Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vendakonst – någonstans mellan dröm och verklighet

I de norra delarna av Sydafrika lever Vendafolket (VhaVenda). Deras ursprung tros vara i området runt de stora sjöarna i centralfrika, och deras kultur är en intressant blandning av traditioner som kan spåras till centrala, östra och södra afrika. Än idag lever många Venda ett mycket traditionellt liv, där förfäderna dyrkas och man tror på myter och legender. Man utför många riter som en del av det dagliga livet, och håller liv i gamla traditioner genom berättelser och ceremonier. En viktig del av detta är konsten, och det finns ett stort antal konstnärer bland Vendafolket. Konsten är ett sätt att hedra förfäderna och tolka myter, och naturligtvis ett sätt att smycka sitt hem.

En av de mest kända Vendakonstnärerna är Noria Mabasa, som gör skulpturer i både trä och lera. Personligen tycker jag att hennes lerskulpturer är något av det vackraste jag någonsin sett, och det absolut bästa stället att njuta av dessa är The Venda Village i Leshiba Wilderness. Leshiba är ett naturreservat som ligger högt uppe på en platå i Waterberg, i hjärtat av Vendafolkets land.  På denna högplatå har våra förfäder rört sig sen urminnes tide, något som vi kan se i det rika utbudet av grottmålningar (vissa så gamla som 2,000 år). Här låg en gång en by som beboddes av Venda, och med hjälp av Noria Mabasa har ägarna återskapat denna byn som idag är en helt underbar lodge. De nuvarande husen är byggda på de ruiner man hittade, och troligtvis ser byn nästan likadan ut idag som den en gång gjorde. Fast bekvämligheten är nog långt högre!

Att vandra runt i The Venda Village är som att röra sig i en dröm. De varmt ockrafärgade skulpturerna både smälter in i omgivningen, och står ut som fantasifulla uppenbarelser. De mänskliga formerna ger en verklighetsanknytning, men ändå känns det som de kommer från en annan värld…

Förutom att njuta av den vackra konsten och de fina rummen, kan man på Leshiba Wilderness vandra, rida och göra utflykter med fyrhjulsdrivna bilar. Reservatet har flera typer av antiloper, giraff, zebra, noshörning och flera andra vilda djur. Det är ett underbart ställe att njuta av natur och traditionell konst, god mat och fantastisk gästfrihet.