Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

11 tips för digitala nomader som vill spara pengar

Av Posted on Inga taggar 0

En fråga jag ofta får som digital nomad är ”Hur har du råd?”. I detta inlägg tänkte jag svara på denna fråga en gång för alla – det är inte så häpnadsväckande som man kan tro.

Visst är det ofta kostsamt att befinna sig på resande fot. Som digital nomad har man fördelen att faktiskt kunna tjäna pengar när man reser, men för den som befinner sig i uppstartsfasen kan det vara tuffa tider – tro mig.

Personligen har jag en hel del erfarenhet av att jobba på resande fot – även med en mycket begränsad budget. Man skulle alltså kunna säga att jag är lite utav en expert på att resa, jobba och spara pengar samtidigt.

Därför ska jag i detta inlägg bjussa på mina allra bästa tips för den som vill njuta av livet som digital nomad, utan att för den delen oroa sig för personliga konkurser.

1. Strunta i (svin)dyra destinationer

Mitt allra första tips är att undvika dyra destinationer – ett spartips som är ganska självklart, men som är faktiskt lätt att glömma bort.

Jag har själv blivit väldigt nyfiken på östeuropeiska den senaste tiden och skulle mer än gärna bo några månader i Ungern eller Tjeckien, där prisnivåerna är bra mycket lägre än i exempelvis Frankrike och Italien. Självklart måste jag även tipsa om Bulgarien med tanke på hur billigt vi lever här just nu.

Prag, Tjeckien. Källa: Pexels

Innan du väljer att flytta utomlands bör du undersöka vart du faktiskt har råd att bo. Jämför prisnivåer och välj för guds skull inte en turistort – där är det dyrare samtidigt som du inte kommer att få uppleva landets kultur på samma sätt.

Budapest, Ungern. Källa: Pexels

Personligen rekommenderar jag att du börjar med ett land i Europa. Visst är priserna lägre i exempelvis Asien, men där måste du ta hänsyn till en hel del andra faktorer, inte minst visum. Dessutom är själva resorna såklart mycket dyrare.

2. Utforska flera boendemöjligheter

Hotell i all ära, men som du säkert förstår går det inte att bo på hotell i flera månader om man lever med en begränsad budget.

Utforska tjänster som Airbnb, men personligen har jag märkt att priserna här bara har blivit högre och högre de senaste åren. Om du planerar att bo utomlands i ett år kan du vända dig till en mäklarfirma i det land du är intresserad av. Berätta om din budget så hjälper de dig att hitta ett passande boende.

Ett annat alternativ kan vara att se över sitt nätverk. Kanske känner du någon som har ett sommarboende i ett annat land som du eventuellt får hyra till ett billigt pris under en kortare tid?

När vi är i Bulgarien bor vi i min mammas lägenhet, vilket såklart är en stor fördel för vår del. Det enda vi behöver betala är el, vatten och mat. Dock brukar vi även få hyra ett boende i norra Italien av en familjemedlem till ett generöst pris.

Fråga vänner och familj eller lägg upp ett inlägg på Facebook. Glöm inte att du även kan utnyttja tjänster (till exempel HomeExchange) där privatpersoner kan byta boenden med varandra under en viss tid. Detta är dock främst ett alternativ vid lite kortare resor – men ändå värt att undersöka!

HomeExchange

3. Åk när det är billigt

Något av det bästa med att vara digital nomad är att vi kan resa när vi vill, utan att behöva be om semester i förväg. På så sätt är det extra enkelt för oss att hitta billiga resor – vi åker helt enkelt när det är billigast.

Jag brukade alltid använda mig av jämförelsetjänster inom flyg när det var dags att boka en resa. På senare tid har jag dock märkt att det många gånger faktiskt är billigare att boka direkt via flygbolagets egen webbplats.

Nu när vi ska åka hem till Sverige i april bokade jag till exempel flyget direkt hos Norwegian, där priset var lägre än hos Flygresor.se.

Tänk på detta när du jämför flyg. Det kan även vara smart att leta efter resor i inkognito-läge (även om företag menar att detta inte ska ha någon betydelse) – för att vara på den säkra sidan.

