Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dagen som blev början till slutet

Tidigt på morgonen den 16e juni 1976 samlades tusentals skolungdomar i kåkstaden Soweto utanför Johannesburg. Man planerade ett antal protestmarscher som skulle sammanstråla på Orlando Stadium. Denna kalla vinterdag skulle bli den sista för många av dessa ungdomar.

Anledningen till protesterna var att apartheidregeringen nyligen hade beslutat att undervisningen på de så kallade Bantuskolorna (skolor för svarta) skulle ske på Afrikaans. Nu stod man alltså inför en situation där svarta inte bara fick en undermålig utbildning (eftersom de endast ansågs behöva elementära kunskaper), utan att mycket av denna utbildning skulle ske på ett språk de inte fullt behärskade och som symboliserade apartheidregimens förtryck.

Youth Day2.jpg

Bild från sahistory.org.za

Det började som en fredlig, om än känslomässigt laddad, marsch. Vad som utlöste våldet är än idag något oklart, men den accepterade teorin är att polisen inflitrerade demonstranterna och började kasta sten mot sina egna. Vad som är säkert är att resultatet var att hundratals ungdomar mördades av polisen denna dag och under de protester som följde. Dödstalet varierar från närmare 200 till upp emot 700…

Youth Day.jpg

Bild från sahistory.org.za

Youth Day3.jpg

Bild från sahistory.org.za

Bilder från massakern spreds över världen, och upprörde många. Den bild som fick mest uppmärksamhet var den av Mbuyisa Makhubo som bär 13-årige Hector Pietersons döda kropp, med hans syster springade bredvid. Denna bild av Sam Nzima blev en symbol över denna fruktansvärda dag.

death-of-hector-pieterson1.jpg

Bild från sahistory.org.za

Idag är 16e juni en helgdag i Sydafrika, Youth Day, där man hedrar minnet av dessa modiga ungdomar som (många utan att någonsin få veta) blev katalysatorn för ”början till slutet på apartheid”. Våldsamheterna som följde ledde till ökade bojkotter och ekonomisk instabilitet, och den Sydafrikanska valutan sjönk till rekorlåga värden. Under de 14 åren det tog innan Mandela släpptes ur fängelse lyckades regimen aldrig helt återställa ordning eller ekonomisk stabilitet igen.

Youth Day-1.jpg

Minnesmosaik med texten från en av de sånger som sjöngs under protesten: "Bring back Africa… Let us have freedom!"