Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Roadtrip med Marilyn

Just nu är jag ute på en roadtrip med ett gäng glada svenskar. Vi ska resa genom Namibia, och avslutar med ett besök i Botswanas Okavangodelta. Vår overland truck Marilyn är en trofast kompanjon, om än lite högljudd och smått grinig ibland. Precis som alla Grand Old Ladies!

Marilyn-9.jpg

Meet Marilyn!

Vi har precis avslutat den första delen av vår resa, som tog oss från Windhoek till Namiböknen och vidare till kuststaden Swakopmund. Windhoek är en intressant blandning av nytt och gammalt, kolonialt och kommunistiskt. Därifrån sträckers sig vägen sydväst mot Sossusvlei i Namiböknen där mindre än 100mm regn faller varje år.

Marilyn-1-3.jpg

Windhoek, där kolonialt och kommunistiskt blandas

Marilyn-1.jpg

Heroes Acre strax utanför Windhoek hedrar alla de Namibier som gett sitt liv i kampen för frihet; från kolonialtiden till inbördeskriget och kampen mot apartheid: "deras blod vattnade vår frihet" står det vid den eviga elden

Marilyn-2.jpg

Öken så långt ögat når

Lanskapet är fascinerande, och har en alldeles speciell skönhet som det tar lite tid att vänja sig vid. Sanddynerna vid Sossusvlei är mycket lättare att uppskatta; som skimrande juveler med skarpa kanter som reflekterar den heta solen. Vid Dead Vlei står träd som är nästan 1,000 år gamla, förevigade av den torra ökenluften.

Marilyn-4.jpg

Dune 45

Marilyn-3.jpg

Som skimrade juveler ligger sanddynerna utspridda, vissa så gamla som 80 miljoner år

Marilyn-5.jpg

Dead Vlei; där avsaknaden av liv blir till en vacker tavla

Namiböknen är enorm, och vägen skär som en rak linje mil efter mil genom landskapet. Efter oss lämnar vi ett moln av damm som långsamt lägger sig tillrätta igen, för att invänta nästa fordon. Kanske kommer det idag, kanske nästa vecka.

Marilyn-6.jpg

Stenbockens vändkrets

Marilyn-7.jpg

Namiböknens storlek mäts i en annan skala

När vi kommer fram till Walvis Bay hälsar hundratals rosa flamingo oss välkomna. Som en okoordinerad grupp ballerinor rör de sig fram och tillbaka i det grunda vattnet. I Swakopmund känns dimman som skapats i mötet mellan den kalla Atlanten och den heta ökenluften som balsam för kropp och själ.

Marilyn-8.jpg
Marilyn-1-2.jpg

Det iskalla Atlantvattnet ger välkommen svalka och fukt efter den heta och torra öknen

Marilyn-2-2.jpg

I Swakopmund är det Tyska arvet påtagligt

Nu har Marilyn fått lite välkommen omsorg innan vi startar nästa del av resan, där vi ska campa i öknen, leta skeppsvrak på Skelettkusten och lejon i Etosha.