Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kreditkort på resan – Bra eller dåligt?

Av Posted on Inga taggar 0

Eftersom jag numera är en självutnämnd ekonomiexpert har jag gjort en del research kring kreditkort och resande under åren. Tidigare tänkte jag att kreditkort enbart är en belastning för den privata ekonomin, men faktum är att de kan vara mycket förmånliga – framför allt för den som reser ofta (precis som jag).

Nu när min vardag i Bulgarien enbart består av hårt arbete tänkte jag passa på att dela med mig av mina kunskaper. Nedan ska jag berätta om hur vissa kort göra din resa både billigare och tryggare.

Jag vill dock passa på att nämna att kreditkort kan leda till betalningssvårigheter om de inte används på rätt sätt.

Rabatt på flyg och boende

Den främsta förmånen med kreditkort för dig som ofta är på resande fot – vare sig det är i jobbet eller på fritiden – är att du kan få rabatt på både flyg och boende. De allra flesta kreditkort idag har nämligen ett tillhörande bonussystem med vilket du kan samla poäng på allt du köper.

Ett exempel på ett sådant kort är Norwegians kreditkort. Med detta kan du tjäna poäng på alla köp samtidigt som du dessutom får utnyttja rabatter när du bokar flyg med Norwegian. De poäng du tjänar in kan du sedan använda för att boka ännu billigare flygbiljetter.

Även med ett kort från re:member kan du ta del av förmånliga erbjudanden på resor och hotell. Några av re:members samarbetspartners är Booking, Hotels och Expedia. Väljer du att utnyttja en rabatt kommer beloppet – som antingen är fast eller procentuellt – att dras av ifrån din nästa månadsfaktura.  

Kompletterande reseförsäkring

Ytterligare en viktig förmån med kreditkort som få tänker på är den kompletterande reseförsäkringen. Reseförsäkringens innehåll kan skilja sig beroende på kreditgivare, men oftast ingår ett avbeställningsskydd och ibland även en hyrbilsförsäkring.

Eftersom dessa delar inte ingår i din hemförsäkring (där du oftast har ett grundläggande reseförsäkring som gäller i mellan 45 och 60 dagar) kan kreditkortet alltså ge dig ett mer omfattande skydd, både inför och under din resa.

Avbeställningsskyddet ger dig kostnaden för resan tillbaka om du på grund av skälig orsak måste avboka din resa. Skäliga orsaker kan till exempel vara plötslig sjukdom eller dödsfall i familjen.

Hyrbilsförsäkringen ger dig en självriskreducering om du skulle råka ut för en olycka med din hyrbil utomlands. Självrisken på hyrbilar brukar vara ganska hög, men med denna försäkring kliver kreditgivaren in och betalar en del av beloppet.

Hittade en bra och informativ artikel om reseförsäkringar hos Crediwizz.se. Jag rekommenderar att du läser igenom den för att få lite bättre koll på hur en reseförsäkring faktiskt fungerar.

Låga avgifter och valutapåslag

Både kreditkort och vanliga bankkort kan ha avgifter vid uttag utanför Sverige. Två av dessa avgifter är uttagsavgift och valutapåslag.

  • Uttagsavgift. Detta är en fast eller procentuell avgift som du betalar varje gång du gör ett uttag i en bankomat. Oftast brukar avgiften ligga runt 30 kronor per uttag.
  • Valutapåslag. Valutapåslaget är en avgift som banken lägger till för att växla den svenska valuta till den utländska valutan. Denna avgift brukar vanligtvis vara procentuell och debiteras vid varje köp du gör.

Om du ofta tar ut pengar i utlandet kan din räkning snabbt bli dyr om du har ett kort med höga avgifter. Dock finns det flera kreditkort som helt och hållet saknar dessa avgifter och som därmed är utmärkta att ha med på resan.

Hyrbil

Om du planerar att hyra en bil i utlandet är ett kreditkort ett måste. Detta eftersom hyrbilsfirman måste kunna reservera en deposition på kortet. Vanligtvis ligger denna deposition på mellan 10 000 och 15 000 kronor som du sedan får tillbaka när du lämnar bilen, under förutsättning att den är i samma skick som när du hyrt den.

Det går inte att blockera detta belopp på ett kort som är kopplat till ditt privata konto. Därför är ett kreditkort alltså ett måste om du vill utforska dina omgivningar med hyrbil.

Exklusiv service

Sist men inte minst finns det exklusiva kreditkort där en rad extra förmånliga erbjudanden ingår, bortsett från alla de vi beskrivit ovan.

Det kan till exempel vara kostnadsfri conciergeservice, vilket innebär att du har tillgång till en ”kundtjänst” dygnet runt. Denna kundtjänst kan hjälpa dig med allt ifrån vägbeskrivningar till konsertbokningar och restaurangtips.

En annan populär förmån hos exklusiva kreditkort är att du får tillgång till flygplanslounger runt om i världen. I dessa lounger slipper du bullret och trängseln i den vanliga väntsalen och kan njuta av upplevelsen fullt ut.

Värt med kreditkort eller inte?

Om du tycker att det är värt med ett kreditkort eller inte är helt upp till dig. Det finns många fördelar med dessa kort, men återigen kan de orsaka ekonomiska problem om de inte sköts på rätt sätt.

Mitt personliga tips är att du testar ett kreditkort för att ”se hur det känns”. Om du märker att det fungerar bra kan du behålla det, men annars kan du bara avsluta krediten.

Ett alternativ till traditionella kreditkort är betalkort, där du betalar tillbaka hela din skuld i slutet av månaden när du får din lön. Här kan du inte dela upp betalningen med ränta, vilket du kan göra med vanliga kreditkort. På så sätt får du lite mer ”press” på dig att faktiskt kunna betala din skuld.