Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

På moped runt Gardasjön

Av Posted on Inga taggar 0

Viva Italia.

Klockan ringer 05:30 och det är kolsvart, både ute och i rummet. Jag böjer mig för att stänga av den och knuffar på Marcellos ryggtavla. Det är dags att gå upp för om drygt en timme går vårt tåg. Det är onsdag och vi ska åka på en miniweekend till Gardasjön i norra Italien.

Det är inte första gången vi är där, men sjöns skönhet är svår att tröttna på. Förra hösten när vi bodde i Rapallo åkte jag, Marcello och mamma på en otroligt komprimerad roadtrip och hann med en hel del, bland annat Gardasjön.

Låt mig gå igenom exakt hur snabb den var innan jag berättar med om vår helg.

Så upplever du norra Italien på tre dagar

  • Börja tidigt och bege dig mot Milano. Där stannar du en timme eller två och äter lunch. Och ser på katedralen naturligtvis. Den får du inte missa.
  • Hoppa in i bilen och res vidare (inte allt för sent!) mot Gardasjön. Där bokar du ett hotell, gärna med sjöutsikt (om du har råd), och sov över där. Njut av din frukost i solen med utsikt mot sjön och de massiva bergen.
  • Åk vidare innan lunchtid, men se till att du har nog med tid så du kan stanna en snabbis i någon av byarna på vägen, förslagsvis Malcesine eller Sirmione.
  • Nu styr du bilen mot romantiska Verona som inte ligger många minuter ifrån Gardasjön. Här stannar du och äter lunch, kanske med utsikt över den fantastiska arenan. Och missa för Guds skull inte Romeo och Julias hus innan du åker vidare! Där kan du köpa ett litet lås och hänga upp någonstans bland de tusentals andra.
  • Nästa stopp på resan är Venedig. Hit anländer du någon gång på eftermiddagen och därför kan det vara en god ide att äta en bit mat på en av de MÅNGA otroliga restaurangerna längs stadens vackra kanaler.
  • Efter ditt korta äventyr i staden på vattnet hoppar du in i bilen och kör söderut, ut på vischan. Där övernattar du på valfritt agriturismo (en självförsörjande gård), men Agriturismo Del Volpi i Baone är ett hett tips. Här är du i princip ensam i vingårdens stillsamhet med fri utsikt över fälten. Sover gör du i ett dockhus, till frukost äter du hemmagjorda bakverk med en kaffe. Köp hem lite olivolja eller vin till dina nära och kära (eller till dig själv).
  • Du lämnar boendet innan eller efter lunch. Nästa stopp är Bologna där du kan njuta av den fantastiska arkitekturen och kanske även en Aperol Spritz som är ett hett inslag i den italienska drinkkulturen (men inte om det är du som kör naturligtvis!).
  • Efter lunchen eller middagen är det dags att åka hemåt mot den Italienska Rivieran igen. Något fattigare, men många minnen rikare.

Gardasjön runt på moped

Efter två byten med tåget, ett i Genua och ett i Milano, var vi sex timmar senare framme vid Peschiera del Garda. Oktobersolen gassade på med över 20 graders hetta, vilket såklart var välkommet.

Vi hoppade på bussen och tog oss vidare mot Colombare där vårt första hotell, Hotel Europa, låg. Det tog inte många minuter innan Marcello gjorde en bakåtvolt ifrån bryggan ner i det, enligt mig, oförskämt kalla vattnet. Själv låg jag kvar och läste min bok i solen. Jag fryser inte om jag verkligen inte måste.

Någon timme senare hoppade vi på de cyklar hotellet lånar ut gratis och började trampa ut på den fantastiska halvön Simione som ligger vid Gardasjöns sydligaste kust. Här strosade vi runt bland kullerstensgator och trånga gränder (och tyvärr en hel del turister) medan vi njöt av vyerna som Italien så ofta bjuder på.

Morgonen därpå sken solen lika vackert som dagen innan, vilket tillät oss att äta en otrolig frukost utomhus med utsikt över sjön och bergen i fjärran. Det finns värre sätt att börja sina dagar på.

Efter lite jobb var det hög tid att bege sig till nästa hotell som tyvärr var lite utav en besvikelse (Relais Du Lac), men det var ingenting att hänga läpp över – nu var det hög tid att hyra en moped.

Vid Camping Bella Italia finns en mopeduthyrare som jag rekommenderar till alla som ska besöka området. En dags hyra kostar €50 och då får man en 125cc, vilket är lagligt att köra med ett svenskt körkort.

Trots att jag och Marcello hyrt mopeder i många andra länder många gånger, så var denna man med sin breda italienska brytning och en meter långa hästsvans något utöver det vanliga.

”If you come back with some scratches or so, fuck it, I don’t care. As long as there aren’t any pieces of the scooter missing. Now go, I don’t want to see you guys until tomorrow. Cool.”  

Sedan var det bara att hoppa på mopeden och påbörja resan runt Gardasjön, en resa på cirka 14 mil som tar runt 3 timmar. Första stoppet gjorde vi i staden Garda, där vi slängde i oss en pizza till lunch. Viva Italia.

Nästa stopp var Malcesine, som vi besökte även förra året. En fantastisk by som kan vara en av de finaste jag någonsin besökt i Italien. Där filmade vi lite med drönaren och köpte oss varsitt par solglasögon (italienska, såklart).

En lång färd senare anlände vi till vår huvuddestination – Limone Sul Garda. Detta är också en av de vackraste platserna jag besökt. Trånga gränder, som påminner en hel del om de i Gamla Stan, mysiga restauranger och barer, butiker som säljer allt i citronformat och självklart en utsikt utöver det vanliga.

Efter att ha spenderat någon timme här hade vi en och en halv timmes mopedresa framför oss hemåt, något som verkligen kändes ända in i benmärgen när mörkret och graderna föll över dalen. Oj, vad kallt det blev. Ska man åka moped här i november är det rejäla kläder som gäller.

Igår, alltså dagen vi åkte hem, gjorde vi inte mer än att jobba på cafeér. Men vi är nöjda och glada ändå. Och vi rekommenderar att alla gör en resa till Gardasjön någon gång.