Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydafrikas modigaste kvinnor?

Augusti månad är tillägnad kvinnan här i Sydafrika. Det är en förlängning av Kvinnodagen som firas 9e augusti till minne av när tiotusentals kvinnor genomförde en protestmars till Union Buildings i Pretoria 1956. Man protesterade mot de förhatliga passen som alla svarta var tvungna att bära (dessa pass visade bla vart personen bodde, och vart han eller hon arbetade – att röra sig utanför dessa områden var olagligt).

womensdaysouthafrica.jpg

Bild från SA History Online

Womens Day 1956.png

Bild från SA History Online

Många kvinnor i Sydafrika lever under förtryck än idag. Inte av staten, men av ett patriarkaliskt samhälle där man ofta ignorerar kvinnomisshandel och kvinnan får dra det tyngsta lasset i hushållet. Därför är augusti en viktig månad, där man både lyfter fram dessa viktiga frågor men också hyllar starka och framstående kvinnor.

The Black Mambas är en Anti Poaching Unit som arbetar för att skydda den starkt utrotningshotade noshörningen från tjuvjakt i området runt Krugerparken. Det som gör Black Mambas så unik är att den består uteslutande av kvinnor. Tjuvjakten på noshörning involverar enorma summor pengar (man uppskattar marknadsvärdet på hornet till över 60,000 dollar per kilo!) och alla inblandade är skoningslösa. ”Varje morgon när jag vaknar vet jag att det mycket väl kan vara min sista dag” säger en av kvinnorna i en intervju. Så i mina ögon är dessa kvinnor definitivt bland de allra modigaste i Sydafrika!

Black Mambas-1-3.jpg

Bild från Black Mambas APU

Man skulle kunna tro att en grupp kvinnor inte avskräcker dessa hänsynslösa tjuvjägare, men the Black Mambas har ett starkt rykte och har varit oerhört framgångsrika i sitt uppdrag. Sen starten (2013) har de eliminerat 12 tjuvjägarläger och tjuvjakten har minskat med drygt 75% i det område som de patrullerar.

Black Mambas-1-5.jpg

Bild från Black Mambas APU

Black Mambas-2.jpg

Utöver sin roll som tjuvjaktsbekämpare fyller dessa kvinnor också en viktig roll inom utbildning. De undervisar om ekologi, vikten av ett robust ekosystem och problemen med tjuvjakt i skolor som ligger i områden nära Krugerparken. Förhoppningsvis leder detta så småningom till att lokalbefolkningen tar avstånd från tjuvjakten, och hjälper till att bekämpa den.

Vi borde alla hylla dessa modiga kvinnor, inte bara under augusti månad!

Black Mambas-1-2.jpg

Bild från Black Mambas APU

Black Mambas-2-2.jpg

Bild från Black Mambas APU