Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bästa tiden att besöka Sydafrika

Jag får ofta frågan vilken tid som är bäst att besöka Sydafrika. När den frågan kommer från en svensk kan man i nio fall av tio tyda det som ”när är vädret bäst”. Med tanke på att landet är tre gånger så stort som Sverige, och sträcker sig över flera olika klimatzoner är det inte helt enkel att ge ett rakt svar. Det beror på vad du är ute efter, och vad du prioriterar.

Eftersom Sydafrika ligger i södra hemisfären så är årstiderna generellt omvända mot i Sverige. Jag säger generellt, för på många ställen finns egentligen bara två årstider; sommar och vinter, och på andra ställen har man bara olika varianter av varmt. För att ytterligare öka svårigheten att ge ett rakt svar finns det också ställen där man ofta har fyra årstider på en dag. För att förenkla lite fokuserar jag bara på de populäraste turistdestinationerna.

Kapstaden, vindistrikten och Garden Route:
Här har man medelhavsklimat med torra, varma somrar och regniga vintrar. Räkna med plus/minus 30 grader i Kapstaden under sommaren och något varmare i vindistrikten. Under högsommaren (dec-feb) blåser ofta The Cape Doctor; en sydostlig vind som tidvis kan bli mycket hård (se bildtext).

Taffelberget.jpg

När den relativt varma luften från Indiska Oceanen drar in över land och tvingas upp över Taffelberget (som är drygt 1,000m) bildas den så kallade bordsduken; ett lager moln (ibland tjockt som till vänster, ibland tunt som till höger) som ligger över Taffelberget. Det är detta molntäcke, som ger efterlängtad fukt för växtligheten och anses rena luften, som ger vinden dess namn The Cape Doctor. Linbanan till toppen av Taffelberget är ofta stängd under denna tid, delvis på grund av obefintlig sikt från toppen och delvis på grund av de starka vindarna.

Vintern är kylig (12-20 grader i Kapstaden) och regnig här, med soliga dagar inemellan. Jag rekommenderar inte Kapstaden på vintern om man vill ha uteklimat. Vindarna kommer från nord-väst och drar med sig fukt och kyla från Atlanten, och det är ofta väldigt grått.

Vår och höst kan vara otroligt fina, så länge man har med i beräkningen att det emellanåt är ostadigt väder, framförallt på våren. Runt september blommar en fantastisk mängd vildblommor, och marken är på många ställen helt täckt av alla regnbågens färger. Detta kompletteras med den skira grönskan från vinrankor och lövträd som börjar knoppas. På hösten (mar-apr) är det skördetid. Områden som Elgin är otroligt vackra när äpplena färgas röda, och vinrankorna börjar så smått få höstfärger. Nu är det som allra bäst att besöka marknader, och njuta av lokalproducerade råvaror!

Vår och höst.jpg

Vår och höstfärger i Kapstaden med omnejd, och äppelskörd i Elgin

Vädret på Garden Route är mer eller mindre detsamma, men med lite mindre temperaturskillnader. Här håller det sig runt 18-25 året runt. Kapstaden och Garden Route är det område i Sydafrika som har störst skillnader i väder och årstider. På många andra ställen är det enklare att beskriva.

Johannesburg och Gauteng provinsen
Här är årstiderna tvärtemot Kapstaden, med varma och regniga somrar (framförallt åskskurar på eftermiddag/kväll) och kyliga, torra vintrar. Typiskt inlandsklimat.

Eftersom Gauteng provinsen ligger på en högplatå som är ca 1,500 – 1,700 möh så har området ett väldigt behagligt klimat. Det blir sällan över 30 på sommaren, och värmen är inte fuktig. På vintern kan det dala ner mot nollan på natten, men dagarna är soliga och runt 20 grader. Här skulle jag vilja påstå att det är året-runt klimat. Men man ska vara beredd på att isoleringen inte alltid är den bästa och det kan bli kallt på nätterna.

Höst och vår varar ofta inte längre än en vecka här. Men om man lyckas pricka in Jakarandaträdens blommor som normalt inträffar i slutet av september får man uppleva en otrolig prakt! Deras blomning avslutas med det första sommarregnet, och marken blir till en matta av lila. Därför kallas detta första (och mycket efterlängtade efter månader av torka) regn Purple Rain.

Jacaranda.jpg

Jakarandor i full blomsterprakt i Pretoria, som också kallas Jakarandastaden. Träden är inte inhemska, utan kommer från Sydamerika, men just i Pretoria har man fått "dispens" att fortsätta plantera dem eftersom de har blivit en symbol för staden.

Krugerparken
I Krugerparken är vädret som i Johannesburg, fast varmare. Det innebär upp emot 35-40 grader på sommaren, och behagliga 20-25 grader och torrt på vintern. Även här har man sommar-regn, oftast i form av åskskurar på em/kväll. Höst och vår är i stort sett obefintliga.

Många tycker att safarin är som bäst i slutet av vintern (sep/okt) när det är som torrast, vilket innebär en hög koncentration av djur runt vattenhål. Eftersom en hel del buskar och träd tappar sina löv på vinter innebär det också att man har bättre sikt. Baksidan till detta är att naturen är ganska trist, och i stort sett färglös. Eftersom jag har möjlighet att välja undviker jag helst den heta högsommaren och satsar på för- eller sen-sommar. Men vintern är också bra.

Krugerparken.jpg

Typiska sommar och vinterfärger i Krugerparken

Durban och östkusten
Läget på Indiska Oceankusten gör att man har subtropiskt klimat med varmt väder året om, och antingen mer eller mindre luftfuktighet. För många är den otroligt fuktiga luften under sommaren nästan obehagligt. På vintern är det mycket mindre luftfuktighet, men fortfarande sköna temperaturer i både vattnet och på land. Räkna med runt 30 på land och drygt 25 i vattnet under sommaren, och dryga 20 både på land och i vattnet under vintern.

Det regnar mer på sommaren än på vintern, men är inte som i Johannesburg och Krugerområdet helt torrt på vintern.

KZN.jpg

Durban och Kwa-Zulu Natals kust har ett klimat som gör att detta är en strand-destination året runt, och man odlar tropiska frukter som ananas

Förutom vädret finns det ju en del saker som är säsongsbetonade. Jag har redan nämnt vildblommorna på västkusten och lite angående safari. Under juni till december är det valsäsong. Då kommer sydkapare i massor till Sydafrikas södra kust för att kalva. Allra störst koncentration har man runt staden Hermanus i sep/okt. Vill man dyka med vithaj så är bästa chansen maj till oktober. Sen är det ju det där med säsongen för folkmassor… Den har sin topp över jul och nyår, samt vid påsk.

strand.jpg

"Min" strand i Muizenberg strax utanför Kapstaden på en vanlig dag, och under julhelgen

Så som sagt, det finns inget enkelt svar på frågan när det är bäst att åka till Sydafrika. Men vill du ha min rekommendation så skulle jag säga antingen okt/nov eller feb/mar. Det är dels lite utanför den varmaste (och på många ställen fuktigaste och blåsigaste) tiden, men framförallt så är det lite utanför den riktiga högsäsongen. Kan man undvika jul, nyår och påsk så bör man. Med både internationell och lokal högsäsong är det fullbokat på alla bra ställen långt i förväg, och väldigt trångt vid alla turistattraktioner och i städer som Kapstaden, Stellenbosch och längs Garden Route.

Men framförallt så är bästa tiden att besöka Sydafrika nu! Randen har aldrig varit så billig (av tråkiga anledningar vi inte behöver gå in på just nu), och du får hur mycket som helst för dina kronor!