Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så tar du dig runt på Malta

Av Posted on Inga taggar 1

På grund av en nästan tre veckor lång resa till Filippinerna och schema fyllt till bredden har jag tyvärr inte haft tid för bloggen under de senaste månaderna. Numera jobbar jag både som frilansade skribent åt ett företag och åt mig själv. Jag och Marcello håller nämligen på med en hel del spännande projekt och igår hade vi ett möte med en webbdesignbyrå här på Malta som gick mycket bra. Vår framtid här på Malta ser alltså mycket ljus ut, även om den fullkomligt svämmar över av jobb. Men vi blir ju i alla fall inte uttråkade.

För tillfället har jag i alla fall börjat organisera upp min situation och därmed lovat mig själv att komma igång med bloggandet igen. Vi satsar på 2 inlägg i veckan. Det ska jag nog hinna med!

Idag tänkte jag berätta lite om hur man tar sig runt på vår kära lilla Medelhavsö. Det är nämligen inte helt enkelt har jag och Marcello kommit fram till. Låt oss gå rakt på sak.

Så tar du dig runt på Malta 

På Malta kan du antingen åka bil, buss, moped, cykel eller båt och alla har såklart både sina för- och nackdelar. Vi har testat det mesta och nu tänkte jag dela med mig av mina personliga tankar och tips när det gäller att resa omkring i Maltas spännande landskap.

Bil? 

Att hyra en bil är något är mycket vanligt utomlands, inte minst på Malta. Ön är liten och med bil kan du snabbt ta dig till de platser du önskar besöka, såvida du inte hamnar i en bilkö under rusningstrafik. Då kan du nämligen räkna med att i princip stå stilla under en längre tid. Mellan flygplatsen och den populära turistorten St. Julians finns det nämligen väldigt begränsat med vägar vilket gör att trafiken står stilla under eftermiddagarna.

Dessutom gäller vänstertrafik, så är man lite osäker bakom ratten kan en hyrbil vara ett sämre alternativ när det gäller att ta sig runt på ön. Men är man fast besluten vid att hyra en bil eller att åka taxi bör man i alla fall se till att undvika rusningstider, det vill säga tidigare mornar samt sena eftermiddagar. Åk hellre ut på äventyr under förmiddagen och se till att vara hemma innan alla bilar börjar trängas på vägarna.

Åka buss? 

Bussarna i Malta går ofta, särskilt inom de populäraste turistområdena, och är billiga färdmedel. Under högsäsongen kostar en bussbiljett 2 EUR och då får du åka hur mycket du vill i två timmar. Under lågsäsong kostar de 1,50 EUR. Bussarna går över hela Malta, men vill du ta dig till lite avlägsnare platser som till exempel St. Peter’s Pool eller Blue Grotto får du vara beredd på en del byten. Ladda ner appen ”tallinja” om du vill ha koll på busstiderna. Dock bör du inte enbart gå efter appen, då bussarna går lite hur som helst här på Malta. Om du måste vara någonstans vid en viss tid, till exempel på flygplatsen, är det med andra ord bättre att ta en taxi, för att vara på den säkra sidan.

Även om bussarna går ofta blir de ganska snabbt fulla eftersom de inte är så stora. Är en buss full kommer den åka förbi dig vid stationen, vilket kan vara bra att veta i förväg. Jag vet att vi blev ganska så provocerade när bussarna bara flög förbi oss vid hållplatsen, men är bussen full så är den.

Du kan även hoppa på likadana dubbeldäckare som finns i till exempel London om du smidigt vill ta dig till alla sevärdheter. Tyvärr vet jag inte riktigt priset på dessa men jag tror inte de kostar mer än 200 kr per person för ett par timmar. Turistbussarna finns även på Gozo och är faktiskt ett utmärkt alternativ för dig som vill turista supersnabbt!

Åka cykel? 

Här och var längs Maltas gator kan man skymta ett cykelställ fyllt av cyklar som det står ”I love Malta” på. Detta är inte någon trendig designcykel som alla malteser råkar ha, utan detta är cyklar du kan hyra när du vill. Detta gör du via en smart app och det kostar ca 160 kr för ett dygn. Därefter kan du lämna cykeln i närmaste cykelställ. Väldigt smidigt om ni frågar mig. Malta är dessutom ganska platt och att ta sig mellan de populäraste städerna St. Julian, Sliema och Valletta, tar knappast lång tid. Dock jag har aldrig testat denna smarta lösning så min recension får komma lite senare.

Åka moped? 

Mopeden är min favorit. Vi letar faktiskt efter en moped som vi kan köpa just nu. Att ha en moped i Malta är guld värt. De är inte bara bensinsnåla, utan du kan ta dig fram i princip vart som helt (det allra viktigaste är att du kan åka igenom bilköerna). Självklart kan du hyra mopeder i nästan varje hörn, dock kan priserna vara ganska höga. Att hyra moped under ett dygn kostar 30 EUR, hyr du den i två dygn kan du komma undan med 50 EUR. Hur som helst så är det inte särskilt billigt. Dessutom måste du lämna en deposition på ca 300 EUR. Men tro mig, det är värt det. Med moped kan du åka vart som helst, när som helst.

Du kan även hänga på färjan till Gozo med mopeden och utforska vackra platser där. Den lilla ön Comino har tyvärr inga vägar, så där kan du inte stanna. Sammanfattningsvis, moped är ett måste. Satsa på det.

Åka båt? 

Malta fullständigt kryllar av båtar. Det är nästan så man undrar om varje maltesiskt hushåll har en egen båt med tanke på de mysiga hamnarna som fullständigt svämmar över av vackra båtar av alla dess slag. Du kan beskåda allt ifrån maffiga lyxyachter till eleganta segelbåtar och snabba gummibåtar. Och ja, jag drömmer om att äga en båt här någon gång. Det hade varit en dröm.

Hur som helst, när det gäller att åka båt i Malta finns det naturligtvis en mängd olika alternativ. Ifrån Sliemas turistfyllda hamn går dagligen utflyter till bland annat Comino, guidade hamnkryssningar, partybåtar (endast under högsäsongen) samt ”bussbåtar” som tar dig ifrån Sliema till huvudstaden Valletta på några minuter. Jag har tyvärr inte hunnit åka med någon av dessa båtar så jag vet tyvärr inte hur priserna ser ut, men jag gissar att de inte är särskilt höga med tanke på hur många som faktiskt åker med dessa båtar varje dag. Uppe på Maltas topp kan du som sagt ta en färja (som går varje halvtimme) över till Gozo. Denna resa tar ca 20 minuter och kostar inte med än 50 kr tur och retur. Här kan du även ta med din bil eller moped, men då kostar det såklart extra.

Du kan även hyra en egen båt lite här och var på ön. Vi hyrde en båt ifrån samma område som Gozo-färjorna går ifrån, vilket var ganska dyrt. Deras minsta båt, kostade oss 700 kr för en halvdag om jag inte minns fel. Men då kunde vi åka runt hela ön Comino och stanna på de platser vi ville så det var helt rimligt. Om man är ett gäng som åker till Malta kan det dock vara värt att hyra en lite större båt och splittra på kostnaden. Att åka själv, utan en massa turister kan trots allt vara ganska skönt.

 

Sådär. Jag hoppas du har lärt dig något nyttigt av denna lilla guide. Se nu till att boka en resa till Malta i sommar, för sommaren i Malta är trots allt något utöver det vanliga. Until next time!