Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vandring i Cinque Terre

Av Posted on Inga taggar 0

Vandring i Cinque Terre

Vandringsleden slingrar sig upp och ner genom landskapet, förbi olivträd och semesterhus.

Det är fredag förmiddag och vi har precis kommit fram till Monterosso, en av de fem byarna i den magiska nationalparken Cinque Terre. Att ta tåget hit ifrån Rapallo tar inte mer än en dryg timme och att vandra mellan byarna var något som både jag och Marcello hade velat göra länge. En vecka innan det var dags att åka hem till Sverige passade vi på.

Vi började vandringen i den lilla (men ändå största av alla fem byar) Monterosso. Denna by är vår nya favorit när det gäller sol och bad. Här solar du på en stenstrand och du badar i rent och klart vatten som snarare liknar en pool än ett hav. Otroligt.

Vandringsleden startar med det kristallklara Medelhavet strax intill och vandrar man under dagen får man en trevlig solbränna på köpet medan man klättar upp och ner för de pampiga bergväggarna.

Det är den 19 oktober, men det är ändå alldeles för varmt för att ha långärmade tröjor och byxor. Vårt första mål är att vandra till byn Vernazza, som ligger ungefär mellan en och en halv till två timmas vandring ifrån Monterosso, beroende på hur snabbt man går.

Här slingrar sig vandringsleden upp och ner genom landskapet, förbi olivträd och semesterhus, och då och då vandrar man med en panoramautsikt över havet och dess horisont. Leden är lite tuffare än vad man kan ana och ibland ser man en och annan turist som står och hämtar andan. Man kan riktigt se tankarna som snurrar i deras huvud; ”Oj, så här mycket trappor trodde jag inte att det skulle vara. Hur långt är det kvar? Hoppas att det är nerförsbacke snart. Herregud, när blev det 25 grader? Borde verkligen unna mig en pizza när jag kommer fram. Bäst jag vilar en stund så mitt hjärta inte slutar slå.” 

När vi nått Vernazza packade vi upp våra matlådor som vi haft med oss (TIPS!) och åt ute på stenarna med utsikt över staden och dess färgglada fasader. Vernazza är en mycket liten by och därför blir det snabbt fullt med turister som ska fotografera, äta glass och fika på uteserveringarna.

Efter att ha smält lunchen (gnocchi med tomatsås, en klassiker after all) var det hög tid att bege sig mot nästa by – Corniglia. Denna by är vackert belägen uppe på en klippa och vandringen dit tog också runt en och en halv timme. Dock var det mycket enklare att vandra till denna by dels eftersom vi fått in tekniken och dels eftersom vi nu hade pasta som bränsle.

Det som dock blev ett problem var att vårt vatten började ta slut. När vi började vår vandring trodde vi att två små flaskor med vatten skulle vara mer än nog, men när man gått i några timmar börjar man känna att törsten smyger sig på. Därför var vi mer än lyckliga när vi kom fram till ett litet café med en magisk utsikt över Corniglia. Här avnjöt vi en citronslush innan vi vandrade vidare.

Varken jag eller Marcello hade varit i Corniglia förr (vi har varit i de andra byarna) och vi blev snabbt förtrollade av denna charmiga by. Dels är den inte lika fylld av turister som de andra byarna och dels är byns gränder och barer några av de mysigaste jag sett. Tyvärr ligger staden mycket högt upp, vilket de andra byarna inte gör, så det är en bit ner till havskanten. Samtidigt bjuder Corniglia på en magisk utsikt och ett lugn som inte går att hitta i de övriga byarna.

När vi nått Corniglia hade klockan hunnit bli ganska mycket och eftersom vi ville hinna med lite sol och bad i Monterosso tog vi tåget tillbaka. Dagen avslutades på bästa sätt – med ett kyligt dopp och med en bok liggandes på varma stenar.

Bra att veta innan du vandrar i Cinque Terre

Efter att ha gjort en del av vandringen i Cinque Terre känner jag att jag har en del tips att dela med mig av.

  1. Ta med vatten redan ifrån början. Det är jobbigare än vad man kan tro och om solen ligger på kommer du att bli törstig snabbt. Dessutom finns det inga ställen att köpa vatten på mellan byarna.
  2. Ha med dig kontanter. Har du inte det kan du bli tvungen att handla för minst 100 kronor om du vill köpa vatten på ett café på vägen.
  3. Solskydd! Detta är extra viktigt om du vandrar på sommaren, men tänk på att solen ändå är stark ända in på höstkanten.
  4. Ta med dig matlåda. Eftersom Cinque Terre är en given turistattraktion är det vanligt att restauranger tar överpriser. Det går utmärkt att ta med en pasta och äta den kall på vägen! På så sätt får du dessutom mer energi.
  5. Eftersom Cinque Terre är en nationalpark, så kostar det att vandra i den. Priset ligger på 7,5 EUR (om du endast vill betala för vandringen) och kan betalas med cash eller på hemsidan.
  6. Om du vill vandra förbi alla byar bör du börja tidigt på morgonen. Det tar längre tid än vad man tror.
  7. Se till att boka tåget tillbaka på nätet. Betalar du på tåget, vilket du kan, kostar det 5 EUR mer per person.