Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vackra vandringsleder

Sydafrika har vandringsleder i absolut världsklass! Här kan man uppleva het savann, dramatisk kust, höga berg, öken, gröna dalar och mycket mer. Att vandra är definitivt mitt Happy Space; ett steg i taget, långsamt nog att uppleva dofter och växter men ändå med ett mål i sikte.

Jag har vandrat många av Sydafrikas populäraste leder och områden, och detta är mina favoriter:

Whale Trail: slackpacking med världens bästa utsikt
The Whale Trail är en 5-dagars led i naturreservatet De Hoop. Man övernattar i stugor med våningssängar, varma duschar, spolande toaletter och ett enkelt kök med gasspis och grillplats. Det finns dock ingen elektricitet, vilket höjer känslan av att vara långt ifrån civilisationen. Man bär endast sin lunch under vandringarna, medan resten av prylarna (sovsäck, toalettgrejer och mat) fraktas till stugan och finns på plats när du kommer fram. Det är detta som kallas slackpacking – enkelt men ändå lyxigt!

De Hoop anses vara ett av världens bästa ställen för landbaserad valskådning, och jag kan lova att man inte blir besviken! Mellan juli och december kommer Sydkapare in i bukterna längs Sydafrikas södra kust för att kalva. Vi såg fler valar än vi kunde räkna under vår vandring, både honor med sina växande kalvar och hannar som visade upp sig genom att hoppa och slå med stjärtarna. Vandringen är 55km totalt och ganska lätt, med dagsträckor på mellan 8 och 15km utan alltför mycket upp och ner (förutom dag ett, som är lite tuffare).

Man kan boka leden för antingen 6 eller 12 personer (vilket är maxantalet i stugorna), och vill man gå den i valsäsong måste man vara ute i mycket god tid. Räkna med ett år i förväg för att vara säker. Jag tycker att den allra bästa tiden för Whale Trail är augusti tom oktober. Då blommar vårblommorna, det är mycket valar och inte för varmt. Bokningar sker genom Cape Nature, och kostar strax under R2,000 per person.

Whale Trail.jpg

Leden är vansinnigt vacker, framförallt när proteorna blommar

Whale Trail2.jpg

Övernattningsstugorna har toppenläge och fantastisk utsikt

Whales.jpg

Sydkapare med kalv. Bilden är lånad av De Hoop Collection

Drakensberg: höga berg och djupa dalar
Denna bergskedja som utgör det lilla bergskungadömet Lesothos östra gräns mot Sydafrika har fått sitt namn från att den ser ut som en jättedrakes svans. De högsta topparna ligger på nästan 3,500 meter. Här finns en mängd leder att välja på; från relativt enkla dagsvandringar till den drygt veckolånga Grand Traverse. Mitt tips är att basera sig på ett trevligt hotell och göra dagsvandringar, eftersom övernattning endast kan ske i eget tält.

Mina två favoritvandringar i ”the Berg” är baserade runt den massiva bergsväggen the Amphitheatre i den norra delen av Drakensberg; en upp till toppen och en i dalen under.

Till toppen av the Amphitheatre (som ligger på 2,950 meter) är det en 7-8 timmars vandring fram och tillbaka. Den största stigningen görs med kedjestegar (som kan vara ganska läskiga för den med höjdskräck) men det är ändå inte en lätt vandring eftersom man är på så hög höjd. Jag lovar dock att både svett och tårar (blodspillan borde man klara sig utan) är väl värt det! Utsikten från Amphitheatre är nog den häftigaste jag någonsin upplevt!

Från Amphitheatre faller Tugelafallen; världens näst högsta vattenfall efter Angel Falls med en total fallhöjd på 948 meter. Att vandra längs Tugelafloden (Tugela Gorge) in till botten av fallet är otroligt vackert. Man har Ampitheatre framför sig, och rör sig djupare och djupare in i flodens djupa fåra. Detta är en ganska enkel vandring utan speciellt mycket upp och ner, och man kan räkna med att det tar 5-6 timmar fram och tillbaka.

Dessa vandringar görs på egen hand, och inga bokningar krävs (dock måste man betala en liten avgift till KZN Wildlife när man åker in i nationalparken – runt R 35). Jag rekommenderar Witsieshoek Mountain Lodge som bas för toppen av Amphitheatre och mysiga Berghouse för Tugela Gorge.

Drakensberg2.jpg

På toppen av Amphitheatre till vänster; Tugelafloden skymtas långt nere i dalen. Till höger djupt in i flodfåran.

Drakensberg.jpg

Kedjestegarna är lite läskiga, det måste medges, men belöningen är väl värt det

Pafuri: till fots i afrikas vildmark
Pafuri är det nordligaste området i Krugerparken, och ligger mellan floderna Limpopo (som utgör gräns mot Zimbabwe och Mozambique) och Luvuvhu. Pafuri är del av Great Limpopo Transfrontier Park, som med sina närmare 40,000 km2 är ett av afrikas största vildmarksområden. Att utforska Pafuri till fots är så nära man kan komma att vandra i Livingstones och de andra stora äventyrarnas fotspår!

Med bas i Pafuri Trail Camp gör man varje dag olika vandringar. Man bor i tält som har enkla sängar och kemtoa, duschar under stjärnorna med vatten som värmts över lägerelden och äter utsökta måltider lagade i det enkla campköket. Personalen kommer från Makulekestammen, som äger marken här (även om de har upplåtit förvaltningen till Krugerparken för att bevara dess mångfald och orörda natur).

