Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så blev min dator mitt kontor

Nu sitter jag i mitt älskade Värmland igen. Bulgarien var underbart som vanligt, men det är så skönt att vara tillbaka i grönskan och lugnet igen. På sommaren är mitt hem verkligen en svensk sommaridyll och jag är så glad över att få ha vuxit upp här.

Hur som helst. Detta inlägg tänkte jag gå in lite närmare på hur min ”resa som digital nomad” startade.

Beslutet att säga upp mig ifrån mitt ”vanliga” jobb kan varit det bästa beslutet jag någonsin gjort. Låt mig berätta hur allt började.

Ett år på Malta

Marcello läste till webbutvecklare inom webbdesign och efter att Marcellos pappa träffade på en kvinna i sin trappuppgång började vårt äventyr på riktigt. Jag fick ett jobb som content writer på en jämförelsesajt inom ekonomi och Marcello fick en praktikplats hos samma företag – som var baserat på Malta.

Jag sa upp mig ifrån mitt jobb och vi började leta efter lägenhet på Malta. Sommaren gick och vi lyckades få tag på en underbar lägenhet i den lilla staden Msida.

Att skriva på kontraktet var ganska skrämmande med tanke på att vi inte hade möjlighet att titta på lägenheten i förväg. Vi satt ju i Sverige och hade bara bilder att gå efter. Men som tur är gick allt otroligt smidigt!

Att vakna utan väckarklocka

Den 1 oktober 2016 flyttade vi in och efter det har livet varit fantastiskt. Inga väckarklockor, inga måsten – bara frihet. Vi jobbade när vi ville, vart vi ville och hur vi ville. Detta var en helt ny frihet som varken jag eller Marcello upplevt tidigare.

Dock jobbade vi fortfarande för någon annan och det var något vi ville ändra på.

Det tog några månader innan vi började med vårt eget projekt – Econello.com. Vi hittade en otroligt duktig webbdesigner som byggde upp vår sajt och några månader senare var det bara att sätta igång.

När vi flyttade till norra Italien efter att vårt kontrakt gått ut sa jag upp mig ifrån det andra jobbet och satsade helhjärtat på vår egen verksamhet. Det blev helt enkelt för mycket att jonglera två krävande jobb och ansvaret gjorde mig väldigt stressad. Så jag tog tag i det i tid, ett val jag är mycket tacksam för idag.

Tryggheten är bäst – eller?

Att satsa hundra procent på sitt eget projekt och våga tro på det var skrämmande. Det är ju så att man aldrig vet om det kommer bära eller brista. Men återigen, hur ska man någonsin ta reda på det om man inte vågar chansa lite i livet?

Jag läste någonstans att det som människor ångrar mest på ålderns höst är att de inte vågade chansa på det som de trodde på. Detta kommer jag aldrig att kunna ångra, så även om allt brister jag har i alla fall vågat.

Sedan förra hösten har livet varit spännande, stressigt, underbart och skrämmande. Det finns ingen trygghet när det gäller ekonomi, utan man får ta varje dag som den kommer och tro på att allt kommer lösa sig i slutändan.

Vissa dagar är tuffare än andra och jag tror inte jag varit ledig mer än två eller tre hela dagar sedan jag började jobba mina egna tider. Det är det tuffaste, men samtidigt det bästa, av allt. Man jobbar när som helst och vart som helst – men man är aldrig ledig.

Ingen framgång utan tålamod

Det vanligaste misstaget när det gäller att starta eget, och särskilt i den bransch som jag befinner mig i, är att man inte har tålamod. Det tar tid att starta ett eget företag. Det är tufft. Så många gånger har jag varit nära till tårar bara för att det GÅR SÅ HIMLA LÅNGSAMT.

Så många gånger jag frågat mig själv; ”Varför tar det så lång tid? Varför händer det ingenting? Är detta verkligen normalt?”. Som tur är har dessa tankar aldrig fått övertaget, utan jag har alltid viftat bort dem. Vad är egentligen det värsta som kan hända?

Om du är sugen på att satsa på ditt eget projekt, om du tror på det och om du vet att du kommer ångra dig om du INTE gör det – våga. Det låter superklyschigt, jag vet, men det är verkligen sant. Är du inte nöjd med din tillvaro, gör någonting åt det.

Ska man verkligen lita på det jag säger?

Jag vill inte låta som någon företagsguru, jag vet fortfarande knappt vad det är jag håller på med. Men jag är mitt i det och jag kan säga att det inte är så farligt som det verkar. Återigen – vad är det värsta som kan hända?

I senare inlägg kommer jag att förklara exakt vad det är jag jobbar med och hur det fungerar. Det är en väldigt intressant och rolig bransch och det skulle vara kul att inspirera andra.

Nu är det snart dags att starta grillen. Wow, vilken sommar det har varit i Sverige! Det har nästan varit varmare här än i Varna (vilket är MYCKET ovanligt). Njut av semestern där ute! Jag tror jag ska ta ledigt någon dag framöver också.