Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Den mörka sidan av Bali

Av Posted on Inga taggar 1

Det finns många saker jag älskar med Bali; kulturen, maten, shoppingen, hotellen, sevärdheterna, PRISERNA. Men denna trendiga paradisö har såklart även en del mörka sidor.

Nedan ska jag ta upp fem saker med Bali som jag personligen tycker är viktiga att veta om innan man reser hit.

1. Poliser som kräver turister på pengar

Innan vi åkte till Bali förra året hörde vi en hel del skvaller om att poliser stoppar turister och kräver dem på pengar. Vi blev dock aldrig stoppade under de två månader vi spenderade på ön, så vi tänkte inte så mycket mer på det.

I år har vi dock blivit stoppade TRE gånger, varav vi var tvungna att betala 300 000 rupier en av gångerna. Varför? Ingen aning. Poliserna här stoppar gärna turister för att få lite extra fickpengar. De behöver ingen anledning att kräva pengar, då rädda turister ofta ger med sig – de är ju ändå poliser.

Vad ska man då göra i ett sånt här läge? Ett tips är att vara självsäker och vägra betala, i alla fall om man redan blivit stoppad en gång som vi blivit. Då kan en del poliser vara schyssta och låta en åka vidare.

Ett annat tips kan vara att säga att man kan följa med till stationen och betala där. Även detta kan fungera, då poliserna helt enkelt inte orkar krångla. Så länge man är trevlig, men bestämd, brukar det lösa sig.

2. Taximaffian

Ja, du läste rätt, i Bali finns en slags taximaffia som förbjuder billigare taxibolag som till exempel Gojek, Grab och Uber att åka in i vissa områden. Det finns till och med skyltar uppsatta som säger att onlinetaxis inte är tillåtna.

Detta kan såklart vara bra att tänka på innan man beställer en taxi via de populära onlinetjänsterna (som dessutom är vansinnigt mycket billigare än de vanliga, blåa taxibilarna). Ibland kan din chaufför höra av sig till dig och be dig gå till en viss plats, helt enkelt eftersom de inte vill bli upptäckta av ”taximaffian”.

I vissa områden är det så strikt att Uber-chaufförer kan bli utslitna ur sina bilar och misshandlade. Det låter helt ofattbart, men så är det. Dock är det inte lika strikt när det gäller mopedtaxis. De brukar få köra vart som helst.

3. Djur i bur

Bali är känt för att ha världens dyraste kaffe och bara en kopp i ett annat land kan kosta flera hundra kronor.

Anledningen till varför det är så dyrt är för att man behöver ett visst djur för att producera dessa kaffebönor. Dessa mårddjur äter bönorna och de får sin speciella smak när de färdas genom djurets matsmältningssystem. Bönorna bryts dock aldrig ner under denna process, utan de kommer ut hela i avföringen. Därefter tvättar man dem och gör Kopi Luwak-kaffe av dem.

Personligen har jag inget behov av att testa detta exklusiva kaffe. Dels är jag ingen genuin kaffeälskare och dels vill jag inte bidra till denna industri, då dessa djur lever under hemska förhållanden. De sitter bland annat instängda i små burar och tvingas äta kaffebönor hela livet. Jag har tyvärr sett många sådana här djur och vissa av dem är uppenbart stressade.

När man började producera detta kaffe var det ännu dyrare. Då var man nämligen tvungen att på egen hand leta upp avföringen ifrån dessa djur som levde fritt i djungeln. Efter man spärrade in dem blev produktionen såklart enklare och priset sjönk.

Innan du köper detta kaffe, fundera på om det verkligen är värt det. Bali har många andra goda (veganska) kaffesorter som kan vara ett bra alternativ om du inte vill stödja denna verksamhet.

4. Narkotikahandel på gatan

Längs turistgatorna är det inte ovanligt att diskret bli erbjuden att köpa olika typer av narkotika, till exempel marijuana. Väljer man att nappa på detta kan konsekvenserna dock bli förödande. I Bali kan narkotikabrott nämligen leda till dödsstraff. Jag tror inte jag behöver säga mer än så på denna punkt.

5. Rattfulla ungdomar

Många är de som åker till Bali för att festa. Här finns många trendiga och populära beachklubbar där det är lätt att dricka en eller två drinkar för mycket i solens sista strålar.

En av de kanske största farorna på denna ö är alkoholen. Varför? Jo, för att många berusade ungdomar väljer att köra sin moped hem istället för att ta en taxi. Och i Balis trafik är risken för trafikolyckor redan stor nog som den är. Att blanda in alkohol är det dummaste man kan göra.

Bara för någon vecka sedan vid Finns Beach Club såg vi ett (väldigt) berusat par som var på väg att sätta sig på sin moped och köra iväg. Som tur var stoppades de av sina vänner innan de hann göra det. Vem vet hur det hade gått annars?

Se upp med hur du kör på Bali, särskilt på nätterna då det blir väldigt mörkt. Håll koll på trafiken och på dina medtrafikanter.