Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En djungel mitt i all betong

Av Posted on Inga taggar 0

Efter en riktigt lång flygresa landade vi i ett soligt Oslo där vi möttes av pappa. Eftersom mina föräldrar bor i lite längre upp i Värmland blir det närmare att resa ifrån Oslo än ifrån till exempel Stockholm. Att vara på svensk mark är underbart, men om bara två dagar hoppar jag på ett flyg till Bulgarien – SJÄLV dessutom. Där väntar mamma på mig, hon åkte nämligen i förväg för att börja renovera vår lägenhet.

Hur som helst, i detta inlägg tänkte jag berätta lite mer om vår sista dag i Kuala Lumpur. Då gjorde vi nämligen något väldigt spännande – vi besökte nämligen en riktig regnskog KL Forest Eco Park.

KL Forest Eco Park, eller Bukit Nanas Forest Reserve som den hette tidigare, är en grön oas mitt i den annars så hetsiga betongdjungeln. Detta är nämligen en bevarad regnskog som ligger intill det världsberömda KL Tower med en höjd på otroliga 421 meter.

Själva parken är faktiskt en av de äldsta skogsreservaten i hela Malaysia, då man började skydda området redan i början av 1900-talet. Vid denna tid var skogens area 175 000 kvadratmeter, men i och med den urbana utvecklingen har ytan blivit allt mindre med åren. Idag finns endast 90 000 kvadratmeter kvar.

Parken erbjuder inte bara ett härligt lugn ifrån den annars bullriga storstaden, här kan du även njuta av fantastiska vyer bland trädtopparna tack vare den 200 meter långa ”Canopy Walk”. Detta är alltså hängbroar som svävar ett par meter ovanför marken (jag kan erkänna att jag blev lite extra svettig några gånger när jag tittade ner).  

Regnskogen fyller såklart många viktiga funktioner. Dels bidrar den med frisk luft i stadens kärna, men den är dessutom hem till en del utrotningshotade trädarter. Dessutom bor både apor, reptiler och små däggdjur bland träden. Att besöka parken är gratis, men eventuellt kan en avgift komma att införas om man vill besöka Canopy Walken i framtiden. Så passa på nu!

När du promenerat på hängbroarna och tagit lite bilder kommer du snart att se ett stort, vitt torn att resa sig över trädkronorna. I mitten av KL Forest Eco Park ligger nämligen en av stadens mest besökta attraktioner – KL Tower (eller Menara Kuala Lumpur, som det egentligen heter). År 1996 stod detta landmärke med sina 88 våningar klart och erbjöd besökare en spektakulär utsikt över Kuala Lumpurs betongdjungel.

Visst, Petronas Towers är ett tiotal högre än KL Tower, men det observationsdäck som tornet erbjuder ligger faktiskt 100 meter högre än det i Petronas Towers. Om du är ute efter en oslagbar utsikt (bland annat över de berömda tvillingtornen) är detta alltså det bästa alternativet. Dock är det faktiskt ganska dyrt att åka upp i tornet – det kostar 99 RM, vilket motsvarar ungefär 220 kronor.

Utöver KL Tower finns även ett ”upp och ner-hus” där man kan ta roliga bilder och ett och annat café i parken. Med andra ord finns det alla förutsättningar att skapa en heldag i KL Forest Eco Park. Rekommenderas!