Min mest minnesvärda upplevelse i Pafuri var att stå tio meter från en jättestor elefanthanne som nyfiket vädrade efter den konstiga lukten av människa. Vi stod blick stilla vid ett stort träd, så han såg oss troligtvis inte. Efter någon minut (som kändes mer som en evighet) frustade han till och försvann in i buskagen. Men att vandra i vildmarken handlar inte framförallt om att se de stora djuren, utan snarare om den mäktiga känslan av att vara en liten, liten människa i detta väldiga vildmarksområdet. Det måste upplevas för att förstås.

Vandringspaket kan bokas genom Return Africa, men mitt tips är att boka med African-born Safaris som ibland hyr campen av Return Africa. African-born Safaris drivs av Sean och Callum; två otroligt kunniga guider som har jobbat nästan hela sitt liv i den afrikanska bushen, och som brinner för både djur natur och gästupplevelsen.

4 dagars vandring (3 nätter) kostar från R 6,000 per person, och inkluderar boende, mat dryck och guidade vandringar.

Pafuri.jpg

Även om det är en väldigt speciell upplevelse att se de stora djuren när man är till fots, så handlar en vilmarksvandring mer om att uppleva helheten

Pafuri2.jpg

En av våra sundownerställen (sundowner är en dryck intagen vid solnedgång) och baren i camp

Taffelberget: en ikon bland ikoner
Det finns en mängd vandringsleder på Taffelberget, från enkla till riktigt tuffa. Eftersom man kan ta linbanan antingen upp eller ner (eller båda vägar om man vill ha det riktigt bekvämt) kan man själv styra hur tufft det blir. Själv vandrar jag dock helst både upp och ner!

Min favoritvandring startar i Kirstenbosch botaniska trädgård, och går upp för den östra sluttningen av berget längs Skeleton Gorge. Det är brant, men på denna sidan är berget trädbevuxet, vilket ger skön skugga. Väl uppe, ta höger mot Maclear beacon som är bergets högsta punkt med 1,086 meter. Utsikten över stadskärnan, de norra stränderna och Robben Island är ofantlig. Men glöm inte bort att stanna till på vägen dit, och vända dig om mot False Bay och Kaphalvön. Från Maclear beacon är det platt och lättgått till linbanestationen. Ta linbanan ner om du är trött eller har dålig knän, annars är det nu brant utför till den nedre linbanestationen med fantastisk utsikt hela vägen.

Denna vandring tar runt 6 timmar om man går hela vägen. Man måste betala inträde i Kirstenbosch (R 55), och naturligtvis för linbanan om man vill ta den (R 240 tor, R 125 enkel). Tänk på att vädret kan ändra sig väldigt snabbt, och ta alltid med solskydd, vatten och vind/regn-jacka. Linbanan går inte om det är dåligt väder (för hård vind eller moln på berget).

Taffelberget.jpg

Högst upp på Maclear Beacon och utsikten mot False Bay och Kaphalvön

Taffelberget2.jpg

Bättre vyer över Kapstaden än såhär är svårt att få

Fish River Canyon: på egen hand genom öknen
Fish River Canyon ligger i södra Namibia, och platsar därför egentligen inte på denna listan. Men det är en så fantastisk vandring att jag gör ett undantag! Fish River Canyon är världens näst största kanjon efter Grand Canyon, och är totalt 180 km lång.

Vandringsleden följer floden genom sin breda och djupa fåra nästan 90 km. De flesta delar upp vandringen över 5 dagar. Man bär alla sina förnödenheter, sover under stjärnorna och dricker vatten från floden (renat med tabletter).

Denna vandring är inte för veklingar, eller otränade personer. Att bära allt man behöver för 5 dagar är tungt. Nedgången på dag ett tar 3-4 timmar och är tidvis så brand att man måste hålla sig i kedjor och glida utför. Långa bitar går man i djup sand, och det blir varmt på dagarna (utan någon som helst skugga) och iskallt på nätterna. Man får räkna med 6-8 timmars vandring varje dag. Men, det är spektakulärt och alldeles underbart! Att krypa ner i sovsäcken och se stjärnorna glimma så nära att man nästan kan nå dem är magiskt, och ett bad i en iskall flod en het ökendag finns kvar i minnet länge.

Vandringen bokas genom Namibia Wildlife Resorts, och kostar R 250 per person. Leden är endast öppen från maj till mitten av september (detta är torrsäsong; det är stor risk för översvämningar under regnsäsongen) och måste bokas runt ett år i förväg. Det bästa är att övernatta i Ai-Ais före och efter vandringen. Här kan man mjuka upp sina stela muskler i varma källor, och njuta av ett lagat mål mat och en kall öl (aldrig har en öl smakat så gott som när vi kom ut ur Fish River Canyon!)

Fish River Canyon.jpg

Leden börjar med en brant nedstigning till botten av flodfåran, och fortsätter sen ca 90km genom Namibias öken

Fish River Canyon2.jpg

Vissa bitar går man långt från vattnet, och jag kan lova att det känns skönt när man kommer fram till en kall och djup bit av floden

Fish River Canyon3.jpg

Att vakna till detta skådespel, det är livet deluxe!