Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dagdrömmar om Crystal Lagoon

Idag har vi ett blåsigt och regnigt Malta utanför fönstren. Stormbyar griper tag i träden, vinden slår mot husväggarna och Medelhavets annars så stillsamma vågor dansar våldsamt. Stormar är väldigt vanliga här, särskilt under höst och vinter. Riktiga åskoväder kan dra över vår lilla ö och lysa upp horisonten med hundratals blixtar. Men det gör ingenting för jag har alltid älskat stormar och dessutom är det knappast kallt ute. Jag har ingenting emot att stanna inomhus under filten med Marcello och titta på film medan en god middag ligger i ugnen och vinden tvingar regnet piska mot våra fönster. Ibland tittar vi på varandra och säger ”Men herregud.” när en extra hård vindpust får hela vårat hus att mullra.

Såhär kan det se ut på havet när vindarna är som hårdast. Surf Side, Sliema.

Januari och februari är Maltas allra kallaste månader. Och även om det är väldigt mysigt att sitta och kura ihop sig bland kuddar och täcken medan stormen härjar, så kan man inte låta bli att drömma sig bort till lite varmare månader och solens värmande strålar mot brunbrända kinder. Idag tänkte jag berätta om en utflykt vi gjorde i oktober förra hösten till ön Comino. Eller närmare bestämt till Crystal Lagoon, en av de vackraste platser jag sett hittills.

Tidigt en varm oktobermorgon hoppade vi på bussen mot Cirkewwa som ligger allra längst upp på vår ö. Härifrån går färjan över till Gozo och även några mindre färjor till ön Comino, som ligger mitt emellan Malta och Gozo. Men vi hoppade av längs vägen och promenerade sista biten till Bluewaves, ett företag där man kan hyra båtar till ett rimligt pris. Vi hade bokat deras allra minsta båt som vi själva skulle köra runt Comino. Denna lilla ö saknar helt fordon och där hittar du några av Maltas allra vackraste platser, bland annat Blue Lagoon.

Båtturen kostade oss 80 EUR för tre timmar på havet (exklusive bensin) vilket är rimligt med tanke på det man får se. Solen låg på och värmde våra ryggar, vågorna var stilla och vår lilla båt flög fram på havet. Det är något magiskt med att fara fram på taket av en helt annan värld.

Vårt första stopp var alltså Crystal Lagoon, som i mitt tyckte slår Blue Lagoon med tanke på att man slipper turistmassorna. Dock bör man ha båt eftersom klipporna runtomkring är för höga för att ligga och sola på. Jag har aldrig förr sett sådant klart vatten och därmed lever alltså Crystal Lagoon verkligen upp till sitt namn. Det är helt enkelt som en stor pool. Vi spenderade någon timme i vattnet och utforskade den lilla grottan som tillhör lagunen och Marcello flög lite drönare. Det är verkligen häftigt att ha möjligheten att se hur en plats ser ut ovanifrån! Nedan ser ni filmen som finns på vår Youtube-kanal.

Efter att vi torkat och värmt upp oss efter badet startade vi motorn och for vidare runt denna lilla charmiga ö. Vi åkte förbi Blue Lagoon, där turistbåtarna låg tätt trots att det var mitten av oktober, vi tog en titt på Santa Maria-grottorna vars komplexa grottsystem är populära bland dykare, och hittade även den stenformation känd som Elephant Rock. Att åka med vår lilla båt runt hela ön tog inte mer än ca 2,5 timmar och då stannade vi även vid de olika platserna en stund. Med andra ord är det en väldigt liten ö men den äger även några av Maltas vackraste och mest intressanta platser. Kanske är det därför ön har varit en inspelningsplats för kända filmer som till exempel Troja (2004) och Greven av Monte Cristo (2002). Ett tips är att gärna besöka ön under september eller oktober då turisterna inte är lika många och vattnet är som allra varmast.

Elephant Rock, Comino.