Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 tips för roadtrip i Sverige

Något som jag tog upp i mitt förra inlägg och som jag inte riktigt kan släppa är att upptäcka mer av Sverige i sommar. Trots att jag varit i livet i snart 27 år har jag aldrig faktiskt varit norr om Dalarna. När världen är så stor är det lätt att ta sitt eget land för givet.

Under sommaren 2020 väljer många att köra en roadtrip i Sverige. En av de främsta anledningarna är att många fortfarande känner sig obekväma med att resa utanför Sverige, inte minst om de skulle bli sjuka utomlands.

Därför passar många på att utforska sitt hemland genom att åka på en hederlig roadtrip. Dessutom är ju svensk sommar svårslagen.

Som ni alla säkert förstår vid det här laget är lyxen med att vara digital nomad att man kan resa vart man vill, när man vill (så länge man har internet, förstås!). Så i detta inlägg tänkte jag lista fem svenska platser som jag hemskt gärna skulle vilja besöka i sommar. Låt oss börja i längst i norr.

1. Sarek, Lappland

Under de senaste månaderna har jag blivit mer och mer fascinerad av norra Sverige, inte minst efter att jag snubblade över Sarek Nationalpark.

Sarek Nationalpark ligger i Lapplands län, närmare bestämt i Jokkmokk, och bjuder på minst sagt hisnande vyer. Nationalparken är dessutom med i världsarvet Laponia och inrättades så tidigt som 1909, vilket gör den till en av Sveriges äldsta.

Här finns höga fjäll med toppar som ligger upp till 2 000 meter över havet, hundratals glaciärer och djupa dalgångar skulpterade av de massiva isarna. Det vackra landskapet tillhör renarna, men det är inte omöjligt att även få syn på björn, järv eller lo.

Jag hade inte tackat nej till en vandring i Sareks nationalpark. Dock säger de att vandringen är ganska tuff eftersom det varken finns stugor eller leder. Det är alltså tält som gäller.

2. Treehotel, Norrbotten

Treehotel är ett lite annorlunda hotell som du hittar i Harads, Norrbottens län. Är du ute efter en oförglömlig naturupplevelse är detta något för dig. Det finns trots allt en anledning till varför hotellet heter just Treehotel – samtliga rum är nämligen byggda uppe i träden.

Här finns rum som Mirrorcube, Bird’s Nest och The UFO. Jag kan inte göra detta hotell rättvisa genom att beskriva det här på bloggen, så vill du veta mer rekommenderar jag att du går in på Treehotels hemsida.

Är du ändå på besök i Norrbotten får du inte missa Abisko Nationalpark om du uppskattar vandringar med natursköna vyer.

3. Tännforsen, Jämtland

Ingen uppskattar ett bra vattenfall mer än jag. Så jag gjorde lite research och hittade Tännforsen som ligger i Åre, Jämtlands län.

Tännforsen är faktiskt Sveriges största vattenfall med sin fallhöjd på 37 meter och bredd på 60 meter. Att detta är en av Jämtlands mest besökta turistattraktioner är alltså inte så konstigt. Jag vet dock inte vad som verkar häftigast – att besöka vattenfallet på sommaren eller på vintern.

Källa: Pinterest

Bortsett från vattenfallet är Jämtland ett vackert län, främst känt för sin utmärkta skidåkning med orter som Åre, Vemdalen och Funäsdalen. Med andra ord är det en perfekt destination för den som gillar att vandra i högresta berg under sommarmånaderna.

4. Hudiksvall, Gävleborgs län

Hudiksvall kanske inte låter särskilt häftigt, men om du gillar mysiga samhällen precis som jag kommer du snabbt att falla för stadens unika charm. Det finns en anledning att staden kallas ”Glada Hudik”.

Bortsett från det charmiga samhället kan du besöka Avholmsberget Café & Restaurang som har ”Hälsingslands vackraste utsikt”. Är du sugen på lite lyx kan Hölick Havsresort vara något för dig. Här bjuds det på avkoppling i världsklass med spa, bra mat och lyxiga boenden.

5. Sol och bad i södra Sverige

Södra Sverige har oändligt mycket att erbjuda, inte minst när det gäller natursköna badplatser.

  • Smögen/Kungshamn, Västra Götalands län. Under sommaren är denna charmiga lilla ö ett av Sveriges mest populära turistmål och med all rätt.Här är det avkoppling på högsta nivå som gäller med mängder av badplatser, mysiga restauranger och spännande aktiviteter för både barn och vuxna, bland annat Nordens Ark och Havets Hus.
  • Varberg, Hallands län. Varberg är känt för sin vackra natur, mysiga strandpromenader och såklart – det ikoniska kallbadhuset. Ett tips är att i samma veva besöka Falkenberg och dess mysiga uteserveringar för att sedan avsluta i Halmstad på Tylösands beachklubbar.  
  • Äppelkusten, Skåne. Äppelkusten erbjuder några av Sveriges bästa och vackraste stränder, bland annat Rörums strand, Mälarhusen och Sandhammaren. Är syftet med din roadtip avkoppling i solen är det helt klart hit du ska åka.

Bil eller kollektivt?

Ordet roadtrip för tankarna automatiskt till en bilfärd genom vackra landskap, men visst går det att roadtrippa med tåg eller buss också. Sverige är ett land som har en mycket fungerande infrastruktur där man kan ta sig i princip överallt med hjälp av kollektivtrafik. Detta bör man såklart utnyttja om man kan.

Nedan listar jag några för- och nackdelar med de olika transportsätten som kanske kan hjälpa dig att fatta ett bättre beslut inför din roadtrip i Sverige i sommar.

Roadtip med bil

  • Fördelar: frihet. Har du bil kan du åka när du vill, vart du vill, och du behöver inte förhålla dig till bestämda tider.
  • Nackdel: energikrävande och ibland dyrare. Någon måste ju köra bilen och beroende på hur långt ni ska åka kan detta vara ganska energikrävande. Beroende på bensinpriset och vilken typ av bil du kör kan en roadtrip med bil dessutom bli dyrare.

Tips! Om du planerar att ta bilen på en långresa i sommar, kolla på denna video hos Autonytt som tar upp alla viktiga förberedelser.

Roadtrip med kollektivtrafik

  • Fördel: miljövänligt och bekvämt. De flesta är medvetna om att kollektivtrafik är ett miljövänligare alternativ. Samtidigt slipper du oroa dig över att tanka eller läsa kartor – du bara åker med.
  • Nackdel: hålla koll på tider. Åker du kollektivt måste du ha koll på tidtabeller och ta dig till busshållplatser och järnvägsstationer. Det är dessutom inte säkert att du tar dig fram till din destination direkt, utan att du måste göra flera byten längst vägen.