Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 saker du förmodligen inte visste om Malta

Av Posted on Inga taggar 1

Eftersom mitt yrke går ut på att skriva informativa artiklar om en mängd olika ämnen får jag chansen att lära mig en hel del. Faktum är att jag lärt mig mer än jag någonsin gjort på bara ett års tid! Företaget jag jobbar åt har hemsidor vars inriktning ligger på ifrån sport och mode till ekonomi och finans. Detta har gjort att jag numera kan titulera mig själv som expert inom bland annat lån, försäkringar, resor, massage, vin och mobilabonnemang.

Här om dagen fick jag skriva några artiklar om just Malta, vilket såklart var både intressant och roligt. När jag gjorde research om Malta snubblade jag över den klassiska ”10 intressanta fakta om Malta”-artikeln. Världens bästa artiklar enligt mitt tycke! Då tänkte jag att det kanske kan vara roligt för er läsare som är intresserade av Malta att ta del av dessa fakta. Det kan ju vara lite kul att skryta med om man någon gång befinner sig på ön (det brukar nämligen jag göra).

Visste du att…

  1. Malta är ett utav världens minsta länder? Faktum är att Malta ligger på 204:e plats på storlekslistan av världens 236 länder. Det kan kännas lite kusligt när man ska landa på lilla Malta ibland eftersom man inte ser ön förrän bara någon minut innan man når mark. Dock ligger Malta på åttonde plats när det gäller världens tätaste bebodda länder.
  2. Det officiella språket på Malta var fram till i början av 1930-talet var italienska? Idag pratar man främst maltesiska, som är en slags blandning mellan italienska och arabiska, men även mycket engelska. Hela 90 % av malteserna behärskar det engelska språket, vilket verkligen är något att skryta med enligt mig.
  3. De flesta maltesiska fiskebåtarna har ögon? Denna tradition härstammar ifrån de feniciska tiderna och ögonen ska skydda fiskebåtarna ifrån onda andar och otur när de befinner sig på havet.
  4. Några av de äldsta byggnaderna i världen kan hittas på Malta? Maltas Megalithic Tempels byggdes resan 3 600 år f.Kr, vilket innebär att de är över 5 000 år gamla. Med andra ord är de äldre än de egyptiska pyramiderna, kinesiska muren och Stonehedge.
  5. Många storfilmer och serier har spelats in på ön? Maltas unika landskap har lockat hit Hollywood och fungerat som inspelningsplats för kända filmer som ”Gladiator”, ”Troja” och ”Captain Phillips”. Om du är ett fan av den populära TV-serien ”Game of Thrones” kanske du även har skymtat Gozos kända Azure Window i bakgrunden. Tyvärr kollapsade denna fina klippa i början av mars i år. Så sorgligt.
  6. Malta inte har några skogar? Malta bjuder sannerligen på vackra landskap, kristallklart vatten och maffiga klippformationer, men någon skog, berg eller floder kommer du tyvärr inte hitta på ön.
  7. Maltas huvudstad Valletta är en av de mest koncentrerade historiska städerna i hela världen? Detta enligt UNESCO och självklart har Valletta en plats på UNESCO:s lista över världsarv. Man kan säga att hela Valletta är som ett stort museum, fyllt av shopping och mysiga restauranger.
  8. Maltas största hamn, Grand Harbour, är en av världens bästa djupvattenhamnar? Denna pampiga och naturliga hamn har dessutom varit i bruk sedan romartiden.
  9. Filmbolaget Paramount Pictures byggde upp en liten by i norra delen av Malta som fungerade som inspelningsplats för filmen ”Popeye”? Popeye Village, som är belägen nära Anchor Bay, finns kvar än idag och är numera en av öns största sevärdheter.
  10. Det finns över 329 000 bilar på ön? Landet har ungefär 425 000 invånare, vilket innebär att i princip alla äger en bil, vilket för mig är helt obegripligt. Ni kan ju bara föreställa er bilköerna i rusningstrafik. Jag rekommenderar därför cykel eller moped.