Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vad händer i Sydafrika?

Av Posted on Inga taggar 2

Sydafrika befinner sig, precis som resten av världen, i lockdown just nu. Det är en av världens tuffaste lockdowns, där rörelsefriheten är starkt begränsad och alla verksamheter utom de som klassats samhällsviktiga är stängda. Detta inkluderar alla hotell, lodger och b&b. Inte förrän Sydafrika är helt ur lockdown kommer de tillåtas öppna, och det kan ta tid.

Den totala nedstängningen har lett till att väldigt många människor har blivit av med sina jobb, eller satts på obetald ledighet. I ett land med ett dåligt fungerande socialt skyddsnät kan detta leda till katastrofala konsekvenser. Vi har redan sett otroligt långa köer till soppkök och matbanker,

Kaphalvön – så mycket mer än Godahoppsudden och pingviner!

Av Posted on Inga taggar 2

Nästan alla som besöker Kapstaden gör en utflykt till Kaphalvön. Man svischar ner längs den västra kusten, via den vackra kustvägen Chapmans Peak, och tillbaka via Simonstown och pingvin-stranden Boulders Beach. Kanske stannar man också till i Hout Bay, och gör en liten båttur till sälkolonin som ligger strax utanför hamnen. Men Kaphalvön har så mycket mer att erbjuda! Här är tempot lugnare, och man är nära naturen. Personligen skulle jag rekommendera att man bor här en natt eller två, och ger sig tid att utforska detta härliga område lite närmare. Här är några av mina favoriter:

Cape Point: yttersta spetsen av Kaphalvön

HOUT BAY

Här börjar Kaphalvön.

Aktiv semester i Sydafrika

Av Posted on Inga taggar 0

Fler och fler vill vara aktiva på sin semester idag. Sydafrika kanske inte är det första landet man tänker på när man tänker aktiv/sport/äventyrs-semester, men det är ett alldeles perfekt ställe! Här kan man göra allt från att vandra och cykla, surfa och paddla, till att flyga skärmflyg och friklättra. Här finns också fantastisk gym och yogastudios, härliga spa-anläggningar och massor av härlig, ekologisk och nyttig mat! Här har jag listat några av mina favoritaktiviteter i olika kategorier.

FÅGEL

Flyg skärmflyg eller helikopter med galet vackra vyer över Kapstaden.

Sydafrika från hästryggen

Att se Sydafrikas mäktiga natur, vilda djur och vackra landsbygd från hästryggen är något alldeles speciellt. Jag har ridit på de flesta ställen i Sydafrika, och detta är 3 av mina favoriter:

Ants Collection – safari och lyx: Ants ligger i ett privat reservat några timmar norr om Johannesburg, i ett område som heter Waterberg. Här finns gott om vilda djur, och hästarna lever i stora flockar sida vid sida med dem. Detta gör att man kan komma väldigt nära under ritterna, eftersom djuren är vana vid varandra. Känslan att galoppera tillsammans med en flock zebror eller giraffer är svår att slå!

Sydafrikas bästa öl

När jag flyttade till Sydafrika för femton år sedan var ölutbudet väldigt magert. Man kunde mer eller mindre välja mellan Castle, Red Label och Windhoek (typ Pripps, Norrlands och Carlsberg).Trista lager som visserligen släckte törsten en het sommardag, men utan minsta karaktär.

Sedan dess har utbudet fullkomligt exploderat, framförallt i genren ”craft beer” – öl från mikrobryggerier där fokus ligger på smak och hantverk. Idag finns det hundratals bryggerier runtom i landet. Förutom att de har ett brett utbud av ölsorter gillar jag att besöka bryggerierna, som ofta ligger i små mysiga orter bortom de vanliga turiststråken. Här är några av mina favoriter:

Clarens Brewery: i den lilla staden på gränsen mot bergskungadömet Lesotho ligger ett bryggeri mitt på huvudgatan.

Fortsätt flyga till Sydafrika

Idag är debatten runt flygets miljöpåverkan större än någonsin. Många bestämmer sig för att inte flyga alls, och i stället ta tåget på semester. Det är helt klart så att vi måste göra förändringar i vår konsumtion, och bli mer miljövänliga. Men att sluta flyga löser inte alla problem.

Turismen, och därmed i många fall flyget, bidrar till att skapa arbeten samt positiv social och ekonomisk inverkan i många länder (framförallt i fattigare länder). Jag tar Sydafrika som ett exempel, eftersom jag bor och arbetar här.

Turismen skapar fler arbetstillfällen är gruvdriften! Det uppskattas att en av 20 anställda i Sydafrika jobbar inom turismsektorn.

Oranjezicht City Farm & Market – en oas i staden

Oranjezicht Farm etablerades på Taffelbergets sluttningar vid tidigt 1700-tal. Här fanns goda vattenkällor, och bördig jord. Farmen kom i familjen van Bredas ägo 1731, och förblev så fram tills den övergavs tidigt 1900-tal. Kommunen hade vid det här laget omfördelat vattnet till den växande staden och farmen var inte längre odlingsbar. Området förföll, och allteftersom flyttade uteliggare och knarklangare in på området.

2012 bestämde sig några av de som bor i området för att försöka återuppliva farmen, och startade en kommunal trädgård. Bit för bit återerövrade de området, och idag är det än en gång en frodig grönsaksfarm.

Där två världshav möts

Av Posted on Inga taggar 1

Sydafrikas kust sträcker sig nästan 300 mil och längs två världshav. Från den iskalla Atlanten där Oranjefloden mynnar vid gränsen mot Namibia, till den tropiska Indiska Oceanen där korallreven sträcker sig norrut mot Moçambique. Men vart möts egentligen de två haven?

Länge trodde man att det var på Kaphalvöns spets, vid Godahoppsudden. Detta framförallt på grund av att vattentemperaturerna konstant är minst ett par grader varmare på den östra sidan av Kaphalvön. Faktum är att många fortfarande säger att detta är mötespunkten, framförallt inom turistbranschen där man (tyvärr) gärna modifierar sanningen lite för att locka fler besökare. Och visst,

Att Minnas Mandela

Idag, 18 juli 2018, är det 100 år sedan Nelson Rolihlahla Mandela föddes i Qunu på Sydafrikas sydöstkust. Nelson Mandela Day är en internationell day, proklamerad av FN, men det är framförallt här i Sydafrika som dagen uppmärksammas. Alla uppmanas att ge 67 minuter till välgörenhet på ett eller annat sätt (lika många minuter som han gav år för att kämpa för mänskliga rättigheter). Antingen genom att jobba som volontär, eller kanske genom att ge den lön man tjänar på 67 minuter till en organisation.

Ett sätt att hedra minnet av Mandela är att besöka något (eller flera) av de museer och minnesmärken som finns från hans liv runt om i landet. 

Träd: historia, nytta och fägring

Av Posted on Inga taggar 0

Jag tycker att träd är en av de vackraste saker som finns i naturen. En siluett mot en glödande solnedgång, en krona som sprider ut sig som ett jättelikt parasoll lång ovanför och mönster i barken som skapats under många, många år.

Det finns hundratals trädarter i Sydafrika. Jag vet bara namnet på en handfull, till många av mina gästers förtret – vad är det med svenskar och vilja veta namnet på alla träd? Men under årens lopp har jag, genom de lokala guider jag jobbar med, lärt mig en hel del inte bara om deras utseende men också andra egenskaper.