Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En Coronauppdatering från Bulgarien

Av Posted on Inga taggar 0

I morse tittade jag och Marcello på Nyhetsmorgon där en läkare i psykiatri som satt isolerad i Paris talade om hur viktigt det är att försöka tänka positivt i dessa oroliga tider.

I detta inlägg tänkte jag därför ge dig mina bästa tips på hur du kan behålla ett positivt humör, trots den omgivande krisen. Självklart slänger jag även in några tips på saker att göra för den som befinner sig i karantän.

Innan jag går in på det ska jag dock bjuda på en liten COVID19-uppdatering från Bulgarien, där vi för tillfället sitter fast. Detta är dock inget större problem för vår del – vi jobbar ju ändå från morgon till kväll.

Så här ser läget ut i Bulgarien

På papper är det inte många smittade i Bulgarien – bara några hundra stycken – men samtidigt får man ta den statistiken med en nypa salt. Hur som helst har vi haft uppehållstillstånd sedan den 12 mars och nyligen förlängdes det från den 13 april till den 13 maj.

För vår det är det som sagt inte hela världen, vi jobbar ju ändå hemifrån. Faktum är att vi får mer gjort än någonsin eftersom vi inte kan göra så mycket mer än att jobba. Det mesta är stängt, till och med parker och andra offentliga platser.

varna bulgarien

I vår älskade havsträdgård kan man numera få böter på över 25 000 kronor om man väljer att ta en promenad. Detta gäller förstås om man vägrar att lämna efter tillsägelse av polisen, men ändå.

Det enda som är öppet är matbutiker och apotek. Vill man gå in får man vänta duktig i kö eftersom det inte får vara för många i butiken samtidigt.

Nyligen införde den bulgariska regeringen en lag att alla måste ha på sig munskydd om de vistas i butiker eller andra lokaler. Efter bara några timmar valde man dock att bort denna lag eftersom folket blev ganska förbannade. Det pratades dessutom om att införa en annan lag – att ta betalt per sms för att lämna hemmet. Tror inte det blir något med det.

Att gå på café eller restaurang är inte möjligt här, utan vill man äta något får man köpa hem. Det tycker jag i och för sig är en utmärkt lösning – man ska inte gå ut och äta eller fika i dessa tider. Läste nyligen att majoriteten av de som har viruset med största sannolikhet inte visar några symptom, så det är bäst att hålla sig inne.

När det gäller träning springer vi i trapporna (tur att man bor på 12:e våningen) eller går ut och springer. Finns även en liten lekplats nedanför där vi brukar köra lite övningar, ofta med 10-liters vattenflaskor. Har märkt fungerar utmärkt som substitut för vanliga vikter.

Det går med andra ord ingen större nöd på oss, även om vi såklart har hemlängtan. Vi sitter hemma och jobbar hårdare än någonsin – detta är trots allt det ultimata arbetsklimatet för oss som jobbar online. Inga distraktioner eller FOMO.

Dessutom går tiden så snabbt när man sitter nedgrottad med sina roliga projekt och internet är alltid öppet. När allt går tillbaka till det normala kan vi unna oss EXTRA välförtjänt semester.

Försök att hitta positiva synvinklar

Alla upplever denna kris på olika sätt. Vissa känner ångest och oro, andra förlorar sina jobb och drabbas ekonomiskt. En del tycker inte att sjukdomen i sig är jobbig, utan det faktum att man inte kan träffa äldre eller sköra familjemedlemmar.

Jag vill börja med några personliga råd.

 • Skit i restaurangbesök – beställ hem mat för att stötta restaurangerna.
 • Gå inte till gymmet – träna hemma eller ute, kanske börja med yoga?
 • Besök inte morföräldrarna – facetima eller ring dem.
 • Bunkra inte – det kommer att finnas mat (och toapapper) till alla. Detsamma gäller läkemedel.
 • Om du har ett munskydd – använd det. Inte för att du ska bli smittad, utan för att du inte ska smitta andra.
 • Res inte – om det inte är absolut nödvändigt.
 • Om du kan skänka pengar eller hjälpa till på något annat sätt – gör det. Det finns många lokala grupper på Facebook där du kan bidra på det sätt du kan.
 • Få inte panik – det gör bara situationen värre. Försök att fokusera på framtiden, inte på nuet.

Även om det känns tufft, försök att hitta positiva synvinklar att se på situationen. Här kommer några exempel.

 • Du får spendera mycket mer tid med familjen. Visst kommer ni gå varandra på nerverna, men var glad att du har en familj att störa dig på.
 • Arbetsgivare och anställda får möjlighet att testa att bedriva verksamhet på distans. Kanske kan det vara ett lyckat koncept även i framtiden?
 • Miljön får en välbehövlig en paus. All minskad trafik runt om i världen ger vår planet lite extra andrum.
 • När allt är över kommer du att uppskatta de små sakerna i vardagen så mycket mer. Jag tycker redan nu att det är helt fantastiskt när jag slipper stå i kö för att komma in i matbutiken!

Som en liten avslutning vill jag dela med mig av några tips på aktiviteter som passar extra bra i dessa isolerade tider.

 • Läs böcker. Att läsa böcker är ett effektivt sätt att ta en paus från kaoset i omvärlden och samtidigt komma bort från skärmen. Beställ hem lite böcker, varför inte några av de jag tipsar om i detta inlägg om personlig utveckling?
 • Lyssna på ljudböcker. En ljudbokstjänst kan vara ett utmärkt alternativ för den som inte gillar att läsa. Om du någon gång bör unna dig en prenumeration så är det nu. Jag personligen förespråkar ljudbokstjänster före film och serier.
 • Lägg pussel. Jag investerade i ett 500-bitars pussel här om dagen och så fort jag får en stund över sitter jag med det, ofta med en ljudbok i öronen. En perfekt aktivitet för den som gillar hjärngympa, precis som jag.
 • Måla. Att måla är ytterligare en hobby jag utvecklat på senare tid. Än så länge har jag testat akryl-, olje- och vattenfärg och en rad olika tekniker. Beställ hem lite målarsaker eller ta det du har hemma och släpp loss kreativiteten.
 • Spela sällskapsspel. Om det är något som fått en uppsving i dessa tider så måste det väl ändå vara sällskapsspelen. Mina personliga favoriter är ”Alfapet” och ”När då då”.
 • Njut av naturen. Bor du på landsbygden ska du såklart passa på att vara ute i naturen. Finns det någon trevligare årstid än våren? Ta promenader, gå ut och grilla, cykla, vandra, fiska, måla om huset, rensa i rabatten eller bara ta en kaffe i en solstol. Och lyssna på en ljudbok.
 • Plantera. Något jag personligen tror kommer att bli mer och mer populärt framöver är självförsörjning. Har du möjlighet att plantera kan detta vara ett ypperligt tillfälle att läsa på om om ämnet och börja för-så. Jag har bett mamma att göra det hemma i Värmland så att jag kan fixa ett litet trädgårdsland när jag kommer hem.