Du bör såklart även undvika att resa i semestertider eller under skollov eftersom priserna då ofta skjuter i höjden. Sikta in dig på datum precis innan eller efter allmänna ledigheter.

Sist men inte minst – utforska andra transportmöjligheter än flyg! Detta gäller särskilt dig som ska resa inom Europa. Kolla vad det kostar att ta tåg och buss istället för att flyga.

I vissa fall kommer det inte att vara särskilt mycket billigare, men samtidigt kommer du att få en oförglömlig resa samtidigt som du är extra snäll mot naturen.

Vi åkte tåg mellan Italien och Schweiz en gång, vilket var helt magiskt. Mer tåg till folket!

Källa: Pexels

4. Handla lokalt

Även detta är ett självklart tips för den som är någorlunda berest – lokala råvaror ÄR billigare än importerade. Besök marknader och handla sånt som lokalinvånarna handlar.

Här i Bulgarien har vi som sagt en marknad med frukt och grönt där vi ofta handlar våra grönsaker. Inte nog med att det är billigt – vi stödjer dessutom det lokala näringslivet.

Ytterligare ett spartips är såklart att tänka på VAD man handlar. Varor som brukar vara billiga i de flesta länder är:

  • Säsongsbaserade frukter och grönsaker
  • Torrvaror, som pasta, ris och havregryn
  • Konserver, till exempel tomatkross, bönor och linser

Om du vill spara extra pengar som digital nomad är det alltså ett ypperligt tillfälle att äta lite mer vegetariskt.

När det är dags att gå ut och äta på restaurang – som man måste göra då och då för att hålla lågan uppe – bör du också välja lokala alternativ. Undvik stora, välkända restaurangkedjor och testa ett hål i väggen istället. På så sätt kan du utforska det lokala köket och få en extra minnesvärd upplevelse samtidigt som du sparar pengar.

5. Gratisnöjen är också nöjen

Det finns så mycket roliga aktiviteter som inte kostar ett enda öre. En av mina favoriter är att utforska en stad till fots och njuta av dess arkitektur, konstverk och framför allt – utkiksplatser.

När vi bodde i Italien och promenerade 2 mil (!) till Portofino.

Läs på om den stad du befinner dig i och dess historiska platser. Lägg ifrån dig Google Maps och ta nya vägar. Ta med en bok, lite mellanmål och sätt dig i en park. Sätt på dig joggingskorna och ta en löptur. Besök lokala marknader. Lyssna på gatumusiker. Fotografera. Vandra i naturen. Ta dig till ett vattenfall.

Du behöver inte alltid betala pengar för att uppleva allt det en stad har att erbjuda. Bara genom att iaktta kan du lära dig väldigt mycket. Visst borde du kanske unna dig en guidad tur av extraordinära sevärdheter, men i övrigt kan du spara en hel del pengar genom att bara vara kreativ.

6. Jobba ”hemifrån”

Som digital nomad är det lockande att besöka diverse caféen och coworking-ställen för att jobba. Men det här kostar förstås pengar.

För att få sitta på ett café måste du köpa något och coworking-ställen är tyvärr inte billiga. Vi jobbade på coworking här i Varna en månad, vilket kostade omkring 1 000 kronor för en månad. Visserligen fick vi mycket gjort, men i slutändan kände vi att det var bättre att spara dessa pengar.

Jobb i lägenheten i Kuala Lumpur.

Försök att avse en plats i ditt boende – förhoppningsvis har du något som kan fungera som ett skrivbord – där du jobbar under en bestämd tid. Låt oss fortsätta på samma spår under nästa rubrik.

7. Sätt upp ett schema

När man är på resande fot är det lätt att vilja göra alla saker på en gång, vilket inte är så konstigt – särskilt inte om man jobbat och rest samtidigt tidigare. Dock kommer det att bli ganska dyrt att ta allt för mycket ledigt, framför allt om du måste jobba för att tjäna in pengar.

Genom att sätta upp ett schema, precis som om du skulle jobba på kontor, kan du planera dina dagar samtidigt som du kan njuta när det väl är dags att utforska dina omgivningar.

