Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jul i Kapstaden

Julhelgen är definitivt en av Kapstadens allra största händelser. Staden brister nästan i sömmarna av alla turister från när och fjärran. Bleka Europeer, Kineser i grupp och Sydafrikaner på sommarsemester. Just semester är vad jag och min man ser julhelgen som. Vi har inga barn, och våra familjer är långt bort så det är bara vi två. Ingen av oss är speciellt intresserad av att plocka fram en massa dekorationer som bara måste plockas bort snart igen.

Sydafrikanerna tar dock julen på fullaste allvar. Både den kommersiella och den religiösa delen. Julpyntet kommer upp i affärerna första november, och köphetsen vet inga gränser. Men de flesta Sydafrikaner är också djupt religiösa, och det kristna budskapet är tydligt på många sätt. Detta är också en tid när fler än vanligt engagerar sig i välgörenhet, framförallt för att göra de fattiga barnens liv lite ljusare.

För mig började julafton med ett löppass längs den bedårande vackra vägen Chapman’s Peak. Tränar man för en ultramara spelar det ingen roll om det är helgdag, passen måste springas ändå! Framåt kvällen anlände min man från Pretoria, och vi åt en julinspirerad måltid bestående av matjestallrik följt av pasta med grönkål, parmesan och gravlaxsås toppad med sparris och gravad lax.

image.jpg

När vägen ser ut såhär är det ett nöje att springa, även om det är julaftons morgon!

Kapstaden6.jpg

Matjessillen och gravlaxsåsen tar jag med från Sverige. I år hade jag också turen att hitta färsk dill, något som annars är svårt såhär mitt i heta sommaren. Jag gravar ofta laxen med dillfrön i stället.

På juldagen åkte vi till Godahoppsudden för att njuta av den fantastiska utsikten och vacker natur. Om man har lite extra tid kan jag varmt rekommendera att promenera från Cape Point till Godahoppsudden. Det tar ca en timme dit och tillbaka. Har man lite kortare om tid är den halvtimmeslånga stigen till den nya fyren och tillbaka ett bra alternativ.

Kapstaden4.jpg

Utsikten är bedårande vid Godahoppsudden

För min man liksom för Sydafrikanerna, så är det på juldagen man firar. Därför brukar han stå för festligheterna (som mest består av mat och dryck) denna dag. I år blev det grillade languster och jätteräkor, nedsköljda med en riktigt god Chardonnay från Iona I Elgindistriktet. Elgin ligger bade kustnära och på lite höjd, och här framställs några av Sydafrikas bästa vita viner samt Pinot Noir.

Nu väntar några dagar med strandpromenader, restaurang och vingårdsbesök innan festligheterna drar igång igen till nyår.

image.jpg

Skaldjur på "the braai" som grillen kallas här, och en ljuvlig Chardonnay i glasen!