Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

6 måsten för att kunna jobba och resa

Av Posted on Inga taggar 0

Något jag lagt märke till under tiden jag rest och jobbat samtidigt är vilka prylar som underlättar mitt arbete. De kan dels hjälpa mig att fokusera samtidigt som de är guld värda under själva resan.

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av sex saker jag inte kan vara utan när jag reser och jobbar. Om du är eller vill bli digital nomad rekommenderar jag att du investerar i dessa saker – de kommer att göra ditt arbete (och liv) så mycket enklare.

1. Högkvalitativa hörlurar

Är du intresserad av att resa och jobba kan ett par hörlurar med brusreducering vara en värdefull investering på flera sätt. Sedan jag köpte mina Bose Quiet Comfort 35 II har jag inte kunnat resa någonstans utan dem.

Brusreduceringen stänger ute allt omgivande ljud, vilket gör det enklare att fokusera på jobbet. Hörlurarna är dessutom ovärderliga att ha på flyget (framför allt för mig som är flygrädd) eller på tåget.

Jag brukar även använda hörlurarna när jag löptränar utomhus. Bose Quiet Comfort 35 II, alltså de hörlurar jag använder, har nämligen två olika lägen för brusreducering. Den höga nivån är perfekt för jobb och resor medan den låga passar extra bra vid löpning eller promenader under blåsiga dagar eftersom den tar bort ”suset” av vinden.

Just dessa hörlurar kan även parkopplas med ett par andra likadana lurar så att du och en vän kan lyssna på musik tillsammans.

Om du upplever ”over ear”-hörlurar som klumpiga kan du alltid investera i ett par in-ear istället. De är mindre, smidigare och i många fall även billigare. Jag läste till exempel på Tekniknytt.se att JBL nyligen lanserat ett par nya trådlösa in-ear-hörlurar (JBL Live 300 TWS) som sitter bekvämt, har utmärkt bas och lång batteritid.

Tänk dock på att in-ear sällan ger lika bra brusreducering som over-ear.

2. Powerbank

En powerbank kan vara en räddare i nöden för den som jobbar på språng. De allra flesta av oss är beroende av våra mobiler, men som digital nomad kan det vara ännu viktigare med en fulladdad telefon.

Powerbanken laddas upp via ett eluttag. När det sedan blir lågt med batteri i din smartphone kan du helt enkelt ladda den i powerbanken, vilket innebär att du inte är beroende av ett eluttag.

Som du säkert förstår kan powerbanker vara extra uppskattade under långa flygningar (även om de flesta flyg erbjuder USB-portar för laddning). Vad som gäller för powerbanks ombord på flyg kan du läsa på Senses.se.

3. Trådlös mus och laptopstativ

Ergonomi är något digitala nomader ofta får välja bort, om man inte jobbar på co-working-kontor förstås. Du kan såklart inte bära runt på en skönt kontorsstol, men det finns faktiskt vissa hjälpmedel som kan förbättra din jobbställning.

Den första är faktiskt en trådlös mus. Att jobba på en laptop fungerar bra, men att använda trackpaden konstant kan leda till smärtor i både händer och handled. En liten, men ergonomisk mus kan hjälpa dig att slippa detta problem. Det finns till och med modeller som inte behöver en tillhörande musmatta, utan som kan köra på alla underlag.

Laptopstativ är något både jag och Marcello saknar, men som vi gärna skulle vilja ha. Ett laptopstativ är ett litet stativ som du placerar din laptop på för att höja upp skärmen och minska smärtor i nacke och rygg. Om du skriver mycket – som jag – kan du dock behöva komplettera med ett externt tangentbord.

4. Läsplatta

Om du gillar att läsa kommer en läsplatta spara dig både pengar och utrymme i resväskan. Läsplattan är liten, lätt och rymmer tusentals böcker – perfekt för dig som gärna läser en bok eller två under resan.

Jag investerade i en Kindle förra året och jag reser ingenstans utan den. Den fungerar lika bra både i direkt solljus och i mörker samtidigt som den sparat mig flera kilo i min packning. Föredrar att leva minimalistiskt, så en läsplatta gjorde verkligen mitt liv lite enklare.

Läser just nu Unlimited Power av Tony Robbins. Rekommenderar!

5. Ordentlig resväska

Du som reser ofta kommer att behöva en ordentlig resväska. Det må låta självklart, men med en bra resväska blir resan så mycket smidigare. Det blir dels enklare att ta sig mellan olika platser och dels behöver du inte oroa dig över att väskan ska gå sönder under resans gång.

Jag har köpt många resväskor genom åren, men de flesta har presterat sådär. Vissa har spruckit, andra har bara blivit riktigt slitna och rullat dåligt (dock går det visserligen att byta ut hjulen). Det är alltså mer värt att köpa en ordentlig resväska från början än att köpa flera billigare genom åren.

Mitt tips för dig som är ute efter en riktigt bra resväska är att spana in den sammanställning av marknadens bästa resväskor som finns på Bäst-i-testet.se. Här kan du även jämföra andra testvinnande produkter som kan underlätta ditt resande, bland annat hörlurar.

6. Reseförsäkring

Sist men inte minst måste jag ännu en gång förespråka vikten av en bra reseförsäkring. Utan den hade jag varit ruinerad för länge sedan – bara min operation i Bali hade gått på närmare 60 000 kronor.

En bra reseförsäkring kan täcka kostnader i samband med allt ifrån sjukvård och tandvård till oplanerade hemresor och missade anslutningsflyg. Står du oförsäkrad i dessa lägen kommer det att stå dig dyrt.

De allra flesta har en hemförsäkring och i den ingår ett grundläggande reseskydd i mellan 45 till 60 dagar. Det kan även ingå en kompletterande reseförsäkring om du betalar din resa med ett kreditkort. Även detta reseskydd gäller dock enbart under en begränsad period.

Om du ska vara borta under en lägre tid – till exempel på en backpackingresa – är det viktigt att du tecknar en kompletterande reseförsäkring när din vanliga försäkring slutat gälla. På så sätt kan du känna dig trygg under hela resan. Läs gärna mer om reseförsäkringar och vad de ersätter hos Försäkrio.se.