Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Får vi resa i sommar?

Av Posted on Inga taggar 0

Denna artikel innehåller sponsrade länkar.

Något som många funderar över i dessa osäkra tider är huruvida vi kommer att få resa i sommar eller inte.

Som det ser ut nu – när Coronaviruset slår skoningslöst mot folkhälsa och ekonomi världen över – ser läget ganska mörkt ut.

Innan pandemin var världen aldrig lång borta. Vi reste tvärs jordklotet för att besöka nya kulturer och vidga våra vyer. Vi tog oss lite längre för varje år. Ingenting var omöjligt.

Nu står vi minst sagt framför en utmaning där vi noggrant måste tänka igenom varje beslut vi fattar – åtminstone vad gäller resande. Mitt personliga tips är att hålla sig hemma, vara kreativ och satsa på Staycations.

Turistnäringen går på knäna

En av branscherna som drabbats hårdast i krisen är såklart turistnäringen. Det är inte så konstigt med tanke på den isolering coronaviruset medfört.

Med pandemin kom karantän, stängda gränser och UD:s avrådan mot onödiga resor. Åtgärderna sattes in precis när många hade förberett sig för vinterns höjdpunkter – solresan till Asien och skidsemestern till Åre.

Inte nog med att våra inplanerade resor har blivit lidande – de som valt att köpa aktier i resebolag har åkt på några rejäla ekonomiska smällar denna vår (samtidigt är det faktiskt ett gyllene läge att köpa aktier som vanligtvis är mycket lönsamma till ett riktigt billigt pris. Läs gärna mer om hur du köper aktier hos Finanso.se)

Vårt obehag är dock ingenting jämfört med den chock som flyg- och researrangörerna själva drabbats av. Här kommer lite skrämmande statistik på hur läget ser ut just nu.

 • SAS har permitterat 16 000 medarbetare.
 • Ving stoppar två viktiga långdistansflyg för att minska kostnaderna.
 • Lufthansa har 90 procent av sin flygflotta på marken och förlorar cirka 1 miljon euro – i timmen.
 • Norwegian permitterar alla sina anställda i Sverige samt ansöker om att omvandla sina skulder (lån) till aktier och på så sätt få statlig lånegaranti.
 • I Sverige är notan för uteblivna turistintäkter under pandemin 261 miljoner kronor per dag. Enligt Visita och Benchmark Alliance var beläggningen i Stockholm den 23 mars 9,3 procent. Under samma dag förra året låg den på 70 procent.

Hur blir det med sommarens resor?

Allt pekar mot att det blir en sommar på hemmaplan för de flesta i år. Fler kommer förmodligen att semestra i hemlandet och den osäkerhet som ligger framför oss öppnar upp för en rad olika frågor.

 • Vågar vi ta första flyg när gränserna öppnas igen? Hur säkert är det på resmålet – och vilka restriktioner kommer att gälla? Resenärer kommer med största sannolikhet att ställa höga krav på researrangörerna när det gäller säkerhet och hygien under själva resan och på resmålen.
 • Har vi ekonomi till att resa? Tillhör man den grupp som blivit permitterade eller varslade kan det vara svårt att prioritera resandet framför boende och familj.
 • Ska vi kanske semestra hemma och stödja vår lokala turistnäring tills allt har lugnat sig i världen? Detta är lösningen jag själv tror mest på (även om jag hade en mängd roliga resor planerade för detta år). Det finns massor av semesterställen i Sverige som väntar på att bli upptäckta, där du och din familj kan få er drömsemester.

4 resetips för dig som ändå vill resa

UD har avrått icke-nödvändiga resor fram till den 15 juni 2020. Har du en inbokad paketres innan detta datum har du rätt att få alla pengar tillbaka enligt resegarantin.

Har du däremot ett reguljärt flyg inbokat beror din ersättning på huruvida flyget går eller inte. Är flyget inställt har du rätt att få pengarna tillbaka, men om flyget går är det ditt vanliga omboknings- och avbeställningsskydd som gäller. Har du inget sådant kan du alltså förlora dina pengar.

Även om de flesta förmodligen kommer att hålla sig hemma i sommar på grund av osäkerheterna i världen finns det ändå de som vill ta risken och boka in en eller flera resor.

Är du en av dem rekommenderar jag att du läser mina 4 resetips nedan.

 1. Boka med kreditkort. Om du har möjlighet att boka din reguljära resa med kreditkort bör du göra det. Många kreditkort har nämligen ett avbeställningsskydd som täcker resor som du betalat med kortet. Uppstår det problem med din resa kan du därmed vända dig till din bank och få ersättning via dem.
 2. Charter är säkrast. Eftersom paketresor omfattas av resebolagens resegaranti är de ett säkrare val när det skakar i resebranschen.
 3. Omboknings- eller avbeställningsskydd. Om du inte har ett kreditkort kan det vara en god idé att teckna ett extra omboknings- eller avbeställningsskydd i samband med din resa, även om det kostar lite mer.
 4. Kontrollera försäkringen. Om du väljer att resa trots avrådan från UD kan reseskyddet i din hemförsäkring sluta gälla. Kontrollera detta innan du reser och komplettera om nödvändigt med en extra omfattande försäkring.

Vi har is i magen

Jag sitter ju som tidigare nämnt fast i Bulgarien, ett land som uppenbarligen är rena rama motsatsen till Sverige när det gäller restriktioner. Det nyaste hos oss är att vi i två veckor framöver måste använda munskydd när vi rör oss utanför hemmet, både inne och ute.

Inatt kom dessutom ett beslut om att stänga av stranden. Och uppehållstillståndet är förlängt till maj. Så det enda vi vill just nu är att åka hem, men flyget är dyrt och tar omkring 50 timmar.

Eftersom UD avråder alla resor som inte är nödvändiga väljer vi dock att ha is i magen och vänta till slutet av april innan vi försöker ta oss hem.

Visst är det tuffare att bo här med tanke på alla restriktioner, men samtidigt är risken för att vi ska bli smittade lägre. Dessutom jobbar vi på väldigt bra i karantän – tidigare jobbade vi kanske 8 timmar per dag, nu snittar vi på drygt 11 timmar. En bra miljö för en entreprenör helt enkelt.