Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 ställen du inte får missa i downtown Joburg!

Johannesburg. Ordet får många att tänka på gator som liknar Bagdad. Men Joburg genomgår just nu en enorm pånyttfödelse. Från sin början som en blomstrande, om än råbarkad, guldrushstad i slutet av 1800-talet, till en välordnad storstad där endast vita var välkomna under apartheidtiden, till den nedåtgående spiralen mot fattigdom, brottslighet och våld under senare delen av 1980-talet och framåt har staden alltid haft ett rykte om sig.

När jag kom till Sydafrika för drygt 10 år sedan var större delen av downtown en ”no-go area”; företag och medelklassen hade sedan länge flyttat ut, och övergivna byggnader hade ockuperats av den lokala maffian där varje rum hyrdes ut till alldeles för många människor (framförallt med tanke på att vatten och avlopp var närmast obefintligt) och gatorna kontrollerades av gangsters.

Men sen hände något. Långsamt började områden fräschas up, och kulturcentra och mötesställen växte upp. De senaste åren har utvecklingen fullkomligt exploderat, och idag finns långt mer än vad man hinner utforska på bara en dag. Här är mina fem favoriter:

Newtown
Market Theatre etablerades i Newtown redan 1976, som en av de enda ”non-racial” teatrarna i landet. Härifrån ifrågasattes ofta Apartheid genom protester lätt förklädda till konst. I början av 2000-talet började man renovera och städa upp området runt denna historiskt viktiga (och än idag mycket uppskattade) teater. Idag är det ett livligt distrikt, med flera restauranger och öppna platser där det ofta arrangeras konserter och andra events. På flera av restaurangerna, tex Sopiatown Bar & Lounge kan man prova på Sydafrikanska specialiteter som tex Mopane Worms (en typ av larv, som torkas och sedan tillreds i en tomatsås) och Mogodu (oxmage tillagad i en stuvning).

Joburg-1-2.jpg

Mopane Worms på en gatumarknad i Joburg

Maboneng
Maboneng ligger i de östra delarna av downtown. Det började som en konst och mat-marknad i en stor lagerbyggnad, och har nu växt till ett eget litet samhälle med bostäder, kontor, hotell, affärer och restauranger. Maboneng (som betyder ”place of light”) har en fantastisk vibe, och attraherar den unga och hippa generationen i Jozi. Marknaden, som är öppen på söndagar, är väl värt ett besök men nu finns här tillräckligt för ett besök vilken dag som helst.

Missa inte excentriska Zebra Inn några kvarter bort, där Swazi har drivit pub och hostel sen långt innan Maboneng. Här är väggarna fyllda med trofeer från Swazis tidigare liv som jägare (det var på den tiden man tog med sig ett tält, lite mat och en spårare och hoppades att man skulle komma tillbaka levande från bushen – fråga Swazi on det om han står i baren!).

Från Maboneng utgår även intressanta turer som fokuserar på graffiti i området. Ett fantastisk tillfälle att lära sig mer om områdets historia och utveckling, och underbart för dem som gillar stadsfotografering! För konstintresserade är ett besök till MOAD (Museum of African Design) också att rekommendera.

Joburg-1-5.jpg

Market on Main

Joburg-1-4.jpg

Zebra Inn

Joburg-2.jpg

Graffiti i Jeppestown, nära Maboneng

1 Fox Precinct
The Sheds on Fox Street är ännu en marknad där mat, konst och lokala designers samsas om utrymmet. The sheds (stora lagerlokaler) är också fyllda av historia, eftersom det var här gruvdriften växte fram i början av 1900-talet.

Missa inte senaste tillskottet till Joburgs foodie utbud: Urbanologi. Här serveras tapas med Asiatiska influenser i en alldeles fantastiskt hip lokal som också är hem till lokala bryggeriet Mad Giant(naturligtvis kan man prova deras öl här).

Joburg-2-3.jpg

The Sheds on Fox Street

August-1.jpg

Urbanologi

August-2.jpg

Asiatisk-inspirerade tapas på Urbanologi

Roof of Africa
I Afrikas högsta skyskrapa (223 meter och 50 våningar), The Carlton Centre, kan man ta hissen hela vägen upp till toppen och få en fantastisk 360-graders utsikt över Joburg. Under byggnaden finns ett bra parkeringsgarage. Det är inte helt enkelt att hitta hissen, men fråga någon av de hjälpfulla säkerhetsvakterna. Biljetten kostar R15.

Joburg-2.jpg

Vy över downtown Joburg från Roof of Africa

Constitution Hill
På denna kulle i de centrala delarna av Johannesburg byggdes 1892 ett fort som skulle försvara den dåvarande Boer-republiken Zuid Afrikaanse Republiek (med Paul Kruger som president) mot Engelsmännen under Boer-kriget. Senare blev byggnaderna omvandlade till fängelse, och här satt många politiska fångar inklusive Mahatma Gandhi och Nelson Mandela. Idag är stora delar av det gamla fängelset ett museum, där så lite som möjligt har rörts. Det är en överväldigande känsla att stå i en av isoleringscellerna och se de ord fångarna en gång ristade på väggarna.

Här ligger idag också Konstitutionsdomstolen som upprätthåller landets högsta lag. Som en symbol för det nya Sydafrika har vissa av väggarna byggts med tegelstenar från det gamla fängelset: ”glöm aldrig vad som hänt, utan skapa något nytt och hoppfullt av det”. Här finns också en fantastisk konstsamling av moderna Sydafrikanska konstnärer.

Con Court - isolation cells.jpg

Isoleringsceller

Con Court - name in all 11 languages.jpg

Konstitutionsdomstolen, på alla officiella språk

Detta är långt ifrån allt man kan göra i downtown Joburg. Området har fullkomligt exploderat de senaste åren, och snart kommer Joburg vara en stadsdestination som står på egna ben. Tänk ”Afrikas Berlin” – här finns tydliga spår av en mörk historia och områden som pga fattigdom och brottslighet ska undvikas, men också en kreativ energi som kan matchas av få och en framtidstro som är enorm!

Joburg-1-3.jpg
Joburg-1.jpg
Joburg.jpg