Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Azure Window – klippan som Medelhavet tog tillbaka

Av Posted on Inga taggar 0

Innan jag åkte till Filippinerna i början av mars fick jag höra att en av Maltas allra kändaste klippformationer Azure Window, som låg på ön Gozo, hade kollapsat ner i Medelhavets mörka djup. Denna storslagna klippa som prytt så många bilder genom åren kunde helt enkelt inte stå emot de kraftiga vindarna och starka vågorna längre.

När jag tittade igenom mina mappar på datorn snubblade jag över en bild ifrån när vi besökte klippan i höstas och jag kan inte låta bli att känna sorg i hjärtat. Och jag kände att jag behövde uttrycka denna sorg någonstans. Tänk att detta blå fönster är förlorat för gott. Att ingen mer kommer få uppleva dess högresta kalkstensväggar med egna ögon. Att ingen någonsin kommer få bada i skuggan av denna maltesiska symbol och att ingen någonsin kommer få promenera ut på klippan för att njuta av solnedgångens varma sken i horisonten. Det känns som som ett dödsfall. Ni som har besökt platsen tidigare förstår nog vad jag menar. Dessa stenblock, som satte Gozo på världskartan, ligger nu på Medelhavets botten. Och ingen kommer någonsin få se Azure Window igen.

Jag tröstas dock av tanken på att vi endast fick låna denna vackra plats av jorden. Och nu valde helt enkelt vår planet att ta tillbaka den. Vi som fick chansen att se Azure Window med egna ögon är förmodligen extra tacksamma. Det är i alla fall jag.