Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Risfält och vulkaner i Sidemen

Av Posted on Inga taggar 0
Morgonpromenad bland risfälten.

Just nu sitter jag på altanen till vår lilla bungalow i området Sidemen som ligger i nordöstra Bali, i skuggan av vulkanen Agung. Inatt bodde vi på Sweet Escape Villa, som kostar så lite som 100 kronor per natt. För detta får du en egen bungalow med utedusch (och varmvatten!). På området finns en yogaplats, en pool och en restaurang och personalen är både trevlig och hjälpsam.

Frukost ingår tyvärr inte, men kan köpas till för så lite som 30 kronor. Detta är inga pengar, särskilt inte med tanke på den utsikt du får avnjuta under din måltid; vidsträckta risfält, sprudlande grön djungel och såklart Balis heliga mästerverk – vulkanen Agung. Med sina 3000 meter är detta öns högsta berg och en syn man sent kommer att glömma.

Jag har aldrig tidigare varit i denna del av Bali, men det tog inte lång tid innan både jag och Marcello var överens om att detta är det vackraste landskapet vi sett hittills. Dessutom har vi bara sett ett tiotal turister sen vi kom hit (!), så det är helt klart ett perfekt alternativ för den som vill komma bort ifrån de hetsiga och högljudda turistorterna.

Att åka till Sidemen tar ungefär 1,5 timme med moped, men det är helt klart värt resan. Detta i princip orörda område har varken många restauranger eller supermarkets, men det är lite det som är charmen med det hela.

Det som kan vara bra att tänka på är att många hotell dessutom saknar både AC och varmvatten. AC klarar man sig utan här uppe bland bergen, då det är mycket kallare här än nere i städerna. Varmvatten är dock något man bör se till att hotellet har, då det kan vara en ganska obehaglig upplevelse att duscha kallt när det redan är ganska kyligt i luften.

Om du redan befinner dig så här långt österut kan ett tips vara att besöka det berömda templet Pura Lempuyang Luhur som ligger på en höjd ”mitt emot” vulkanen Agung. Detta är faktiskt ett av Balis äldsta och heligaste tempel, så det är verkligen värt ett besök.

Du har säkert sett bilder ifrån detta tempel förut, då de berömda portarna gör sig extra bra på Instagram. För att komma in måste du ha en sarong som går över knäna och är du kvinna får du dessutom inte visa dina axlar. Ta gärna med en egen sarong som jag gjorde, så slipper du hyra på plats (vilket visserligen inte kostar mer än 6 kronor, men ändå). Du måste dessutom göra en donation till templet, men hur mycket du vill donera väljer du själv.

De maffiga portarna är det första stoppet och det är här det verkligen blir intressant. Det är nämligen här du kommer att mötas av hundratals turister som står i en lång kö för att ta en bild. Och ja, som ni ser på bilden ovan stod även vi i denna kö i drygt en timme för att ta den. Var det värt det? Jag vet inte. Det känns nästan lite skamligt att stå i kö så länge bara för att få ta en bild, men det är väl så samhället ser ut nu för tiden.

Detta är dock inte det enda templet du kan besöka på denna höjd. Här finns nämligen en hel vandringsled för den som orkar, med flera vackra tempel längs vägen. För att ta dig till toppen måste du gå upp för drygt 1000 trappsteg och både jag och Marcello kände; not today. Samtidigt är det första templet det mest berömda, så vi var nöjda med vårt besök.

Efter ett dopp och en powernap var det dags att leta upp en restaurang för att äta middag. Sidemen har som sagt inte det bästa utbudet av restauranger, åtminstone inte om man jämför med Seminyak och Canggu, men vi hittade faktiskt en riktig pärla intill ett risfält – Cepik Villa.

I denna mysiga hotellrestaurang serverades det allt ifrån asiatisk mat till pasta och fiskrätter. Dessutom erbjöd de en frukostmeny som såg väldigt bra ut, med smoothie bowls och mycket annat, även veganskt.

Vi slog till på vegetariska vårrullar som förrätt. Jag åt en vansinnigt god pumpasoppa och Marcello en pasta med kycklingköttbullar. Till efterrätt beställde vi in friterade banan med riven kokos och vaniljglass (helt klart min nya favorit) att dela på och hela kalaset gick på 90 kronor. Helt otroligt.

Idag reser vi vidare mot Ubud och spenderar en natt där innan vi åker tillbaka till Seminyak för vår sista natt. På lördag hoppar vi på flyget tillbaka till Kuala Lumpur och stannar där i några dagar innan vi äntligen reser hem. Man får ju inte hemlängtan trots allt.