Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinternöjen i Sydafrika

Juli är precis slut, och med det känns det som vi går mot bättre tider här på södra halvklotet. Dagarna börjar bli längre, och snart blir det varmt igen. Här i Gauteng är vintern kall men klar; soliga dagar (det är vår torrsäsong, och vi ser knappt ett moln från juni till september) med temperaturer runt 20 grader, och kalla nätter som kan gå ner emot nollan. Det låter kanske inte så illa, men de kalla nätterna sätter sig i väggarna på våra hus som är oisolerade, dragiga och har enkelglas i fönstren… Sen är det ju så att temperatur är ett relativt begrepp. Här tar vi fram mössa och vantar om det ska vara under 20 grader på dagen!

Vinter-1-5.jpg

Även om det är soligt och fint på vintern väljer vi jacka och halsduk! Bilden tagen i downtown Johannesburg där det finns mycket street-art att beundra

Vintern är den perfekta utomhussäsongen här, i alla fall om man gillar sport. Det är lagom varmt, solen bränner inte lika mycket som på sommaren, och det är torrt och fint i marken. Min favoritårstid för mountainbike! Vi cyklar i ett naturreservat som ligger ca 10 minuter utanför Pretoria, där det finns gott om vägar och stigar and varierande svårighetsgrad. Ett extra äventyrsmoment är också att här finns vilda djur. Inga rovdjur, men giraff, gnu, zebra och struts för att nämna några. Jag är lite rädd för strutsarna. Det känns fel att en fågel ska vara så stor, och det faktum att de har större ögon än hjärna gör mig inte mindre orolig… Men närmast en olycka var jag med en giraff en gång. Jag cyklade på en stenig stig, och hade full fokus på att inte ramla, så jag insåg inte att det var giraffben och inte träd framför mig! Vem som blev räddast kan jag inte svara på, men giraffen tog sig därifrån bra mycket snabbare än mig.

Vinter-1.jpg

Afrika ger hög utdelning på äventyrsfronten, även under en vanlig söndagstur på cykeln

Vinter-1-7.jpg

Jag känner mig inte helt säker i närheten av en fågel som är större än mig, med en hjärna mindre än en valnöt…

Vintern är också en bra tid att äta god mat. På sommaren föredrar jag lättare rätter, men nu på vintern är det gott med mustiga grytor och varma soppor! Häromveckan åt vi en 10-rätters middag på en restaurang i Johannesburg som heter Cube, och i helgen blev det en 7-rätters på Fermier; ett mysigt ställe i Pretoria. Men vi lagar också gott hemma, och just nu ligger lamm högt på listan. Lammköttet från halvöknen Karoo är nog bland det bästa i världen! För att få klassas som Karoo Meat of Origin måste djuren vara frigående och beta på marker med inhemsk vegetation som är rik på vilda örter. Oslagbart!

Vinter-3-3.jpg

Lammsida och file på Cube

Vinter-1-6.jpg

Vaktel på Fermier

Vinter-2-3.jpg

Anka på Cube

Naturligtvis är det rött vin som gäller på vintern. Sydafrika gör fantastiska rödviner, och en mustig Pinotage eller en fin Bordeauxtyp är inte helt fel till en gryta. Men min egen favorit är Pinot Noir; en druvsort som Sydafrika inte är speciellt känd för men som vissa distrikt (framförallt Hemel en Aarde) gör fantastiskt fina viner av.

Vinter-1-4.jpg

Creation Wines i Hemel en Aarde gör bedårande Pinot Noir; här kombinerad med getost och rödbeta i olika former

Så även om vintern kan vara jobbig (tex när det är 12 grader i köket på morgonen), så har vi en hel del som livar upp även denna tid av året. Vintern bjuder också på vackert bleka färger i guld och brons, samt alldeles spektakulära solnedgångar.

Vinter-3.jpg
Vinter-2.jpg