Bestäm att köksbordet är ditt kontor och bestäm att du ska jobba ett visst antal timmar varje dag. Fördelen med att vara digital nomad är att du oftast kan lägga upp dina arbetstider som du själv vill. Om du vill utnyttja solen kan du till exempel gå upp tidigt, jobba några timmar på morgonen och sedan jobba ikapp på kvällen.

Att sätta upp ett schema kommer att ge dig mer kontroll över din tid och även dina pengar.

8. Åk kollektivt

Om du ska ta dig någonstans är det billigaste alternativet alltid att åka kollektivt. Samtidigt kan det vara ett smart alternativ att hyra ett fordon, till exempel en moped, om du ofta är på väg någonstans. Det brukar alltid vi göra när vi är i Asien, vilket sparar oss en hel del pengar.

Även om det finns alternativ till transport rekommenderar vi att du använder dina ben så mycket du kan. På så sätt får du även röra på dig mer regelbundet, vilket kan vara extra bra för oss digitala nomader som ofta sitter framför datorn hela dagarna.

9. Spara vid sidan av

Något man absolut inte får glömma som digital nomad är sitt sparande. Att ha en buffert är extra viktigt när man är på resande fot, eftersom man aldrig vet när en oväntad kostnad dyker upp. Det är helt enkelt bra att känna sig trygg på resande fot (och därför bör du även se till att du är försäkrad!).

Bortsett från att spara till en buffert kan det vara en god idé att inte spendera alla sina inkomster. Genom att investera pengar kan du spara på lång sikt och säkra upp extra inför framtiden. Kanske vill du kunna köpa en bostad och behöver pengar till en kontantinsats? Eller kanske vill du bara spara lite extra till pensionen? Då är investeringar ett bra alternativ.

Genom att investera kan du tjäna en avsevärt högre avkastning än på bankens sparkonton (glöm inte att jag är en digital nomad med goda kunskaper inom lån, sparande och försäkringar!). Detta beror på att reporäntan i Sverige är låg, vilket gör att det är billigare att låna, men inte lika lönsamt att spara.

Jag vet en hel del om ekonomi, men tyvärr är jag inte särskilt vass när det gäller investeringar i fonder och aktier. Men idag finns det en lösning på det mesta och något som visat sig fungera bra för mig är så kallade fondrobotar, närmare bestämt Lysa.

Detta är en digital tjänst som automatiskt placerar dina pengar på ett sätt som motsvarar ditt individuella sparandebehov. På så sätt kan jag spara tid samtidigt som jag kan fokusera på mitt jobb.

10. Shoppa billigt – eller inte alls?

Mitt allra sista tips har att göra med shopping. Personligen anser jag att shopping är ganska onödigt, jag spenderar hellre mina pengar på mat och upplevelser. Dessutom är mitt nyårslöfte 2020 att jag inte ska köpa nya kläder under hela året, utan enbart handla på second hand.

Men om man nu uppskattar lite shopping då och då bör man dels shoppa billigt, kanske när det är rea eller varför inte på second hand?

Du bör även shoppa med måtta – du ska ju trots allt få plats med dina saker i resväskan. Om du handlar kläder kanske du kan lämna bort några plagg till en lokal second hand? På så sätt gör du en god gärning samtidigt som du slipper betala övervikt på flygplatsen.

11. Tjäna extra pengar (Bonustips!)

Om du kan jobba på distans, men vill öka dina inkomster finns det många saker du kan göra för att tjäna pengar. Du kan till exempel delta i betalda undersökningar, jobba extra som kundtjänst eller korrekturläsa texter.

Fler smarta tips på hur du kan tjäna extra pengar hemifrån hittar du hos Samuelssons rapport.

Sammanfattning

Livet som digital nomad är härligt, men det gäller att vara smart och kunna behärska sig om man vill spara pengar.

Jag vill även avsluta med att råda alla som jobbar och reser att stötta näringslivet i den stad ni bor i. Många stora kedjor konkurrerar ofta ut mindre lokala verksamheter och försätter dem i konkurs. Våga helt enkelt leva lite outside the box – det kommer ge dig minnen för livet.