Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 anledningar att satsa på coworking

Av Posted on Inga taggar 1

I samband med att jag blev egenföretagare och började jobba via datorn fick jag upp ögonen för så kallade coworking spaces.

Coworking spaces – eller kontorshotell som det vanligtvis kallas på svenska – är lokaler där anpassade för de som till exempel jobbar eller studerar hemifrån. Det är helt enkelt ett kontor som flera olika personer får dela på.

När vi är ute och reser försöker vi alltid hitta ett bra coworking-kontor istället för att jobba på exempelvis ett café, även om det kostar lite mer. I Bali bodde vi till exempel på Bali Bustle, ett kontorshotell där man även kunde hyra en liten lägenhet, en plats jag varmt rekommenderar.

Det finns många anledningar att testa coworking om du inte redan gjort det. I detta inlägg tänkte jag lista fem av de främsta för att förhoppningsvis kunna övertyga dig att göra slag i saken.

1. Bygg värdefulla nätverk

En av de främsta fördelarna med att jobba på ett kontorshotell är att du får möjlighet att träffa likasinnade människor med samma driv som dig. Bortsett från att göra dig mer motiverad kan rätt umgänge dessutom vara avgörande för ditt individuella kontaktnät.

Alla företagare vet att ett bra nätverk är viktigt för verksamhetens framgång. Rätt kontakter ger dig goda förutsättningar att utveckla företaget i rätt riktning. Dessutom kan du och dina nya ”vänner” utbyta kunskap och hjälpa varandra (så länge ni inte är konkurrenter förstås).

Många coworking spaces brukar dessutom anordna trevliga mingel, föreläsningar och till och med investerarträffar för sina medlemmar. Se till att rusta upp med visitkort!  

2. Jobba vart du vill

Ytterligare en stor fördel med coworking är såklart möjligheten att jobba vart du vill. I princip alla länder har kontorshotell, framför allt i turisttäta orter, vilket betyder att du utan problem kan kombinera jobb och resande.

Lästips! 6 måsten för att kunna resa och jobba

Även Sverige har en mängd coworking spaces att erbjuda. Majoriteten av dem ligger i våra största städer, men det går ändå att hitta alternativ i stora delar av landet.

Många kontorshotell – till exempel Convendum som är ett av Sveriges mest populära – erbjuder dessutom sina kunder att jobba på alla kontor för samma månadskostnad. Med andra ord kan du välja kontor efter behov. Just Convendum har en rad lokaler i Stockholm, men också i Göteborg och till och med på Mallorca!

coworking space kontorshotell

3. Kontor i olika prisklasser

I princip alla kontorshotell erbjuder kontorsplatser i olika storlekar och prisklasser. Med andra ord finns det något som passar de flesta, oavsett om man har en större eller mindre budget.

Det allra vanligaste är att coworking spaces erbjuder enskilda kontor, ett eller flera bokningsbara konferensrum och det som ofta kallas ”öppen kontorsplats”. Öppen kontorsplats innebär helt enkelt att du sitter där du får plats i det allmänna kontorslandskapet.

Bortsett från att det finns olika typer av kontorsplatser brukar många kontorshotell även ha olika prenumerationsplaner. Det kan till exempel finnas en plan för den som jobbar heltid och ett för den som jobbar halvtid. Vissa kan även erbjuda tillgång till kontoret på kvällar och helger.

4. Bli mer produktiv

Det finns många studier som visar att kontorshotell kan öka produktiviteten bland företagare och distansjobbare. Anledningarna till detta är många.

Dels befinner du dig – som tidigare nämnt – bland personer med stort driv som vill nå sina mål. Detta kommer att öka din motivation att jobba hårdare. Ytterligare en faktor som förbättrar produktiviteten är såklart den bekväma arbetsplatsen med alla nödvändiga tillbehör (wi-fi, ergonomiska möbler, skrivare, samtalsrum, m.m.).

Sist men inte minst hjälper kontorshotellet dig att skilja mellan jobb och fritid, något som kan vara extra svårt för egenföretagare som jobbar hemifrån. Med andra ord blir det enklare att fokusera på jobb när du faktiskt befinner dig på kontoret och sluta tänka på jobb när du slutar för dagen.

5. Möjligheten att vara sig själv

En fördel som många inte tänker på är att ett kontorshotell kan tillåta dig att faktiskt vara dig själv. På traditionella arbetsplatser uppstår lätt hierarkier, konkurrens bland medarbetare och annat som kan bidra till arbetsrelaterad stress.

På ett coworking-kontor jobbar var och en med sina egna projekt samtidigt som man tillsammans skapar en gemenskap. Kort sagt – kontorshotell slukar sällan lika mycket energi som vanliga arbetsplatser.

Slutsats

Att jobba på coworking må kosta en slant, men i slutändan är det oftast värt vartenda öre. Bortsett från att kunna arbeta på dina egna villkor kan du även jobba vart som helst.

Kontorshotell är dessutom en utmärkt plats att knyta nya värdefulla kontakter på, då de flesta är egenföretagare med samma mål att lyckas som du.