Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

8 ställen att minnas Mandela

Den 18e juli skulle Nelson Mandela ha fyllt 98. Sedan 2010 är denna dag Nelson Mandela International Day, då människor runtom i världen uppmuntras att ge 67 minuter för Mandela. En väldigt liten gåva, med tanke på att han själv gav 67 år av sitt liv för Sydafrikas frihet.

Själv planterade jag fruktträd i kåkstaden Soweto i år. Förhoppningsvis kommer dessa små träd att växa och frodas, och ge inte bara grönska men även frukt för barnen som leker här. När jag grävde i den magra myllan tänkte jag på de många ställen människor vallfärdar till för att uppleva en del av det enorma arv Nelson Mandela, eller Tata Madiba som han ofta kallas här, lämnade efter sig (Tata betyder fader och Madiba är Mandelas klan-namn; att använda detta namn är att visa vördnad).

Soweto-1.jpg

Träd för Madiba

Minnen av Mandela finns på många ställen runtom i landet, men detta är mina 8 favoriter i mer eller mindre kronologisk ordning:

Vilakazi Street
Troligtvis den enda gatan i världen där två Fredspristagare har bott samtidigt (Mandela och Tutu)! Här bodde Mandela från 1946 tillsammans med sin första fru Evelyn, och senare med Winnie. Huset fanns i familjens ägo fram till 90-talet då det blev ett museum. Vilakazi Street har växt från en ganska anonym gata till en turistattraktion under de senaste 10 åren. Idag finns här restauranger, gatumarknader, underhållning och många turistbussar. I närheten ligger Hector Pieterson Museum, som dokumenterar studentupploppet 1976 och är väl värt ett besök.

Mer information

Mandela-1.jpg

Väggmålning på Vilakazi Street

Chancellor House
Detta var Mandelas och Tambos advokatkontor mellan 1952 och 1956. Huset har renoverats till sitt ursprungliga skick, men tyvärr har jag aldrig sett det öppet. Det finns dock en intressant utställning i fönstret. På andra sidan gatan står den välkända statyn ”the Shadow Boxer” framför Johannesburg Magistrate’s Court. Konstnären Cianfanelli drog troligtvis sin inspiration från Mandelas liknelse mellan boxning och juridik:

”Jag uppskattade inte våldet i boxning på samma sätt som jag uppskattade dess vetenskap. Jag var fascinerad av hur man förflyttade sin kropp för att försvara den, hur man använde strategi både för att attackera och retirera, och hur man satte takten för att orka hela matchen”

Mer information

Chancellor House-2.jpg

Entreen till Chancellor House, man skymtar the Shadow Boxer speglad i fönstret

Chancellor House-1.jpg

The Shadow Boxer

Howick
Det var här Mandela arresterades 1962, på väg tillbaka från ett möte i Durban. Han var förklädd till chaufför åt en vit man (hemlig anti-apartheidaktivist) vid namn Cecil Williams. Det har länge ryktats att CIA hade tillhandahållit information som ledde till detta gripande, något som bekräftats av en fd agent, men aldrig av USAs regering. Här står ett vackert konstverk av Cianfanelli, som på avstånd blir till Mandelas ansikte.

Mer information

Mandela capture site.jpg

Ännu ett vackert konstverk av Cianfanelli

Constitution Hill
Här ligger Sydafrikas viktigaste domstol; konstitutionsdomstolen. Denna upprätthållare av landets högsta lag ligger in en byggnad som är delvis nybyggd, och delvis byggd med tegelstenar från det fängelse som tidigare fanns här. Symboliken är stark: att bygga något nytt och hoppfullt på det gamla, men aldrig glömda. Delar av fängelset finns kvar som ett museum i mer eller mindre orört skick, och det river upp många känslor att röra vid de väggar som så många politiska fångar har suttit innanför, och att se de ord som ristats på insidan av isoleringscellernas dörrar. Här satt Mandela fängslad från 1962 (då han arresterades i Howick) till 1963 (då Rivoniarättegången började)

Mer information

Con Court - isolation cells.jpg

Isoleringscellerna på Johannesburg Prison vid Constitution Hill – numera museum

Con Court - name in all 11 languages.jpg

Konstitutionsdomstolen – på alla 11 officiella Sydafrikanska språk

Liliesleaf farm
Den 11e juli 1963, tog Mandelas, ANCs och Sydafrikas historia en tragisk vändning. På Liliesleaf Farm fanns stora delar av uMkhonto weSizwes (Nationens Spjut – ANCs beväpnade gren över vilken Mandela var överbefälhavare from till sin arrest 1962) ledarskap gömda, förklädda till gårdsarbetare, när polisen gjorde en raid. 8 nyckelpersoner inom MK arresterades och bevis som även band Mandela till brott som klassades som terrorism och sabotage beslagtogs. Rättegången som följde (Rivoniarättegången, efter området där Liliesleaf låg) ledde till att Mandela samt 7 av hans medåklagade dömdes till livstids fängelse på Robben Island. Det var under denna rättegången Mandela höll sitt känslomässiga försvarstal:

”Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat mot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö”

Mer information

Robben Island
Denna ö ligger endast 7km från fastlandet, men det är 7km av iskallt vatten där vithajar regelbundet patrullerar. Här har människor hållits fångar eller isolerade ända sen Kapkolonin grundades i mitten av 1600-talet. Innan Apartheidregimen byggde sitt rymmningssäka fängelse för politiska fångar här var ön bla en spetälsk-koloni samt isolering för sinnessjuka. Här kan man se kalkbrottet där Mandela jobbade och byn där fångvaktarna bodde. Man tas även på en resa tillbaka i tiden tillsammans med en före detta fånge som guide, och får besöka Mandelas cell.

Mer information

Robben island.jpg

Robben Island med Kapstaden i bakgrunden (bild från sahistory.org)

Robben island2.jpg

Entreen till "Die Eiland" – Sydafrikas mest fruktade fängelse under Apartheidtiden

Union Buildings
Här har Sydafrikas presidenter svurits in och haft sitt säte sedan landet blev en republik 1961. Men ända sedan det byggdes 1913 har detta varit Sydafrikas administrativa center. Den 10e maj 1994 svor Mandela sin ämbetsed som Sydafrikas förste demokratiskt valde president här. Slutet av hans tal löd:

”Aldrig, aldrig och aldrig igen ska det ske i detta vackra land att en diskrimineras av en annan… Solen ska aldrig gå ner över en så enorm mänsklig bedrift som denna! Gud bevara Afrika!”

En 9 meter hög brons-staty av Mandela står framför den vackra byggnaden av Sir Herbert Baker.

Mer information

Mandela_union buildings.jpg

Den enorma Mandelastatyn utanför Union Buildings

Qunu
Det var här det började och slutade. Det var här Mandela föddes 1918, och det var här han begravdes 2013. En man vars storhet är nästan omöjlig att ta in, men som fortfarande helst av allt återvände till sina anspråkslösa barndomstrakter när tillfället gavs. Här finns ett museum med utsikt över Mandelas hus (som inte är öppet för allmänheten) och livet fortgår som det gjort i generationer. Det finns planer på att öppna upp begravningsplatsen för besök, men inga fasta indikationer på när.

Mer information

Mandela_qunu.jpg

Från museet ser man över kullarna till Mandelas hus, dit han ofta drog sig tillbaka, och familjens begravningsplats intill