Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här är dina rättigheter vid försenat flyg

Av Posted on Inga taggar 0

De flesta av oss har varit med om försenade flyg (inte minst jag själv när jag skulle resa hem från Bulgarien till Sverige så här i coronatider!). Dock har det visat sig att det är få som vet om vilka rättigheter de har i samband med dessa situationer.

Som tur är har jag en mamma som har full koll på just detta – när och av vem man kan få ersättning – annars hade gått miste om en hel del pengar genom åren.

I och med att vi befinner oss i en minst sagt osäker tid vad gäller resande kan det vara bra att veta vilka rättigheter du har i samband med en försening eller avbokning samt vilken ersättning du kan kräva.

Olika delar av världen har dessutom olika regler och det gäller att ha koll på de olika riktlinjerna för att ta reda på vad du har rätt till.

I denna artikel har jag därför samlat information för dig som blivit utsatt för ett försenat flyg när du rest inom Europeiska unionen.

Hur utnyttjar jag mina rättigheter vid försening?

För att få ersättning vid försenat flyg krävs det att du känner till dina rättigheter, annars kanske du inte får någon kompensation överhuvudtaget.

Om du vill ha hjälp med att kräva kompensation för förseningar och avbokningar kan du vända dig till Flightright, en firma som hjälper flygpassagerare att hävda sina rättigheter.

Den goda nyheten är att du har rätt att få upp till 600€ i ersättning från flygbolaget. Samtidigt finns det regler som säger att du även har rätt till gratis mat och dryck, övernattning av hotell och annat.


När jag och Marcello skulle resa från Rom till Stockholm för några år sedan var vårt flyg försenat med över 6 timmar. Vi vände oss till Flightright som tog över ärendet och hjälpte oss att kräva ersättning av flygbolaget – en rejäl sådan också.

Något som är extra förmånligt är att tjänsten inte tar betalt av dig om de förlorar ärendet. Skulle de däremot vinna kommer de att ta ut en procent av ersättningsbeloppet, resten går direkt till dig.  

Så mycket kan du få i ersättning

Enligt EU-förordningen kan du kräva två typer av ersättning vid försenat flyg: kompensation eller skadestånd. Om du blir mer än tre timmar försenad har du enkelt förklarat rätt till följande:

  • 250€ för flyg upp till 1 500 km
  • 400€ för flyg inom EU längre än 1500 km
  • 600€ för övriga flyg om de omfattas av EU:s regler

Det är dock viktigt att uppmärksamma “extraordinära omständigheter” som kan göra att du inte är berättigad ersättning över huvud taget. Detta kan vara till exempel vara avstängning av en flygplats, strejker eller dåliga väderförhållanden.

Vad kan Flightright hjälpa dig med?

Flightright arbetar konstant för att du som privatperson ska kunna nyttja dina rättigheter på ett korrekt sätt och få rätt kompensation för en flygförsening eller avbokning.

Ibland kan det behövas hjälp på vägen till att få kompensation eftersom du själv kanske inte är så påläst eller inte vågar ta plats.

Hur använder jag mig av Flightright?

Genom Flightright kan du enkelt och smidigt få hjälp. Du kan först och främst använda dig av deras ersättningskalkylator på hemsidan för att förstå om du är berättigad en ersättning eller inte. Är du det ser de de till att genomdriva din ersättning online.

Via intelligenta system analyserar Flightright flyg och meteorologiska datauppgifter för att se om EU-förordningen kan tillämpas i just ditt fall.

Varför ska du använda dig av Flightright?

Många flygbolag ignorerar att informera sina passagerare om deras rättigheter för att slippa betala ut ersättning. Därför är det en bra idé att använda sig av ett företag som Flightright för att se till att du som privatperson får just den ersättning som du faktiskt har rätt till.

Sammanfattningsvis

Det finns, som du säkert förstått, många möjligheter för att på något sätt bli kompenserad om ditt flyg blivit försenat. Därför är det viktigt att du känner till vilka rättigheter du har som konsument samt vilka regler flygbolagen måste följa när det kommer till ersättning.

Om du inte har den kunskap som krävs för att kräva ersättning själv kan du ta hjälp av företag som sköter förhandlingarna åt dig. Flightright är en seriös tjänst som gör sitt jobb och som jag helt klart skulle rekommendera till mina ”fellow travellers”.