Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En höst i Rapallo

Av Posted on Inga taggar 1

Det finns ingenting att klaga på när det gäller att möta hösten på den Italienska Rivieran. Rapallo, staden vi bor i, har allt man kan tänkas behöva för att starta höstmånaderna på bästa sätt – sol, hav, grönska, restauranger, butiker och magiska vyer.

Därför tänkte jag passa på att skriva ett litet inlägg med mina allra bästa tips för den som befinner sig i detta område eller som planerar att resa hit (vilket är ett måste!).

Att ta sig till Rapallo

Det är inte svårt att ta sig till Rapallo, men tyvärr har inte staden någon egen flygplats. Närmaste flygplats finns i Genua, men det brukar ofta vara mycket billigare att flyga till Pisa (dit flyger dessutom Ryanair) och sedan ta ett direkttåg därifrån, vilket tar ungefär en timme och 45 minuter.

Ett tips är att flyga till Pisa och sedan spendera en natt där innan man reser vidare. Pisa är en otroligt mysig och charmig stad med en hel del att bjuda på – inte minst det lutande tornet!

Tips!

Om du väljer att stanna i Pisa är en middag på Ristoro Pecorino ett måste. Deras vegetariska charkbricka är bland det bästa jag ätit i mitt liv.

Hotell eller lägenhet?

Rapallo är en stad som ligger på den Italienska Rivieran och därför är priserna inte de billigaste. Vilket boende som passar bäst får helt enkelt din plånbok avgöra.

Det finns många extravaganta och femstjärniga hotell, som till exempel Excelsior Palace Hotel, för den som vill spendera lite mer. Här hittar du bland annat en infinitypool ut mot Medelhavet med utsikt över hela kusten.

Vill du hålla en tajtare budget rekommenderar jag att du hyr en lägenhet via Airbnb, gärna med kök om du vill laga din egen mat (vilket är bra mycket billigare än att äta ute). Jag skulle själv rekommendera ett billigare boende, då du har mer pengar över att lägga på aktiviteter i området.

Att ta sig runt

Med bil

En hyrbil är alltid att föredra för den som vill hinna upptäcka så mycket som möjligt i Norra Italien (ta gärna en roadtrip till Milano, Verona, Como- eller Gardasjön eller till Bologna om du har bil!).

Dock bör du komma ihåg att det, utöver kostnader för hyrbil, bensin och försäkring, kommer att tillkomma tullavgifter när du rör dig mellan olika kommuner.

Med buss/tåg

Att ta buss eller tåg mellan olika städer är inte alls svårt eller dyrt. Tåg är dock att föredra och det kostar inte många kronor att åka mellan städer som Cinque Terre, Pisa, Genua, Milano eller Florence.

Att åka kommunalt kan ta längre tid än med bil, men samtidigt slipper du tullavgifterna. Att åka till Genua med tåg kostar runt 5 EUR och att åka lokalt i Rapallo kostar 3 – 4 EUR för 75 minuter.

Med moped

Moped är ett populärt färdmedel i Italien, inte minst i de norra delarna. Detta är det allra smidigaste färdmedlet, men knappast det billigaste. Att hyra moped i Rapallo kostar runt 30 – 40 EUR per dag, vilket är i dyraste laget.

Dessutom bör du ha i åtanke att du inte får åka på motorvägar med moped, så några längre utflykter lär det inte bli på två hjul.

Sevärdheter i området

Nedan kommer några snabba tips på sevärdheter och aktiviteter som jag personligen rekommenderar om du befinner dig i Rapallo, eller på den Italienska Rivieran överhuvudtaget.

  • Promenera/åk till Portofino. Den välkända, lilla hamnstaden Portofino ligger bara en mil ifrån Rapallo och vägen dit är fantastisk. Ta bussen, mopeden eller varför inte vandra hela sträckan om du orkar det?
  • Hyr en båt. En större båt går utmärkt att hyra i Rapallo under sommarmånaderna. Det kostar omkring 200 EUR (exklusive bensin) för en heldag, men är man flera som delar på kostnaden blir det inte alls särskilt dyrt. Ett perfekt sätt att utforska kusten!
  • Hyr en kajak. Strax innan Portofino kan du och ditt sällskap hyra kajaker från 35 EUR. Då kan du paddla till Portofino och upptäcka byn på det viset istället. Läs mer på Outdoorportofino.com. 
  • Besök Cinque Terre (de fem byarna). Vackrare byar än det här är svårt att hitta i Italien. Ta tåg mellan dessa mysiga fiskebyar och njut av vyerna. Varför inte koppla av med en glass eller ta ett dopp?
  • Ta liften upp på berget. Rapallo är en stad som är omringad av berg och mitt i staden, i närheten av tågstationen, så kan du ta en lift upp till bergstoppen. Detta kostar inte många kronor och väl där uppe kan du antingen ta en promenad, besöka den vackra kyrkan (Santuario di Montallegro) eller äta något gott på restaurangen.
  • Ta tåget till närliggande byar. Camogli är en fantastiskt vacker by med en stor stenstrand som ligger i närheten av Rapallo. Även Bogliasco bjuder på en magisk strand och mysiga cafeer.