Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tjäna pengar när du sover med affiliate marketing

Av Posted on Inga taggar 0

Jag åker vart jag vill, när jag vill och jag kan tjäna pengar under tiden jag sitter på planet.

Då var det dags att förklara vad jag faktiskt jobbar med. En av de vanligaste frågorna man får är: ”Så, vad gör du? Vad jobbar du med?”.

Jag har länge tränat på att med så enkla och korta ord som möjligt beskriva vad jag jobbar med. Men det är inte alltid enkelt kan jag tala om.

”Eh, okej. Gud, hur ska jag förklara detta.. Vet du vad affiliate marketing är?” *hoppas innerligt att personen svarar ja, så att jag slipper förklara den delen*

”Nope. Aldrig hört talas om det.”

Det är så samtalet brukar börja. Sedan fortsätter det med att jag på bästa sätt försöker förklara och till sist slutar det oftast så här:

”Det är det jag jobbar med. Förstår du?”

”Inte direkt.”

Dock uttrycker jag mig alltid bättre i skrift än i tal. Så låt oss ge det ett nytt försök här på bloggen.

Det är trots allt affiliate marketing som gjort det möjligt för mig att resa runt i världen med min dator som enda kontor. Kanske är någon annan intresserad av en liknande livsstil.

Affiliate marketing

Affiliate marketing är en form av marknadsföring, vilket hörs på namnet. Det innebär helt enkelt att man marknadsför någon annans tjänster och tjänar provision på det.

Egentligen kan man säga att alla influencers som tjänar pengar på samarbeten sysslar med affiliate marketing. De väljer ut en produkt de tycker är bra och gör reklam för den på deras kanal. Det finns dock en stor skillnad mellan hur influencers jobbar och hur vi jobbar.

En influencer tar oftast betalt för själva samarbetet. Det vill säga att företaget ger personen ifråga en klumpsumma för att göra reklam för deras produkt. Detta gäller inte för oss.

Vi är istället anslutna till ett specifikt nätverk för affiliate marketing. Det finns flera sådana nätverk, som till exempel Adtraction, Tradedoubler och Adrecord. Nedan ska jag förklara noggrant hur ett affiliatenätverk fungerar.

Affiliatenätverk – steg för steg

  1. Att ansluta sig till ett affiliatenätverk är helt gratis. Detta gör du enkelt genom att skapa ett eget konto. Du kan oftast även logga in via din Facebook.
  2. Det är viktigt att du registrerar din hemsida på sajten. Detta för att företagen i fråga ska kunna inspektera din sajt och se att den är seriös.
  3. I själva nätverket kan du hitta mängder av olika företag som är anslutna till tjänsten. Dessa delas oftast in i flera olika kategorier, till exempel mode & skönhet, sport & fritid eller band & finans. På så sätt kan du enklare hitta företag vars tjänster passar just din verksamhet.
  4. Låt säga att du driver en skönhetsblogg och vill göra reklam för skönhetsprodukter. Då kan du klicka dig in på den företagskategorin och ansöka till de företag vars produkter du vill marknadsföra.
  5. På företagets egen sida i affiliatenätverket kan du se hur mycket provisionen är samt hur du får göra reklam. Här kan du även hämta banners och bilder.
  6. Ansök till företagets affiliateprogram. Det kan ta några dagar innan du får besked angående huruvida du blivit godkänd eller inte.
  7. Blir du godkänd kan du hämta en unik länk som kopplar just din hemsida till företagets. Det är på detta vis som företaget kan se att trafiken kommit ifrån dig.
  8. Denna länk kan du sedan använda när du skriver ett inlägg om till exempel en ny ansiktsmask. Länka direkt till företaget eller skapa en individuell affiliatelänk som länkar direkt till produkten.
  9. När en kund gjort ett köp kommer du att få provision på detta. Din intjänade provision kommer att synas på din personliga sida på affiliatenätverket. Varje månad kommer denna provision att betalas ut till ditt angivna bankkonto.
  10. Svårare än så är det inte. Alla kan tjäna pengar på affiliate marketing och det allra bästa kommer jag till i nästa stycke.

Tjäna pengar när du sover

Sysslar man med affiliate marketing kan man tjäna pengar hela tiden. Dag som natt, helg som vardag. Detta eftersom din hemsida alltid är öppen och kunderna kan göra köp även när du är på semester eller tar sovmorgon.

Dock finns det ju såklart en del hakar. Dels måste du se till att marknadsföra din hemsida så att den syns och dels måste du uppdatera den ständigt. Det är här arbete med SEO kommer in i bilden. Men det går vi igenom en annan gång.

Blogg, webbshop eller jämförelsesajt – gör vad du vill

Det allra bästa med affiliate marketing är att det är tillgängligt för alla. Det spelar ingen roll om du driver en blogg eller en webbshop – du kan tjäna bra pengar via affiliatenätverk.

Extra smidigt är detta alternativ för dig som vill skapa en webbshop, men som inte har egna produkter eller möjlighet att ha ett lager. Affiliate marketing kräver inget lager och du behöver inte heller hålla koll på ordrar – du skickar helt enkelt vidare kunden till företaget som säljer produkten.

Det enda du gör är att samla de allra bästa produkterna på ett och samma ställe. Därmed kan du inte endast sälja vad som helst, du kan jobba vart som helst i världen eftersom du inte är bunden till ett lager eller ett kontor.

Även om det är relativt billigt att syssla med affiliate marketing kommer du att behöva en del kapital. För att lyckas kommer du att behöva en bra hemsida, ett webbhotell och kanske till och med hjälp med SEO, innehåll och marknadsföring, i alla fall i början.

Har du startat ett eget företag – vilket jag rekommenderar att du gör – kan det därför vara en god ide att ansöka om ett företagslån utan säkerhet (om du inte har sparat kapital förstås). Många tror att det bara är etablerade företag som kan få lån, men så är det faktiskt inte.

Bästa beslutet jag tagit

Jag är så lycklig över att jag blev introducerad för denna bransch. Affiliate marketing kommer knappast att försvinna någon gång snart och ännu är konkurrensen relativt låg, så jag rekommenderar dig som är intresserad att börja omedelbart.

Skapa en hemsida, anslut dig till ett affiliatenätverk och sätt igång. Det är inte svårare än så. Visst, det är en hel del jobb och ibland är det tufft, men det är verkligen värt det. Du kan sälja vad du vill och tjäna pengar dygnet runt.

Det är tack vare affiliate marketing som jag kunnat bo i Malta, Italien, Bali, Bulgarien och nu snart Malaysia. Jag kan boka en resa när som helst utan att behöva oroa mig över ledighet.

Jag åker vart jag vill, när jag vill och jag kan tjäna pengar under tiden jag sitter på planet. Kika gärna in på min nya sajt Entreprenören.nu, där jag skriver mer om hur du också kan bli din egen chef!