Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydafrikas bästa restauranger

Varje år publicerar EatOut en lista över Sydafrikas bästa restauranger. Detta anses vara foodie-bibeln, och årets vinnare har just utsetts. Såhär ser listan ut:

  1. The Test Kitchen. Den enda Sydafrikanska restaurangen på listan över världens 50 bästa restauranger som har legat i topp på hemmaplan flera år. Som namnet speglar serveras här experimentella rätter och kocken Luke Dale Roberts vill att det ska vara ett äventyr att äta här. Restaurangen ligger i Kapstadens hippa Old Biscuit Mill område, och väntelistan var tidigare upp emot 6 månader. Nu släpps bokningarna en månad i förväg, och tar slut på nolltid.
  2. La Colombe. Här serveras avsmakningsmenyer i härlig miljö på vingården Silvermist. Små rätter lika vackra som konstverk, med rena smaker som influeras av hela världen (men med Asien som ett återkommande tema). Kocken Scot Kirton var tidigare sous chef åt Luke Dale Roberts, och fick utnämningen Årets Kock förra året.
  3. The Restaurant at Waterkloof. På Waterkloof skapar man viner efter biodynamiska riktlinjer, och maten följer samma tema. Här serveras närproducerat och ekologiskt i vackra sammansättningar med de egna vinerna som utgångspunkt. Matsalen har en av de bästa utsikterna i Sydafrika, med svepande vyer över vingårdar, berg och hav.
  4. The Tasting Room at La Quartier Francais. Kocken Margot Janse inspireras av Afrika, och på menyn återfinns mycket vilda örter och traditionella ingredienser. Dock i en mycket modern tappning. Här ska man passa på att äta så fort man kan, eftersom Chef Janse har tillkännagett att april 2017 blir hennes sista månad på restaurangen.
  5. Restaurant Mosaic at the Orient. Enda restaurangen på listan som inte ligger i Kapstaden med omnejd! Strax utanför Pretoria skapar kocken Chantel Dartnall rätter som har beskrivits som ”förtrollade”, kanske mest pga den mycket flärdfulla presentationen. Här finns en vinkällare som måste vara värd miljoner, och en sommelier som en gång varit finalist i Best Sommelier of the World tävlingen.
  6. Overture. Ännu en vingårdsrestaurang, denna på Hidden Valley. Lite enklare rätter (jämfört med ovan) med fokus på råvaror av högsta kvalitet.
  7. The Greenhouse. Belägen i ett vackert rum på 5-stjärniga hotellet Cellars-Hohenort i Sydafrikas äldsta vindistrikt, Constantia. Även här serveras avsmakningsmenyer, och kockens specialitet är att göra exklusiva tolkningar av Sydafrikansk husmanskost.
  8. The Kitchen at Maison. Här påstår man att det enkla kan vara det allra mest komplicerade att skapa, och i The Kitchen har man lyckats med just det: att servera mat i en avslappnad bistrostil och ändå ta sig in på Top Ten.
  9. Foliage. En spännande restaurang som serverar en meny baserad runt vad kocken har skördat i det vilda den dagen; vilda örter och grönt, svamp och andra ätliga växter. Kött och fisk väljs utifrån vad som kompletterar dagens skörd bäst.
  10. Camphors at Vergelegen. Ännu en vingårdsrestaurang, med ännu en avsmakningsmeny. Naturligtvis i högsta klass, men kanske inte så mycket bättre än många andra som inte hämnade på listan.

Om jag skulle välja tre favoriter från denna listan skulle det bli La Colombe, Foliage och The Restaurant at Waterkloof. La Colombe och Waterkloof lyckas, i mitt tycke, med konststycket att göra en högklassig avsmakningsmeny som känns både exklusiv och avslappnad. Foliage är ny och spännande, och konceptet funkar. Det är helt enkelt underbart gott och roligt på samma gång.

En av mina absoluta favoriter tåls också att nämnas. Hartford House tog sig in som en av de 20 finalisterna i år, men hamnade tyvärr inte på Topp 10 listan. Restaurangen ligger på ett hotell beläget på en hästgård i KwaZulu Natal. Här serveras närproducerat, antingen från den egna gården eller från granngårdarna, och fokus ligger väldigt mycket på ekologisk och etisk produktion. Eftersom många hotellgäster bor mer än en natt så ändras menyn varje dag. Här smakade jag den godaste kyckling jag någonsin ätit (och jag gillar egentligen inte kyckling speciellt mycket). Den kom från en gård någon km bort, och den lätta lavendelsmaken i köttet förklarades med att man bäddar åt hönsen med färsk lavendel varje kväll. Hartford House ska upplevas som en helhet, där man bor minst en natt på hotellet och njuter av de fantastiska omgivningarna. Gillar man hästar så går det bra att rida på ägorna, men långa promenader och ett besök i spat är inte heller helt fel. I närheten ligger också Midlands Meander, där det finns ett överflöd av konstgallerier, mataffärer med lokalproducerade varor, restauranger och till och med ett litet ölbryggeri.

La Colombe

La Colombe

Waterkloof

Waterkloof

Foliage

Foliage

Hartford House

Hartford House