Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mina bästa tips inför din kommande resa

Av Posted on Inga taggar 0

Enligt mig bör alla ha minst en inbokad resa inom det närmaste året att se fram emot.

Nu är detta kanske inte lika aktuellt med tanke på de påfrestningar coronakrisen orsakat på reseindustrin. Samtidigt är det många som ändå väljer att resa inom Sveriges gränser, till exempel genom att åka på en hederlig roadtrip.

Även om det kanske inte är helt rätt läge att resa utomlands just nu vill jag ändå dela med mig av några hjälpsamma tips inför resan. I och med att jag rest en hel del de senaste åren har jag lärt mig vissa knep som kan spara dig stress, tid och till och med pengar.

Nedan har jag samlat tio av mina bästa tips inför resan. De flesta av dem passar oavsett om du ska resa inrikes eller utrikes.

1. Kontrollera ditt pass

Det absolut första du ska göra är att kontrollera giltighetstiden på ditt pass. Giltighetstiden varierar beroende på ålder: för barn under 12 år är giltighetstiden tre år, i övrigt är det fem år.

Kom ihåg att du även kan resa till vissa länder med ett nationellt ID-kort, det vill säga utan pass. På Sweden Abroad hittar du en komplett lista med alla länder som accepterar inresa med ID-kort. Även för denna identitetshandling är giltighetstiden fem år.

Att göra ett nytt pass eller ID-kort tar omkring 6 – 7 arbetsdagar. Hinner du inte få passet i tid kan du alltid ansöka om ett provisoriskt pass hos Polisen som du får tidigast 72 timmar innan avresa. Ett provisoriskt pass är dock inte billigt – kalaset kostar 980 kronor.

OBS! Vissa länder, vanligtvis utanför EU, kräver att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.  

2. Behöver du ett visum?

Steg två är att kontrollera vilka visumregler som gäller för det land du planerar att besöka. Om du bokat en paketresa via en resebyrå brukar de oftast ge dig den information du behöver (även om de faktiskt inte är skyldiga till det), men vid reguljära resor ansvarar du för detta själv.

Vissa länder, till exempel Malaysia och Thailand, kräver inget visum för EU-medborgare vid besök upp till maximalt 90 dagar. Andra länder, exempelvis Egypten, kräver att du ansöker om och betalar för ett visum när du landar på flygplatsen. När det gäller USA måste du ansöka om ett inresetillstånd (ESTA) om du bara kommer att vistas i amerikanskt luftrum.

Läs på ordentligt när det gäller visum och tänk på att provisoriska pass sällan är giltiga utanför EU.

3. Packningen

Packningen är ett av mina största stressmoment när det är dags att resa. Något jag lärt mig efter mycket experimenterande är att inte packa för mycket eftersom det kan skapa problem på hemvägen. Samtidigt bör du inte packa för lite, särskilt inte om du inte har tillgång till en tvättmaskin på resmålet.

Se även till att ha extra bra koll på flygbolagets maxvikt för bagage. På deras hemsida är det enkelt att hitta information om maximal vikt och antal väskor för olika biljettyper.

Sist men inte minst, se till att investera i en bagagevåg. Det kommer inte bara att spara dig stress, utan även pengar eftersom du slipper spendera dina välförtjänta semesterepengar på övervikt.

Tips! Packa smart genom att fylla väskor eller andra ihåliga föremål i resväskan. Se även till att lägga allt du kommer att behöva på flyget, tåget eller bussen i ditt handbagage.

4. Reseförsäkring och avbokningsskydd

Du måste ha en reseförsäkring när du är på resande fot, så är det bara. Utan en reseförsäkring kan du bli ruinerad om du råkar ut för en olycka eller sjukdom. Sjukvård utomlands är inte billig, därför är det bättra att betala några extra kronor för en bra försäkring.

I din hemförsäkring ingår vanligtvis ett reseskydd i mellan 45 – 60 dagar. Du har även ett visst reseskydd via din bank om du betalar resan med kort. Här brukar det även ingå ett avbokningsskydd om du skulle bli tvungen att avboka resan, till exempel på grund av sjukdom.

Många resesajter vill att du ska köpa till extra försäkringar och skydd när du betalar din resa. Innan du gör det, se över vilka försäkringar du faktiskt redan har för att slippa extra kostnader.

5. Be någon ta hand om posten

Du bör alltid låta en granne eller bekant ta hand om din post när du reser, framför allt om du ska vara borta en längre period. Inbrottstjuvar brukar nämligen intressera sig för bostäder med mycket post eftersom det tyder på att det inte är någon hemma.

