Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att surfa i en våg av plast

När han bokstavligen paddlar igenom skräp får han nog.

Solens strålar brinner på våra ryggar när vi sicksackar fram på moped längs Kutas turistfyllda gator. Det tutas, trängs och går inte särskilt snabbt. Trafiken i Bali är så nära vansinne jag någonsin kommit och flera gånger har jag hållit extra hårt om Marcellos midja och blundat när vi flyger fram, i princip oskyddade, på motorvägen.

En tropisk hetta ligger över Bali, men det gör ingenting, för det är januari och vi älskar livet. Hemma är det kallt och grått medan vi njuter av vår frihet att göra vad vi vill, när vi vill. Vi är på väg till stranden för att surfa. Jag har aldrig surfat förr och även om jag har stor respekt för havet och dess styrka, ska det bli spännande att testa.

Marcello har surfat tidigare när han jobbade som dykinstruktör i Australien och han lyser alltid upp lite extra när han får berätta om den känsla som surfing ger. Nu ville han lära mig.

När havets armar tar tag i brädan

Stranden är lång och fylld av människor. Här och var stryker en hemlös hund förbi och försöker charma turisterna för att få en bit mat. Längs hela stranden går det att hyra surfbrädor i alla olika färger och former och det kostar inte mer än 30 kr för en timme.

Det är tidigt på förmiddagen och vågorna är snälla mot en nybörjare som mig, men det är ändå mer kraft i dem än vad man tror. Jag är lite utav en fegis, så jag vågade inte ställa mig upp på brädan riktigt än (och tyvärr hann jag inte lära mig det innan jag bröt mitt finger dagen därpå och fick opereras).

Jag paddlar ut bland vågorna och vänder mig om för att vänta på en bra våg. När jag ser att den börjar närma sig är det bara att börja paddla och vänta på att vågen tar tag i brädan, en känsla som alla borde uppleva någon gång, och sedan har jag vinden i håret medan jag flyger in mot stranden.

Ett hav av plast

När vi paddlar ut bland vågorna gång på gång märker vi att allt mer skräp börjar dyka upp och vattnet blir allt grumligare. Tidigare var det bara lite här och där, men allt eftersom minuterna går närmar sig allt mer sopor strandkanten.

När jag paddlar in i en våg som inte längre är vatten, utan enbart plast, och den sköljer över mig får jag nog. När Marcello paddlar ut mot de större vågorna och han inser att han kan bokstavligen paddlar igenom skräp får han nog. Vi surfar i ett hav av plast.

Mer plast än fisk

Bali är en fantastisk ö på många sätt. Här finns bubblande vulkaner som sträcker sig högt över landskapet, paradisöar som är hem till vackra koraller och fiskar, mäktiga vattenfall och klargröna risfält. I Canguu och Seminyak hittar man trendiga restauranger, barer och nattklubbar som blandas med spännande och unika butiker. I Ubud kan man uppleva djungeln på riktigt och i Uluwatu är surfingen på topp. Prisnivån är låg och vädret varmt. Det finns inte mycket att klaga på. Förutom havet.

Självklart finns det platser med turkost, kristallklart vatten (till exempel Nusa Ceningan och Nusa Lembongan), men på Balis fastland är läget akut. Stränderna är fulla av plast och havet likaså. Människor surfar, badar och dyker i ett hav som innehåller mer plast än djur.

Att plasten är ett stort problem idag är ingen nyhet och som tur är uppmärksammas detta problem av allt fler. Fler och fler organisationer dyker upp som gör en stor skillnad för världens hav och det värmer mitt hjärta på många olika sätt. Faktum är att jag själv har lite planer på att bidra mitt strå till stacken inom en snar framtid och jag hoppas att allt går som det ska. Jag vill så gärna vara med och rädda havet som har gjort och som fortfarande gör så mycket för vår planet.

Plasten tar över jorden

Miljoner ton plast (ja, skräp överhuvudtaget) dumpas i våra hav varje år. Denna plast bidrar inte bara till att mängder av djur som är beroende av vattnet lider och dör, utan även vi får i oss den plast som flyter omkring i våra hav. Det är nämligen så att plasten aldrig riktigt bryts ned och försvinner, utan den blir bara mindre och mindre tills det endast finns plastpartiklar, så kallade mikroplaster, kvar.

Dessa partiklar sprids i haven och även om de inte syns lika bra, så är det fortfarande plast. Fiskar får i sig det, fiskar som vi människor sedan serverar på middagsbordet. Djur fastnar i skräpet och drunknar och havsfåglar äter upp skräpet som sedan leder till en smärtsam död. Det gör mig så ledsen att tänka på att vi har kommit så långt i vår utveckling, att vi kan utveckla smartphones och botemedel för mängder av sjukdomar – men vi kan inte ta reda på vårt eget skräp.

5 (enkla) tips för en bättre havsmiljö

Det jag vill få fram med detta inlägg är helt enkelt att havet behöver räddning och det kan tyvärr inte rädda sig självt. Det vi kan göra är att:

  1. Sluta slänga skräp i naturen. Det många inte vet är att mycket av det skräp vi kastar ute till slut hamnar i ett vattendrag.
  2. Fundera över vår konsumtion. Kanske kan du låta bli att använda mer plast än vad du behöver.
  3. ÅTERVINNA.
  4. Stödja en organisation som gör skillnad i våra hav. Det finns mängder att välja emellan.
  5. Läsa på och sprida kunskap. Ja, ibland räcker det faktiskt med att bara vara lite påläst och informera andra för att göra skillnad. Många är inte medvetna om hur läget ser ut och hur mycket de faktiskt konsumerar.

Nyttiga länkar

Om du vill läsa mer om hur plast påverkar våra hav så delar jag några nyttiga länkar nedan.

https://www.naturskyddsforeningen.se/plastfritthav

https://www.forskning.se/2017/06/27/snart-mer-plast-an-fisk/

Vill du vara med och bidra? Spana in dessa länkar:

http://mininsamling.greenpeace.se/plastkampen

https://4ocean.com/collections/all-products

https://webshop.hsr.se/