Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydafrikanskt bubbel

Det lackar mot ”the festive season” som man kallar det på engelska, och här i Sydafrika betyder det både jul, nyår OCH sommarsemester. Lite tårta på tårta kan tyckas, men oj vilket kalas det blir! Och på kalas är det (i alla fall i min värld) obligatoriskt med bubbel!

Bubbel-1.jpg

Livets goda!

I Sydafrika framställer man bubbel enligt Methodé Champenoise (samma sätt som man gör Champagne på; där bubblorna bildas i flaskan under en andra jäsning), men eftersom druvorna inte växt i Champagne-distriktet får drycken inte kallas Champagne. Därför har Sydafrika skapat sitt eget namn på både drycken och metoden: Methodé Cap Classique. Personligen tycker jag det låter ännu festligt än den franska termen!

Sydafrikas MCC, som det kallas i folkmun, är många gånger minst lika bra som sin (lite snobbiga) franska kusin men kostar bara en bråkdel. Man producerar framförallt Blanc de Blanc (100% Chardonnay) och Pinot Noir-Chardonnay, men även den mer traditionella Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier blandningen.

Att dricka ett glas bubbel på plats på vingården där det producerades blir extra speciellt tycker jag. Mina favoriter är de som har en bra kombination av hög kvalitet på drycken och vackra omgivningar. Här är några riktiga pärlor:

High Constantia
En liten boutique vingård som producerar mycket begränsade volymer av kvalitetsviner. Clos André säljs i hand-numrerade flaskor, och har en av de vackraste etiketter jag någonsin sett! Här provar man viner i själva källaren, sittande på vintunnorna, assisterad av vinmakaren och hans fru. Mycket personligt, och väldigt trevligt.

Clos Andre.jpg

Clos André med sin hand-numrerade etikett

High Constantia.jpg

På High Constantia sitter man verkligen mitt i vinkällaren!

Boschedal
En vingård i välkända Franschhoek distriktet, som en gång tillhörde Cecil John Rhodes. Att dricka ett glas av deras Chardonnay-Pinot Noir Brut under den vackra eken på gårdsplanen är magiskt. Men nästan lika gott är det att kombinera med den utsökta picnic som serveras på gräsmattan!

Boschendal-1.jpg

Boschendal har en av de vackraste ekar jag någonsin sett!

Boschendal.jpg

Picnic på Boschendal (bilden är från Boschendals hemsida)

Simonsig
Hem till Kaapse Vonkel (Kap-glitter), den första MCCn som producerades i Sydafrika (1971). Simonsig har också en ung och mycket begåvad sommelier som guidar vinprovningar på ett fantastiskt sätt. Extra roligt att han är tredje generationen arbetare på Simonsig, men den första i sin familj att faktiskt jobba med vin. Ägarfamiljen lade tidigt märke till hans begåvning och ambition, och har hjälpt honom att få den utbildning och handledning som krävs.

Simonsig-2.jpg

Kap-glitter!

Simonsig-1.jpg

Sommelier Denzel sabrerar en flaska Kaapse Vonkel med säker hand

Kan man inte inmundiga denna ädla dryck på plats så har Systembolaget ett antal Sydafrikanska MCC, och ytterligare några finns att beställa via leverantörer. Alla på listan är bra tycker jag. Men om jag måste välja skulle jag säga såhär:

För en trevlig välkomstdrink Pongrácz Brut (eller Rosé för en tjejkväll), och för ett riktigt festligt tillfälle Graham Beck Blanc de Blanc (som vann MCC of the Year 2015 i Platter's Wine Guide som anses var Sydafrikas vinbibel).

Skål på er!

Cheers-1.jpg