Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

”Det känns som ett stort steg bakåt”

Att bo utomlands är något som många fantiserar om,. Men för att få drömmen att förverkligas så kan det krävas en hel del planering och stora uppoffringar.

Många av dem som tagit det stora steget och lämnat Sverige står nu inför svåra beslut i skuggan av den rådande världskrisen.

Här är två familjer vars liv utomlands har fått sig en törn.

Miguel lämnade Sydostasien – för att vara med sin familj

Miguel Acosta Meyer har bott i Kambodja de senaste 11 åren och driver en pizzeria i Battambang tillsammans med sin fru Jade.

Den rådande situationen vänt uppochned på deras annars lugna vardag i landets nordvästra delar. Jade var redan Europa när nyheterna om viruset började spridas som en löpeld.

Miguel agerade snabbt och lämnade Kambodja med sin son så fort som han förstod att situationen var allvarlig.

Jag kände mig inte säker med min 8-åring och tog valet att åka till mina svärföräldrars hem i Belgien, tillsammans med min fru och barn.

Efter över ett decennium i Sydostasien så säger Miguel att han inte längre kallar Sverige sitt hem, men att han saknar sin bror och sina vänner hemma i Stockholmsområdet.

Den hastiga flytten från Kambodja till Belgien har inneburit en hel del omställningar för Miguel och hans lilla familj.

Att gå från 37-gradig värme till minusgrader har varit en uppenbar förändring, men familjen försöker hålla sig positiv även om tankar om framtiden lurar i bakgrunden.

De lämnade sin restaurang med flera anställda och kommer inom kort att behöva ta stora beslut gällande sin verksamhet.

För Miguel och många expats i Kambodja är det ekonomiska bakslaget som just nu är värst. Med hårda reserestriktioner är det svårt att veta när de kommer att kunna återvända till Sydostasien.

”Vi försöker hålla oss så sysselsatta som möjligt. Min son har både online-skola och hemskola med min fru.

”Vi andra jobbar i restaurangen som min svärmor driver från hemmet. Just nu har vi bara utkörning, men vi är tacksamma för vi har jobb,” säger Miguel.

”Framtiden är väldigt svår att planera. Vi hade en väldigt populär restaurang i Kambodja som står nästan helt stilla med sju anställda. De behöver oss, så vi är i en väldigt jobbig situation och det svårt att ta några beslut överhuvudtaget.”

Vi väntar och ser hur det ser ut framöver..


Kambodja har i skrivande stund 109 fall av coronaviruset men inga rapporterade dödsfall.

Alexandra & Joakim levde drömlivet i Spanien – nu sitter de i karantän

I augusti 2019 gjorde Alexandra och hennes make Joakim äntligen slag i saken och flyttade från Ulricehamn till Fuengirola på Spaniens sydkust.

Flytten hade varit planerad sedan länge och innebar en ny start för paret som tidigare varit bosatta i Oslo, Norge.

”Vi sålde allt vi ägde, tog med en varsin ryggsäck och flyttade ned. Vi valde att följa drömmen. Men då visste vi inte att vi 7 månader senare skulle sitta fast i karantän.”

Paret vittnar om de svårigheter som många utlandssvenskar tampas med under kristiden, inte minst kommunikationsproblem och strikta förbud som skapar problematik i vardagen.

För Alexandra och Joakim kom dessutom karantänen som en överraskning, något som gjorde att de inte kunde förbereda sig särskilt väl.

Via en vän fick de reda på att landet planerade att stänga ned i 15 dagar, en åtgärd som nu har förlängts.

”Vi tänkte inte mycket mer på det men bestämde oss för att gå till butiken för att införskaffa lite mat ifall ifall”, berättar Alexandra om tiden före Spaniens karantän.

”Men hyllorna gapade tomma. Vi gick tag på ett gäng pizzor och lite bröd, smör och ost. Dagen efter blev det officiellt 15 dagar i lockdown. I söndags, den 22a, kom nästa besked: ytterligare 15 dagar.”

”Vår vardag drabbas mycket av detta då vi har en hund som behöver sina promenader. Men med direktiv av polisen så får vi endast gå 150 metet från hemmet och maximalt 20 min.”

Det är lite svårt att hänga med i vad som gäller i och med att ingen av oss pratar spanska särskilt bra.

Alexandra och Joakim bollar nu med tanken om att återvända till Sverige, ett scenario som inte känns särskilt lockade för paret som sålde allt för att komma till Spanien.

Skulle situationen inte lätta inom kort så kommer dock paret att tvingas ta det svåra beslutet.

”Jag har fått stänga min salong som jag jobbar extra med för tillfället. Det gör att vi endast får klara oss på ett CSN-lån”

”I dagsläget ser vi ingen poäng med att åka hem till Sverige, men vi kan eventuellt bli tvungna att göra det om vi inte får rullning på ekonomin snart.”

Våra familjer hade gärna sett att vi kommer hem, så att man har alla samlade på en och samma plats. Men det känns som ett stort steg tillbaka.

Spanien har i skrivande stund 94,417 fall av corona och 8269 rapporterade dödsfall. Spanien har näst mest rapporterade dödsfall i världen, endast Italien har fler.