Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fast i Kambodja?! Dilemman för utlandssvenskar i Corona-tider

Gröna mangofrukter hänger tungt från trädet och solar sig i förmiddagssolen. En ekorre med buskig svans rusar över det breda metallstaketet men stannar hastigt och tittar sig omkring när en tillsynes osynlig gecko ljuder högt.

Dörren står som vanligt på glänt medan fläktar på både golv och tak gör sitt bästa för att kasta runt den varma luften i mitt lilla hus.

Allt är som vanligt i Battambang, Kambodja, men ändå inte.

I skrivande stund har antalet dödsfall med kopplingar till Coronaviruset nått över 13 500, medan antalet smittade passerat 300 000 personer med rasande fart.

Med livet i Sydostasien, men med nära familj och vänner i både Europa och Sydamerika är det svårt att undvika att ständig trilla in på nyhetssidorna och hålla sig uppdaterad om läget runtom i världen. Tyvärr är det dyster läsning och jag måste påminna mig själv om att inte fastna i ett ständigt scrollande. Det mår ingen bra utav.

Kambodja har rapporterat 53 fall av Coronaviruset, men på Facebook och i privata konversationer pratas det oroat om ett stort mörkertal. Folk vittnar om att de blir hemskickade från sjukhuset utan någon hjälp och att det inte finns någon som helst kontroll vid landsgränserna.

Ett par vänner har redan lämnat landet och många väntar bara på ett hemresedatum. Några försöker att leva ett normalt liv, men trots tappra försök så är det nu nästintill omöjligt att inte se hur orosmolnen tornar upp sig i horisonten.

”Vi kan kanske överleva i två månader till, men efter det är det nog kört,” säger en kompis som driver ett hostel. ”För några dagar sedan så dog hela verksamheten. Folk åker hem och vi har stängt ned delar av vår hostel. Om regeringen förbjuder oss att driva vår bar och resturang så går vi under.”

Ovissheten är ett av de största problemen. Många förväntar sig att Kambodja inom kort, likt Thailand och Vietnam, kommer att förbjuda barer och restauranger som för närvarande är öppna för allmänheten… men ingen vet med säkerhet hur nästa dag kommer att se ut.

För mig har den största frågan varit om jag ska återvända till min familj i Sverige eller om jag ska vara kvar i Kambodja? För varje dag som går så blir alternativen färre och det kanske kommer en dag då det beslutet tas åt mig.

Fram tills dess så sitter jag i mitt lilla hus i Kambodja och försöker få ytterligare en skymt av ekorren med den buskiga svansen, allt medan molnen tornar upp sig i horisonten.

I Battambang är allt som vanligt, fast ändå inte.

View this post on Instagram

Battambang Adventures

A post shared by MatiasAndres (@matiasandres_kunkhmer) on