Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Studera på distans och förbättra din företagsamhet

Av Posted on Inga taggar 0

När jag blev egenföretagare blev ett av mina främsta mål automatiskt att inspirera andra att göra samma sak. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det är en helt fantastisk känsla att vara sin egen chef.

Även om jag jobbar mer än någonsin – och framför allt hårdare än någonsin – så har jag aldrig varit lyckligare och mer motiverad. Att vara egenföretagare är helt klart den största utmaningen jag stått iför, men samtidigt det mest lärorika jag varit med om.

Personligen har jag ingen utbildning i ryggen, även om jag absolut hade velat ha det. I nuläget är jag självlärd inom de flesta områden och som tur är har jag en mamma som är utbildad ekonom och hjälper till med vår bokföring.

Även om det visserligen går att lyckas utan utbildning rekommenderar jag alla ni som är sugna på att starta en egen verksamhet  – kanske en som tillåter er att resa på samma sätt som jag gör – att läsa en utbildning. Eller åtminstone några kurser.

Resa och studera – den perfekta kombinationen?

Idag lever vi i ett samhälle där allt är möjligt – inte minst att studera på distans och resa samtidigt. Det finns en mängd utmärkta utbildningar som tillåter dig att studera på distans. Du kan dessutom ansöka om studiestöd under tiden om du inte jobbar vid sidan av. Kom ihåg att ett studielån är det billigaste lånet du kan ta och en viktig investering för din framtid!

Om jag själv fick välja skulle jag ha läst precis en sådan utbildning vid sidan om mitt egna företagande. Att kombinera 50 procent utbildning med 50 procent jobb hade för mig varit en perfekt kombination. På så sätt kan du få nya kunskaper som du sedan kan öva på i och med att du har ett företag vid sidan av.

Även om själva resandet kan ses som en trevlig bonus bidrar även detta med viktiga kunskaper och erfarenheter som faktiskt kan hjälpa dig att bli en bättre företagare. När du är ute och reser blir du dels mer självständig, men du öppnar även upp dig för helt nya intryck som kan ge dig både idéer och inspiration.

Studera på distans inom företagande – 3 utbildningar

I detta inlägg tänkte jag tipsa dig som läser om tre utbildningar jag hittade på Allastudier. Alla tre är utbildningar som jag själv hade velat läsa och som dessutom går att studera på distans.

Om du är intresserad av att bli en digital nomad rekommenderar jag verkligen att du har en utbildning i ryggen. Det kommer att ge dig värdefull kunskap som dels kommer bidra till din personliga utveckling, men som också kan ge dig ett försprång gentemot dina konkurrenter.  

1. Entreprenörskap och företagande (Folkuniversitetet Vuxengymnasium)

Detta är ingen egentlig utbildning utan en kurs motsvarande 100 poäng. Genom att läsa denna kurs kommer du att få kunskap om följande:

 • Lagar och regler kring eget företagande
 • Uppbyggnad av affärsplan
 • Företagsekonomi
 • Försäljningsteknik
 • Produktutveckling (perfekt för dig som vill skapa en ny produkt och syssla med e-handel!)
 • Ledarskap och organisation

Detta är bara en liten del av det du kommer att få lära dig. Eftersom kursen kan läsas på distans kan du studera i din egen takt och med fördel kombinera dina studier med jobb. Priset för kursen är 4 190 kronor (exklusive kurslitteratur).

2. Egen företagare (Svea Education)

Utbildningen ”Egen företagare” passar dig som främst är intresserad av det administrativa som hör företagande till. Här får du en omfattande utbildning innehållande följande kurser (alla motsvarande 100 poäng):

 • Administration 1
 • Entreprenörskap och företagande
 • Företagsekonomi 1
 • Företagsekonomi 2
 • Affärsjuridik

Med andra ord får du alla kunskaper du behöver för att ta din affärsidé och göra den till verklighet. Du kommer dessutom att få lära dig hur du sköter verksamhetens bokföring och bokslut.

Utbildningen finns på distans, men du kan även studera på dagtid eller kvällstid. Du väljer dessutom själv om du vill studera på hel- eller halvtid.

Detta är en utbildning jag själv är väldigt intresserad av. Skulle gärna läsa den när jag får lite mer tid över.

3. Grönt företagande (Folkuniversitetet Vuxengymnasium)

Utbildningen ”Grönt företagande” ger dig alla grundläggande kunskaper i företagande, men passar främst dig som är engagerad inom miljö och hållbarhet. Kurserna i denna utbildning ger dig nämligen alla verktyg du behöver för att bedriva ett grönt företagande.

Även denna utbildning går att studera på distans och kurserna som ingår är följande:

 • Miljö- och energikunskap
 • Entreprenörskap
 • Affärsjuridik
 • Företagsekonomi 1

Bortsett från detta får du även kunskap om politik och hållbar utveckling. Utbildningen är något dyrare, men samtidigt är denna typ av utbildningar extra värdefulla i dagens samhälle, där stort fokus ligger på just miljömedvetenhet.

4 tips för dig som reser och läser på distans

Jag har själv aldrig studerat på distans, men jag har däremot jobbat en hel del på distans. Och det är ju lite samma sak eftersom både jobb och studier kräver om disciplin och fokus. Här kommer några snabba tips för dig som vill kombinera studier med resande.

 1. Struktur! Lägg upp ett schema inför varje vecka som du följer till punkt och pricka – både vad gäller jobb och studier. På så sätt kan du slappna av på riktigt när du väl är ledig. Ett tips om du inte vill använda en fysisk kalender är att testa Googles egna kalender.
 2. Plugga på bibliotek. Visst är det skönt att studera hemma, men ibland kan det vara skönt med lite omväxling. Att jobba på café kan bli dyrt, så se om du kan hitta ett lokalt bibliotek istället.
 3. Schemalägg dina deadlines. Se till att hålla koll på dina deadlines. Sätt gärna en egen deadline en dag tidigare för att på så sätt få tid över att titta igenom ditt arbete.
 4. Våga be om hjälp. Sist men inte minst – våga be om hjälp om du behöver det. Det finns ingen som säger att du måste kunna allt direkt. Ställ hellre en fråga för mycket än för lite.