Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 Instagramledningar att älska Sydafrika

Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord, så jag tänkte börja min berättelse om Mitt Sydafrika med tusentals ord i bilder! Här kommer 10 anledningar att älska Sydafrika från mitt Instagram. Instagramledningar alltså!

Människorna
En kommentar jag får väldigt ofta när jag guidar är ”folk är så trevliga här” och det stämmer verkligen! Vare sig de är unga eller gamla, svarta eller vita, fattiga eller rika så är Sydafrikanerna ett gästvänligt folk. De allra flesta gillar också att vara med på bild (men naturligtvis ska man alltid visa respekt, och fråga innan man fotar).

Mitt Sydafrika9.JPG

En vacker (och glad) kvinna som gärna poserade för min bild

Mitt Sydafrika8.JPG

Underbara ungar i Soweto

Vägar och vidder
Sydafrika är ett ofantligt stort land (ungefär 3 gånger så stort som Sverige). Här finns kuster, öken, höga berg och afrikansk savann. Vägarna är långa, men av bra kvalitet och att köra på egen hand är väldigt enkelt (så länge man håller sig på vänster sida!).

Mitt Sydafrika11.JPG

Vackra vidder så långt ögat kan nå

Mitt Sydafrika6.JPG

Res till vägs ände

Spännande städer
Johannesburg fick utnämningen ”Top City 2015” av Rough Guide förra året, och Kapstaden har vunnit många priser, tex ”Bästa Destination i Afrika” av World Tourism Awards.

Mitt Sydafrika15.JPG

Joburg håller snabbt på att utvecklas till en spännande världsstad

Mitt Sydafrika17.JPG

Kapstaden har en av världens bästa lägen, detta är utsikten från linbanan upp på Taffelberget

Djurlivet
Sydafrikas safari är välkänt, men här finns också mycket annat spännande djurliv som tex Rätvalen som vistas i vattnen längs sydkusten mellan juni och december. Trakterna kring Hermanus anses ha världens bästa landbaserade valskådning

Mitt Sydafrika3.JPG

Leoparden är ett hett eftertraktat "byte" för fotografer

Mitt Sydafrika10.JPG

Rätvalen kalvar i de Sydafrikanska vattnen, och stannar sedan kvar tills kalvarna är stora nog att orka med den långa simningen till Antarktis

Mat & vin
Sydafrikas viner och restauranger håller världsklass, men kostar bara en bråkdel av vad man får betala på andra ställen. En tre-rätters middag för två, med vin, på en bra restaurang går på runt 550kr!

Mitt Sydafrika2.JPG

Fin mat ska både smaka gott och vara en fröjd för ögat

Mitt Sydafrika.JPG

Sydafrikas bubbel heter Methode Cap Classique, och framställs på samma sätt som champagne

Fynbos
Denna speciella växtlighet finns bara i de sydvästra delarna av Sydafrika. Det är den artrikaste växtligheten i världen, med över 9,000 arter (av vilka närmare 70% inte växer någon annanstans). Protean är kanske den mest kända, och Kungsprotean är Sydafrikas nationalblomma.

IMG_5091.JPG

Carl on Linne gav Protean sitt namn efter guden Proteus (som kunde ändra sitt utseende och form) just för att dess blommor har en så otroligt stor variation

Mitt Sydafrika20.JPG

Sydafrikas nationalblomma är lika vacker i en vas som den är i naturen

Afrikanska solnedgångar
Det finns få saker som går upp emot att njuta av en solnedgång och en sundowner (Sydafrikansk term för valfri alkoholhaltig dryck som intas vid solnedgång)!

Mitt Sydafrika12.JPG

Ett afrikanskt skådespel

Mitt Sydafrika14.JPG

Bästa tiden på dagen

Nelson Mandela
Han må inte vara här personligen längre, men hans arv lever kvar. Sydafrikanerna är otroligt stolta över Tata Madiba (Tata betyder fader och Madiba var hans klannamn; att använda dessa namn symboliserar respekt och vördnad), och jobbar hårt för att uprätthålla hans ideal.

Mitt Sydafrika16.JPG

"Ingen föds till att hata en annan person på grund av dennes hudfärg, bakgrund eller religion. Människor måste lära sig att hata. Och om de kan lära sig att hata, kan de också läras att älska. För kärleken kommer mera naturligt till det mänskliga hjärtat än dess motsats."

Mitt Sydafrika5.JPG

"Den största äran ligger inte i att aldrig falla, utan i att resa sig varje gång vi faller."

Street Art
I ett land där många inte har möjlighet att uppskatta konst är det otroligt viktigt att ”konsten kommer till folket”. Detta har man lyckats med väldigt bra i Sydafrika, vare sig det gäller offentliga konstverk eller street art (som till skillnad från graffiti förskönar i stället för att förfula).

Mitt Sydafrika7.JPG

Offentlig staty i Pretoria

Mitt Sydafrika13.JPG

Street art i Langa; Steve Biko (ledare för Black Consciousness Movement som mördades av apartheid regimen 1977)

Kärleken
En högst personlig anledning! Sydafrika är det land jag och min man har valt att bygga vårt liv i, och även om det tidvis är krävande och frustrerand så älskar vi detta landet och alla dess färggranna facetter!

Mitt Sydafrika4.JPG
FullSizeRender.jpg

Om du gillade bilderna kan du följa mina äventyr på Instagram, där jag publicerar under min engelska bloggs namn My Slow Journey.