Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En resa på världens lyxigaste tåg

Rovos Rail anses av många tågentusiaster vara ett av de absolut lyxigaste tågen i världen. Jag har inte mycket att jämföra med, men har ändå svårt att tänka mig att något skulle kunna slå upplevelsen jag hade på Rovos.

Fulla av förväntan anlände vi till den privata stationen i Pretoria för att checka in för vår resa till Durban. Vi möttes av en väskbärare i hög hatt och livré, som tog vårt bagage och försäkrade oss att det skulle finnas i vårt svit när vi kom dit. I väntrummet, möblerat med vackra skinnmöbler och dekorerat med antik tågmemorabilia, fick vi ett glas champagne och visades till frukostbuffén där vi tog för oss av varma croissanter, färsk frukt och de obligatoriska engelska gurksmörgåsarna.

Rovos Rail-1.jpg
Rovos Rail-3.jpg

Så var det dags att gå ombord. Ångloket visslade när det körde in till perrongen, och det kändes som att man hade transporterats till ett tidigare århundrade där vi stod, champagneglas i handen, och väntade på att få eskorteras ombord. Som utlovat fanns vårt bagage, prydligt undanställt i garderoben, i sviten när vi kom dit. Vi upplystes om att vi kunde få våra kläder strukna och påfyllning av champagne genom att hänga ut en liten lapp på dörren, samt när måltiderna serverades och vad mer vi kunde förvänta oss från resan (trots att jag hade mycket höga förväntningar redan innan, steg de nu ytterligare).

Rovos Rail-2.jpg
Rovos Rail-7.jpg
Rovos Rail-8.jpg

Tåget rörde sig långsamt österut, och lagom tills vi hade lämnat storstaden bakom oss serverades lunchen: tre utsökta rätter med vinpaket. Tonen var definitivt satt för ett par dagar i njutningen tecken! Efter en välbehövlig siesta, där tågets rytmiska dunk vaggade oss till ro, sökte vi oss till utsiktsvagnen längst bak. Här satt vi länge och njöt av det förbipasserande böljande landskapet som färgats till tusen toner av guld av den nedåtgående solen. Som sig bör vid tillfällen som dessa, serverade personalen iskalla gin & tonic.

Rovos Rail-6.jpg
Rovos Rail-13.jpg

Till middagen var det klänning och kostym som gällde. Än en gång kom känslan av att vara i en film om svunna tider där vi satt omgivna av vackra, uppklädda människor och serverades årgångsviner av en handsklädd sommelier.

Vår resa fortsatte sedan i samma takt, och tidens gång markerades av måltider följda av långa sittningar i utsiktsvagnen. För de som ville erbjöds också utflykter längs resans gång; en safaritur, en levande berättelse om traktens turbulenta historia (där några av de största slagen i boerkriget utspelades) samt ett besök på en mycket framgångsrikt keramikstudio.

Rovos Rail-10.jpg
Rovos Rail-12.jpg

När vi två dagar senar rullade in på plattformen i Durban, vår slutstation, kändes det nästan konstigt att gå på fast mark. Vi hade gärna stannat kvar ombord flera dagar till. Som vi önskade att vi var på 15-dagarsresan till Dar es Salaam via Viktoriafallen! Men det blir en resan för en annan tid, och en annan plats i livet.

Rovos Rail-11.jpg
Rovos Rail-17.jpg

För mer information om världens lyxigaste tåg:
https://www.rovos.com