Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pingviner i Afrika?

Pingviner är kanske inte något man förknippar med Afrika, men det finns faktist en art på kontinenten. Den Afrikanska Pingvinen häckar längs Namibias och Sydafrikas sydvästliga kuster. Strax utanför Kapstaden finns två fastlandsbaserade häckningsplatser; Boulders Beach och Stony Point. Ett besök till en av dessa unika platser (de enda fastlandsbaserade häckningsplatserna i hela Sydafrika) är en upplevelse man inte ska missa.

I början av 1900-talet fanns det uppskattningsvis 1,5 miljoner Afrikanska Pingviner. Hundra år senare fanns det mindre än 150,000, och idag uppskattar man att det endast finns 50,000 kvar. Anledningen till denna dramatiska minskning är en kombination av överfiske (vilket har lett till att pingvinerna måste simma långa sträckor för att jaga), äggplockning för restauranger i mitten av 1900-talet (detta var otroligt destruktivt, eftersom man några dagar innan man skulle plocka slog sönder all ägg i kolonin för att garantera färskheten) utbrett skördande av guano (som pingvinerna använder för att bygga bon av) och oljeutsläpp. Man uppskattar att om utvecklingen inte bromsas kommer den Afrikanska Pingvinen vara utrotad inom 10 år!

IMG_5312.JPG

Man kommer otroligt nära de små liven, men akta! De har vassa näbbar.

Boulders Beach är fantastiskt vackert, med vit sand, blågrönt hav och stora stenbumlingar (som gett stranden sitt namn). Här häckar ca 2,500 pingviner på stranden och i omkringliggande buskage. Reservatet ligger behändigt i Simonstown, längs vägen till (eller från) Godahoppsudden och med gott om restauranger samt en trevlig badstrand i närheten.

Afrikansk Pingvin-1-3.jpg

Boulders Beach: vacker som en tavla

Stony Point är en vildare upplevelse, med vassa klippor där höga vågor slår in. Här häckar drygt 2,000 pingviner. Reservatet ligger utanför Bettys Bay längs kustvägen mot Hermanus. I och med att det ligger lite utanför det riktigt högtrafikerade turiststråket är det oftast lite mindre folk här. Det ligger lite avsides, med endast ett enklare cafe i anslutning, men vill man ha mindre trängsel är detta ett mycket bra alternativ. Vägen hit, Clarens Drive, går längs False Bays östra sida och är overkligt vacker.

Afrikansk Pingvin-1-2.jpg

Stony Point: vilt och vackert

IMG_5313.JPG

Clarens Drive slingrar sig längs denna vackra kust

Även om det går att se pingvinerna utanför det officiella South Africa National Parks området i Boulders vill jag slå ett slag för att betala sin entréavgift (ZAR 60) och gå hit. Pengarna går till arbetet att bevara pingvinerna, och andra utrotningshotade djur och växter. Även i Stony Point kan man stanna utanför entrén och se mycket pingviner. Men naturligtvis ska man bidra, och här är avgiften bara ZAR 10 till Cape Nature.

Vill man lära sig mer om de Afrikanska Pingvinerna, och se rehabiliteringsarbete som tex matning av föräldralösa ungar kan jag rekommendera South Africa Marine Rehabilitation & Education Centre i Port Elizabeth och African Penguin & Seabird Sanctuary i Gansbaai.

Afrikansk Pingvin-2.jpg

Nyfiken filur på SAMREC i Port Elizabeth

IMG_2574.JPG

En mager och svulten pingvin får lite kärlek i väntan på färsk fisk hos APSS