Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så sparar du ihop till resan

Av Posted on Inga taggar 1

En fråga jag ofta får är ”Hur har du råd att resa så mycket?!”. Och det finns faktiskt ett enkelt svar på den frågan – jag är väldigt bra på att prioritera mina inköp.

Pengar som andra lägger på exempelvis fest och shopping – vilket för de flesta är ganska stora utgifter – lägger jag istället på min reskassa.

Inför varje kommande resa försöker jag dessutom att planera min ekonomi lite extra genom att till exempel minska mina utgifter och spara så mycket som möjligt.

I denna artikel tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på hur du kan spara till resan på ett enkelt sätt. Och bortsett från att du får mer pengar över kan du dessutom förbättra din ekonomi samma veva.

Vad kostar det att vara digital nomad?

Innan vi går in på mina spartips inför resan vill jag först gå igenom vad det faktiskt kostar att vara digital nomad. Många tror att det är en otroligt dyr livsstil som få har råd med, men så är faktiskt inte.

Enligt Nomadslist kostar det omkring 33 000 kr/mån att leva som digital nomad i Stockholm. Samtidigt kostar det bara omkring 13 000 kr/mån att bo i Canggu (Bali) eller i Chiang Rai (Thailand).

I Europa är det såklart dyrare – i Portugal är genomsnittet till exempel 20 000 kr/mån. Trots det är Stockholm ändå över 10 000 kronor dyrare varje månad.

Med andra ord finns det faktiskt möjlighet att spara pengar genom att jobba som digital nomad. Detta är en av anledningarna till att många testar denna flexibla livsstil och flyttar till andra länder – vissa väljer till och med att stanna för gott.

10 enkla tips för att spara till resan

Om du är intresserad av att spara ihop till en resa kan det vara svårt att veta vart du ska börja. Trots det brukar de flesta ha en mängd sparmöjligheter framför deras näsor, utan att ens vara medvetna om det.

Nedan delar jag med mig av tio enkla tips på hur du kan spara ihop till resan på nolltid (förutsatt att du har någon form av inkomst).

1. Sätt upp ett mål

Steg ett för att komma igång med ett sparande är att sätta upp ett tydligt mål med ditt sparande. Hur mycket vill du spara och när ska du ha uppnått dina mål?

Om du till exempel vill bo i Bali i två månader, undersök först hur mycket pengar du behöver för att klara dig. Jämför boendekostnader och ta reda på hur mycket en genomsnittlig måltid kostar för att kunna räkna ut dina matkostnader. Glöm inte att även ta hänsyn till flygbiljetter och andra transportkostnader.

Bestämmer du dig för att du behöver 30 000 kronor för att ha råd med din Bali-resa är nästa steg att fundera över när du behöver ha uppnått ditt sparmål. På så sätt kan du enklare planera ditt sparande och hålla dig till det. Planerar du att åka inom 12 månader behöver du spara minst 2 500 kr/mån.

2. Se över dina utgifter

Genom att se över dina nuvarande utgifter kan du enklare hitta nya sparmöjligheter.

Skriv ner alla dina fasta utgifter, så som hyra. Lista därefter alla rörliga kostnader, så som prenumerationstjänster, försäkringar, elavtal och abonnemang.

Dina fasta utgifter kan du inte göra så mycket åt, däremot kan du försöka sänka dina rörliga.

Avsluta det du inte är i behov av, så som streamingtjänster, tidningsprenumerationer, dyra gymkort och kostsamma krediter.

Se därefter över om du kan sänka dina försäkrings- och elkostnader genom att hitta billigare alternativ. Om du har många mindre lån och krediter kan du använda ett samlingslån för att sänka dina räntekostnader.

3. Skapa en budget

När du (förhoppningsvis) lyckats minska dina utgifter med hjälp av tipsen ovan gör du en ny sammanställning av dina totala utgifter varje månad. Nästa steg är att skapa en detaljerad budget.

Lista dina inkomster och dina utgifter varje månad. Genom att dra bort alla utgifter från dina totala inkomster får du fram din disponibla inkomst, det vill säga det belopp du får ”över” varje månad.

Din disponibla inkomst ska räcka till mat, nöje och sparande. Sätt dig ner och fundera hur mycket du behöver för att klara dig inom respektive område.

Passa på att utmana dig själv! Besluta dig för en rimlig summa, men dra bort några hundralappar extra. På så sätt skapar du en utmaning som förhoppningsvis kan göra dig mer motiverad.


En tydlig budget kan göra det enklare att hålla koll på pengarna. Se bara till att följa din budget till punkt och pricka. Det kommer att vara tufft i början, men jag lovar att det bara kommer att bli enklare och enklare.

4. Sluta äta ute

En genomsnittlig lunch ute kostar i snitt 100 kronor. Skulle du äta lunch ute bara tre gånger i veckan kommer du att ha spenderat över 15 000 kronor på luncher på bara ett år.