Ytterligare ett tips är att ställa in lampor på timer, så att de tänds under bestämda tider på dygnet. Även detta kan skrämma bort tjuvar i jakt på sitt nästa byte.  

6. Investera i ett bra hemlarm

Denna punkt hör på sätt och vis ihop med den ovan. Ett bra hemlarm är framför allt ett måste för dig som bor i villa eftersom dessa bostäder är enklare för tjuvar att bryta sig in i.

Idag finns det många olika typer av hemlarm som hjälper dig att känna dig extra trygg när du inte är hemma. Vissa tillåter dig till och med att övervaka hemmet via kamera via en app.

Tips! Om du vill hitta bra hemlarm kan du besöka Larmkollen.se. Här kan du få offerter från flera olika larmföretag för att hitta ett alternativ som passar just dina behov.

7. Checka in online

Detta tips är en av mina personliga favoriter – att checka in online istället för i disken på flygplatsen. Jag vet inte hur mycket tid och energi jag sparat på att göra detta.

Vanligtvis kan du checka in online mellan 24 timmar innan planet går. Då går du helt enkelt in på flygbolagets hemsida, anger din bokningsreferens och skriver in dina personliga uppgifter, så som passinformation. När du sedan kommer till flygplatsen kan du bara lämna eventuellt bagage och gå vidare till säkerhetskontrollen.

Det många inte vet är att du många gånger kan välja sittplats på planet kostnadsfritt genom att checka in i förväg. Är du flygrädd, precis som jag, kan detta stilla rädslan en del eftersom du får möjlighet att välja din favoritplats i lugn och ro.

Bokar du resan via en resebyrå kan de erbjuda sittplatsbokning mot en avgift. Undvik detta och se om du först kan boka sittplats när du checkar in. Skulle bokningen vara avgiftsbelagd betalar du bara direkt till flygbolaget.

8. Ta med eget mellanmål

De flesta är medvetna om att mellanmål på flygplatser sällan är billig. Om jag inte minns fel betalade jag 70 kronor för en muffins på Gardemoen flygplats i Oslo vid ett tillfälle.

Varför jag inriktar mig på just mellanmål är eftersom det kan vara svårt att ta med en hel lunch- eller middagslåda på flyget. Dessa måltider kommer du förmodligen att behöva betala för. Mellanmål är däremot helt onödiga köp eftersom du kan ta med dessa hemifrån.

Packa ner nötter, frukt, drickyoghurt eller en proteinbar i ditt handbagage. Kanske kan det till och med slinka ner lite godis eller annat gott snacks du kan belöna dig själv med för att du vågar sätta dig i en plåtburk som flyger 10 000 meter över havet.

9. Ladda ner spellistor

Varje gång vi reser lyckas Marcello alltid glömma att ladda ner spellistor och podcasts att lyssna på under resans gång. Detta trots att vi rest otaliga gånger de senaste åren. Precis innan vi ska gå på flyget börjar han krångla med wi-fi för att hinna ladda ner sina Spotify-listor.

Jag däremot ser till att ladda ner det jag vill lyssna på i god tid. Detta kan dock ha att göra med mitt kontrollbehov och flygrädsla, då jag behöver lyssna på viss musik och podcasts för att kunna slappna av.

Hur som helst, ladda ner din underhållning i tid innan avresa för att slippa ytterligare ett stressmoment. Detta gäller framför allt om du har barn som vill kunna se på film under resan.

10. Var i tid

Sist, men absolut inte minst – se till att vara i tid till flygplatsen. Att inse att du måste springa igenom flygplatsen för att hinna är ingen trevlig känsla.

När vi skulle resa från Malta till Sicilien vid ett tillfälle kom vi fram till flygplatsen 30 minuter innan planet skulle lyfta på grund av trafikköer. Som tur är har Malta en mycket liten flygplats, men hade det varit exempelvis Heathrow eller Frankfurt hade vi helt klart missat flyget.   

Min mamma säger att man bör vara på flygplatsen 2 timmar innan flyget går. Det tycker jag är lite överdrivet. Vi brukar vara där dryg 1 – 1,5 timmar innan, lite beroende på vilken flygplats vi reser ifrån. Var aldrig en tidsoptimist när det gäller att åka till flygplatsen.

TIPS! Du hittar en mängd smarta travelhacks hos Matochresebloggen.se, en av Sveriges mest lästa resebloggar, som jag rekommenderar att du kikar igenom innan din resa.