Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mdina – Den tysta staden

Idag tänkte jag berätta lite mer om en av Maltas kanske mest kända städer, nämligen det 4000 år gamla kulturparadiset Mdina som ligger på en höjd mitt på ön. Jag har besökt Mdina två gånger hittills och det är svårt att inte förundras över denna vackra plats som bara måste besökas. Personligen rekommenderar jag att man antingen hyr en moped eller en bil för att ta sig till Mdina, då bussnarna kan vara aningen krångliga att förstå sig på.

Varför denna lilla inmurade, medeltida oas oftast kallas för Den tysta staden beror helt enkelt på att trafiken i staden är väldigt begränsad. Det finns inte särskilt många bilar, vilket inte är så konstigt med tanke på att Mdinas gator är väldigt smala. Allt vanligare är det att höra ljudet av hovar närma sig runt ett hörn eftersom det populäraste färdmedlet i Mdina faktiskt är häst och vagn.

Här och var kan du hitta ett litet mysigt café eller en trevlig restaurang och du hittar även en del souvenirbutiker, som till exempel Mdina Glass där man säljer unikt handblåsta glasartiklar. Jag skulle vilja påstå att Mdina utstrålar en lugn atmosfär, oavsett hur många turister som än befinner dig innanför stadens murar. Tystnaden i staden är nästan som en oskriven regel, alla respekterar den helt enkelt.

Nu till lite historia om staden. Faktum är att den 4000 år gamla staden Mdina är Maltas allra första huvudstad, vilket egentligen inte är konstigt med tanke på hur staden är lokaliserad. Den ligger på en höjd med storslagen utsikt åt alla håll så att man lätt kunde upptäcka om fiender närmade sig över landskapet. Att stå och se ut över denna utsikt och fundera över hur många som gjort exakt samma sak tidigare är en väldigt speciell känsla.

Vi slog oss ner på en minimal uteservering och drack en Nutellakaffe (!) med denna fantastiska utsikt i bakgrunden.  

När du kliver in genom Mdinas stadsport kommer du till stadens centrala torg, St. Paul´s Square som ligger mitt framför den vackra katedralen som stod klar 1702 och designades av den maltesiske arkitekten Lorenzo Gafa. Legenden säger att denna katedral byggdes upp på just den plats där den romerske guvernören Publius omvändes till kristendomen av Paulus och att där under 400-talet fanns en mindre kyrka som byggdes ut och renoverades under 1090-talet. Orginaldörren till denna gamla kyrka finns fortfarande att beskåda och fungerar i dagsläget som entré till katedralens sakristia. Faktum är att dörren är det enda som klarade sig efter att den ursprungliga kyrkan totalförstördes av en jordbävning under slutet av 1600-talet.

Mdinas katedral är idag hem till en mängd ovärderliga konstskatter och anses vara arkitekten Gafa´s allra främsta mästerverk.

Kultur och historia i all ära men det jag älskar allra mest med Mdina måste ändå vara arkitekturen, de smala gränderna och de vackra fasaderna. Låt mig visa vad jag menar.

Mer att upptäcka i Mdina:

Om du är intresserad av medeltida historia är Mdina verkligen platsen för dig. Här finns nämligen en mängd historiska och kulturella saker att göra som till exempel:

  • Ta en titt i Mdina Dungeons om du känner för en lite mer skräckfylld upplevelse. Detta vaxkabinett som illustrerar Maltas blodiga historia hittar du strax efter du passerat Mdinas stadsport. Här kan du titta in i gamla celler, kamrar och hemliga tunnlar där brottslingar under många år hölls fångna och torterades. Denna upplevelse passar (som du säkert förstår) inte för barn då vissa delar av museet kan vara ganska skrämmande.
  • Besök Mdinas naturhistoriska museum som ligger i Pallazzo VIlhena och beskåda samlingar av djurskelett och fossiler.
  • Kika in i den medeltida domstolen Corte Capitanale, som är en del av den magnifika byggnaden Pallazzo Vilhena och har du lust kan du spana in avrättningskamrarna som finns i dess källare. Det finns även en underjordisk gång som en gång i tiden ledde rakt in i Ärkebiskopens palats.