Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Flytten till Malta – Medelhavets kulturoas

 

Jag och min pojkvän hade länge talat om hur vi ville lämna den gråa svenska vardagen bakom oss. Vi var helt enkelt trötta på kylan och mörkret och tyckte att livet hade mer att erbjuda. Ifrån ingenstans trillade jobb och nya möjligheter ner i våra händer och Malta fångade plötsligt vår uppmärksamhet. Detta lilla, lilla land mitt i Medelhavet blev plötsligt vår nya framtid.

Under sommaren lyckades vi få tag i en helt fantastisk lägenhet i området Msida, som ligger mitt emellan huvudstaden Valletta och turiststaden Sliema, och i slutet av september 2016 var våra stora resväskor packade (det är svårt att packa inför en flytt till ett annat land, så självklart fick vi betala övervikt, på två flygplatser dessutom!). Vi lämnade Sverige bakom oss och landade på den lilla ön som nu skulle bli vårat hem. Alla känner säkert igen den där härliga utlandsluften man möts av när man kliver ur flygplanet. Den luft som nu klev ut i och som skulle bli vår vardag. Maltas varma septembertemperatur var trots allt en ganska stor kontrast till den svenska hösten som vi kommit ifrån.

Efter att ha spenderat två nätter på hotell tog vi en taxi till vår lägenhet och den kändes som hemma ifrån första steget vi tog innanför dörren. Fem minuters promenad till hamnen och tio minuter med buss till Valletta gör att vi bor precis lagom centralt. Sedan vi flyttade in har vi varvat jobb med att göra olika utflykter för att upptäcka så mycket av ön som möjligt. Dessa utflykter tänkte jag gå in närmare på i senare inlägg men först tänkte jag börja med lite allmän information om mitt nya hemland.

Kyrkan vid hamnen i Msida, området vi bor i.

Kort om Maltas historia

Malta är Europas allra sydligaste stat och ligger mitt i Medelhavet, mellan den italienska ön Sicilien och Libyens norra kust, med en yta på endast 316 kvadratkilometer. Landet har varit bebott sedan ca 5200 år f. Kr. då de första människorna ska ha anlänt till ön ifrån Sicilien och har idag strax över 400 000 invånare. För länge sedan, då grekerna använde landet som sin koloni, kallades ögruppen för Melita efter det grekiska ordet ”meli” vilket betyder honung. Detta på grund av den gulaktiga kalksten som landet och dess byggnader främst består av.

Den tillhörande ön Gozo, som i begynnelsen kallades för Ogyia, tros vara den ö som Odysseus strandades på enligt berättelsen Odysséen. Där kan man även hitta den grotta som nymfen Kalypso sägs ha hållit Odysseus fången i.

Malta har under större delen av sin existens varit kontrollerat av andra länder, som bland annat Grekland, Spanien, Italien, Libanon, Frankrike och Storbritannien. Landet blev faktiskt inte helt självständigt förrän 1974! Just medeltiden är dock extra utmärkande när man talar om Maltas historia, då mycket fokus ligger på ”The knights of Malta” och här och var kan man få syn på medeltida fort och majestätiska kyrkor som speglar tiden då Malta tillhörde Johanniterorden. Under andra världskriget var Malta en mycket utsatt plats och var det mest bombade landet i hela världen!

Den italienska kulturen dominerade under en lång tid innan Malta blev en del av det brittiska imperiet under början av 1800-talet men man ser fortfarande många kopplingar till Italien, främst när det gäller arkitekturen, språket och maten. Språket maltesiska är faktiskt en egen liten blandning mellan arabiska, italienska och engelska, vilket även är landets tre huvudspråk.

När man befinner sig i Malta kan man nästan andas all den kultur som lyser igenom de charmigt sandfärgade fasaderna med de färgglada balkongerna. Det är omöjligt att låta bli att tänka på alla de historiska händelser som utspelat sig på den mark man står på och trots att landet är så pass litet kan man nästan i varje hörn hitta något som påminner om vilket fantastiskt kulturarv Malta faktiskt är.