Kostnader för luncher, middagar och fika på caféer kan dra iväg ordentligt på lång sikt. Därför gör du bäst i att undvika att äta ute, åtminstone fram tills dess att du uppnått ditt sparmål för din kommande resa.

Visst kan man göra undantag, men då rekommenderar jag att du testar någon av de matsvinn-appar som finns tillgängliga idag.

Via appar som Too Good To Go och Karma kan du köpa middagar, luncher och fika till riktigt bra priser. Samtidigt gör du miljön en tjänst eftersom den här maten annars skulle slängas.

5. Investera i aktier och fonder

I och med att bankernas inlåningsräntor följer Riksbankens styrränta, som ligger på 0 procent, kommer din avkastning på ett traditionellt bankkonto inte att vara den bästa.

Även om banker erbjuder ett tryggt sparande – i och med att deras sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin – kan det vara en god idé att utforska andra typer av sparande som ger bättre avkastning.

Om du vill spara till en resa på lång sikt (till exempel till smekmånaden) kan ett långsiktigt sparande i aktier och fonder vara en bättre idé.

Sparande i aktier och fonder behöver inte alltid vara kortsiktigt och ha hög risk. Det finns många stabila fonder som faktiskt kan vara mycket förmånliga även på lång sikt.

Jag rekommenderar Aktieskolan.se för dig som vill lära dig mer om aktier, fonder och investeringar.

6. Hitta en hög sparränta

Aktier och fonder kommer alltid att innebära en viss risk, även om du sparar på lång eller kort sikt. Om du inte vill utsätta dig för dessa risker kan ett sparande på ett sparkonto ändå vara ett bättre alternativ.

Värt att nämna är att det finns sparkonton med och utan insättningsgaranti. Konton med insättningsgaranti brukar ha en betydligt lägre sparränta än de utan eftersom risken minskar.

Om du vill tjäna god avkastning på ditt sparande bör du med andra ord välja ett sparkonto utan insättningsgaranti. Jämför gärna sparräntor hos Kreditkoll.se innan du påbörjar ditt sparande.

7. Lär dig att prioritera

Denna punkt är avgörande för dig som vill spara pengar till en resa. Du måste lära dig att prioritera vad du lägger dina pengar på. Det är helt klart en konst som kräver en hel del disciplin, men att lära sig skilja på vad du vill ha och vad du behöver är viktigt.

Varje gång du vill köpa något, ställ dig frågan om du faktiskt behöver det. Försök att urskilja om du faktiskt har ett behov eller om du bara vill köpa för köpandets skull.

8. Jämför priser innan du köper

Moderna konsumenter blir allt bättre på att jämföra priser. Samtidigt det finns fortfarande många som slår till på första bästa tjänst eller produkt, utan att se över om det finns billigare alternativ.

Oavsett vad du planerar att köpa – vare sig det är en ny grill, kamera eller en leksak till barnen – jämför priser online först. Du kommer bli förvånad över hur mycket priserna faktiskt kan skilja sig från butik till butik.

Kom ihåg att i princip allt är billigare online.

9. Hyr ut ett rum

Har du ett rum som står tomt i din lägenhet? Hyr ut det till en vän eller bekant som behöver boende!

Du kan även lägga ut rummet på exempelvis Blocket eller Airbnb för att hitta en hyresgäst. På så sätt kan du effektivt minska dina bostadskostnader och få mer pengar över till ditt sparande.

Ytterligare ett alternativ är att hyra ut en hel sommar- eller vinterstuga som du inte använder. Här garanterar jag att det mycket pengar att tjäna.

10. Sälj saker för att ha råd med nya

Ett koncept som både är ekonomiskt och snällt mot miljön är att sälja saker för att ha råd med nya.

Om du till exempel vill köpa en ny kaffebryggare för 800 kronor måste du först sälja saker du redan har tills du får ihop den summa du behöver. Detta är en rolig utmaning som dels kommer motivera dig att spara mer, men som också bidrar till ett mer hållbart samhälle.

11. Sluta köpa snacks

Sist – men absolut inte minst – undvik att köpa snacks som godis, läsk och chips. Det kan låta som ett ganska fånigt tips, men bortsett från att snacks är onyttigt är det faktiskt väldigt dyrt i längden.

Om du till exempel köper snacks för i snitt 30 kronor varje dag kommer du inom bara ett år spenderat nästan 11 000 kronor (!). Dessa pengar hade gott och väl räckt till en avkopplande semester.

Sammanfattning

Det finns en hel del knep för att lyckats spara ihop till en resa. Lyckas du följa alla mina tips ovan kommer du att bli förvånad över hur snabbt du lyckats nå dina sparmål.

Det viktigaste du behöver för att lyckas är tålamod. När du väl ser att ditt hårda slit börjar löna sig kommer du garanterat bli motiverad till att fortsätta.