Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En morgon med surikater

Natten var bitande kall, som så ofta i detta halvökenlandskap som Sanfolket kallade Karoo – Törstens Land. Vi hade samlats tidigt för att finnas på plats vid en surikatfamiljs lya i tid för soluppgången. Som publik på en naturteater bänkade vi oss i en halvcirkel runt lyan med våra campingstolar. I en explosion av rosa och orange steg solen, och nattens kyla sveptes långsamt bort. Ridån hade gått upp.

Surikat Safari-1-2.jpg

Snart värmdes våra ryggar där vi satt, tysta och stilla i väntan på föreställningen. Och så plötsligt! Ett litet huvud som sticker upp ur lyan! Den surikat som kommer upp först har en vaktroll, men uppenbarligen sågs vi inte som ett hot och han sträckte upp sig i sin fulla längd och tjattrade lite lågt till familjen. Snart dök de upp, en efter en, och ställde sig med magen mot solen för att värma sig efter den kalla natten.

Surikat Safari-5.jpg
Surikat Safari-3.jpg
Surikat Safari-4.jpg

De brydde sig inte ett dugg om våra klickande kameror, så länge vi inte gjorde några hastiga rörelser. Vår guide Devey har följt surikaterna i naturreservatet där vi befann oss i flera år i forskningssyfte, och de har långsamt vant sig vid människor. Fast tama är de inte, bara toleranta med att ha en stillsam publik vid morgonsolningen.

En efter en gav sig surikaterna ut i den lågväxta, karga naturen för att hitta mat. Deras föda består mest av insekter, men de kan även äta spindlar, ödlor och ägg. I Sydafrika kallas surikaten för meerkat, vilket betyder havskatt på Afrikaans. Men trots att de har ett kattliknande utseende är de inta alls besläktade med kattdjuren. Surikaten är en typ av mungo, den enda i genuset Suricata.

Surikat Safari-2.jpg

Den fantastiska föreställninger arrangerades av Meerkat Adventure Tours på hotellet De Zeekoes naturreservat. Gäster på hotellet har förtur till bokningar, och får rabatterat pris. De Zeekoe är ett perfekt ställe att utforska Karoo ifrån. Här kan man vandra, cykla och paddla, och strutshuvudstaden Oudtshoorn ligger inte långt bort. De jobbar hår för att bevara den unika flora och fauna i området, och är även Fair Trade Tourism certifierade vilket är ett bevis att personalen har schyssta arbetsvillkor och löner.

Surikat Safari-2-2.jpg