Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

72 timmar i Kapstaden – och inte en enda turistfälla

Efter att ha klivit av min sista tur för året (och efter att ha varit på resande fot 75 dagar sen 1 september) tog jag en välförtjänt minisemester i Kapstaden tillsammans med mannen. Vi fick en fantastisk helg, med massor av olika aktiviteter och inte minsta stress. Men bäst av allt: inte en enda turistfälla! Det är klart att man måste åka upp på Taffelberget, besöka Stellenbosch och se Godahoppsudden när man första gången kommer som turist till Kapstaden. Men det finns också en uppsjö av underbara ställen där det inte kryllar av turister (eller ens folk i allmänhet) som är väl värt att avsätta lite tid till (eller kanske komma tillbaka på en ny semester för).

VINGÅRDAR

Det är ett måste att besöka en vingård (eller helst ett par) när man är i Kapstaden. Men det finns mycket bortom Stellenbosch och Franschhoek. Vi åkte till Swartland, ungefär en timme norr om Kapstaden. Här sträcker vetefälten ut sig mil efter mil, och vingårdarna blir till små gröna oaser inemellan. Klimatet är varmare än längre söderut, vilket leder till en annan karaktär på vinerna. Det är röda viner som dominerar, och man kan hitta en hel del intressanta och ovanliga druvsorter. Swartland har tex börjat flörta med 100% Cinsaut, vilket nu kallas Swartlands Pinot Noir. Här gör man också Sydafrikas bästa Port, och det finns en hel del Portugisiska druvsorter representerade. Vi besökte Kloovenburg (prova deras 100% Carignan!), där man också odlar oliver och producerar allt från olivkaviar (soltorkade oliver som malts till en kaviarliknande konsistens med torkade örter och soltorkade tomater – löjligt gott!) till badoljor. Är man i Swartland får man inte heller missa ett besök på anrika Allesverloren (som ju finns på Systembolaget). Sitt fina rykte och stora varumärke till trots är detta en opretentiös vingård med ett jättemysigt litet vinprovningsrum.

Den mysiga olivshoppen och vinprovninsrummet på Kloovenburg

Den mysiga olivshoppen och vinprovninsrummet på Kloovenburg

Vinprovningen på Allesverloren

Vinprovningen på Allesverloren

ÄTA GOTT

Kapstaden har ju hur många bra restauranger som helst, och jag skrev nyligen om Sydafrikas 10 bästa (i alla fall enligt EatOut). Men bortanför turiststråken finns mysiga kvarterskrogar och fina ställen som ofta kostar en bråkdel av dem i de trendiga och turisttäta områdena och är mycket lättare att få ett bord på.

Harbour House i Kalk Bay är originalet till restaurangerna med samma namn på V&A Waterfront och Constantia Neck. Utan tvekan bästa läget i Kapstaden med fantastisk fisk och skaldjur, mycket direkt från fiskehamnen där restaurangen ligger, och väl värt sitt (ganska höga) pris.

Livebait i Muizenberg är Harbour House lillasyster. På andra våningen i ett vackert renoverat Art Decohus i surfparadiset Muizenberg har man underbar utsikt över stranden, surfarna och de ikoniska färgade badhytterna. Muizenberg har för övrigt gått från ganska ruffigt till trendigt på bara några år. Här finns nu allt från fine dining till cafeer, gourmetburgare och vegansk mat. Stranden är en av Kapstadens bästa, och även om det fortfarande är mycket modesta temperaturer (runt 20 på sensommaren) så är det markant varmare än de trendiga men ack så obadliga (om du inte gillar isbad) stränderna i Camps Bay och  Clifton.

Vi åt en underbar lunch på Terroir, en av de många  bra restaurangerna som inte ligger på topp-10 (kanske pga platsbrist?). På dessa ställen är det oftast lättare att få ett bord, och priserna är lite mer plånboksvänliga (i alla fall för oss med Sydafrikanska Rand – har man Svenska kronor så är ju det mesta ganska billigt). Vad sägs om en 3-rätters med två glas vin var samt kaffe för 800kr? Andra bra ställen är tex Jordan, Clos Malverne och Fyndraai på Solms Delta (som gör en fantastisk ”heritage menu”: en modern måltid med traditionella ingredienser som tex ätliga örter).

Utsikten från Livebait i Muizenberg

Utsikten från Livebait i Muizenberg

En av rätterna på Terroir: fläsksida, rökt file, crackling, potatisgratäng och ärtpuree

En av rätterna på Terroir: fläsksida, rökt filé, crackling, potatisgratäng och gårdens grönsaker

KULTUR

Vi gick på en fantastisk föreställning på Kalk Bay Theatre. Teatern ligger i en gammal ombyggd kyrka, och har endast plats för 70 gäster. 50 av dessa kan äte middag en våning upp innan föreställningen börjar. Jag kan verkligen rekommendera detta annorlunda och trevliga ställe! Andra kulturella saker att prova på inkluderar AmaZink i kåkstaden Khayamandi utanför Stellenbosch och The Crypt Jazz Restaurant i kryptan under Desmond Tutus hemkyrka St Georges Cathedral.

Restaurangen på Kalk Bay Theatre

Restaurangen på Kalk Bay Theatre

VANDRA OCH PROMENERA

En av mina favoritpromenader går från mitt hem i Muizenberg, längs stranden till Surfars Corner och vidare längs strandpromenaden till St James. Stranden är oändligt lång, vit, bred och man möter fiskare, joggare och glada hundar. Trots att ganska många promenerar här känns det aldrig trångt, eftersom stranden är så lång och bred (undantaget är på annandag jul samt nyårsdagen, då det knappt går att röra sig här – undvik dessa dagar om du inte gillar tusentals människor och karnevalstämning). I Silvermine finns massor av vandringsleder av varierande längd och svårighet. Många tar dig upp och ut mot hisnande vyer över False Bay, Noordhoek och Hout Bay.

Muzenbergs ändlösa strand

Muzenbergs ändlösa strand

Utsikt över False Bay från Silvermine

Utsikt över False Bay från Silvermine

Eftersom mitt hem här i Kapstaden ligger i Muizenberg så är jag väldigt förtjust i detta område ”på andra sidan berget”, och har jag här slagit ett extra slag för de vackra vyerna och det lugna tempot som bara ligger 40 minuter från centrum!

Solnedgång i Muizenberg

Solnedgång i Muizenberg