ett härligt kriminellt gäng hoppat på bussen och att han blivit tvungen att hålla sig uppe hela natten för att se till att vi inte blev av med våra värdesaker.


resa med familjemedlem matias andres www.matiasandres.com barcelona backpacker


Det blir billigare


Är man två stycken kan man hjälpas åt att dela på alla kostnader och kan oftast pruta på saker som resor och kläder. De flesta affärer är öppna för idéen att dra av ganska mycket på priset om ni köper mer än en vara så se till att prata ihop er innan ni går ut för att hålla nere er budget. Även mina allra billigaste hostel kommer inte i närheten av de priser som jag fått till efter att ha delat boende.

En av mina favoriter är Indien där prutning är en del av hela upplevelsen. När jag och min vän Axel besökte dess södra delar kunde vi spendera 20 minuter på att få ned priset med några enstaka kronor, komplett med skådespeleri, bluffningar, leenden och stora kramar efter att man kommit överens om ett bra pris för båda.


Du har någon som kan ta hand om dig och vice versa


Det finns få saker som är lika otrevliga som att bli sjuk på en resa, speciellt om man endast har ett få dagar att njuta av sitt resmål. Det är ganska vanligt att man stöter på resemage när man åker en bit bort då man inte är van vid den bakteriekultur som återfinns i landet och ibland har sänk immunförsvar av till exempel dålig kost och/eller intensivt resande.

Jag åkte på min första matförgiftning efter att ha spenderat över två år i Sydostasien. Jag kom hem och det kändes som att kroppen var helt osynkad med mina tankar. Det dröjde inte länge innan jag insåg att något stod väldigt fel och tankarna började snurra allt mer intensivt. Mina kompisars egna erfarenheter med matförgiftning har skilt sig nämnvärt från min då jag först och främst kände av det i huvudet. Turligt nog delade jag lägenhet med ett franskt par som hjälpte mig igenom den värsta perioden men jag har nog aldrig längtat efter familjen så mycket som då!


Du kan lugna ned resten av familjen där hemma


Det är alltid lite jobbigt att ha någon familjemedlem ute på tur men det känns mycket bättre när man vet att dem är med någon som inte kommer lämna dem i sticket. Genom att resa med en familjemedlem kan du lugna ned resten av familjen och korta ned Facebook-meddelanden och telefonsamtal nämnvärt.


Kika in på min Facebook-sida och Instagram där jag ger dagliga uppdateringar från livet i Sydostasien och ger lite restips här i Thailand, Kambodja och resten av Asien.